11.11.09

Υπό πλήρη ΝΑΤΟικό έλεγχο το Αιγαίο


ΤΕΤΆΡΤΗ, 11 ΝΟΕΜΒΡΊΟΥ 2009

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ.Την 1η Μάρτη 2010 ενεργοποιείται το CAOC-4 στη Λάρισα, το οποίο θα καλύπτει τον εναέριο χώρο όλων των κρατών της περιοχής που μετέχουν στην ιμπεριαλιστική λυκοσυμμαχία
Ενα ακόμα αποφασιστικό βήμα στην κατεύθυνση ΝΑΤΟποίησης του Αιγαίου σηματοδοτεί η ενεργοποίηση - σύμφωνα με πληροφορίες - από την 1η Μάρτη 2010, της νέας δομής του ΝΑΤΟ και η ταυτόχρονη λειτουργία στη Λάρισα του ΝΑΤΟικού Κέντρου Αεροπορικών Επιχειρήσεων, με την ονομασία CAOC-4.
Το συγκεκριμένο Κέντρο, όπου στη θέση του διοικητή θα εναλλάσσονται Ελληνας και Τούρκος αξιωματικός, αποτελεί συγχώνευση των υφισταμένων Κέντρων Αεροπορικών Επιχειρήσεων, των CAOC-6 (Τουρκία - Εσκί Σεχίρ) και CAOC-7 (Ελλάδα - Λάρισα).
Θα υπάγεται στο Αεροπορικό Στρατηγείο της Νότιας Πτέρυγας του ΝΑΤΟ που εδρεύει στη Σμύρνη, του οποίου ο διοικητής είναι Αμερικανός και ο υποδιοικητής Τούρκος.

Στο CAOC-4 της Λάρισας θα υπάγεται ολόκληρος ο εναέριος χώρος της Ελλάδας, της Τουρκίας, της Βουλγαρίας, της Ρουμανίας και της Αλβανίας. Με την ενεργοποίηση του CAOC-4, μπαίνει σε πλήρη εφαρμογή, στα πλαίσια του ΝΑΤΟ, η κατάργηση των εθνικών συνόρων των κρατών - μελών και η δημιουργία ενιαίου επιχειρησιακού χώρου.
Ετσι, εφαρμόζεται και σε επιχειρησιακό επίπεδο η ΝΑΤΟποίηση ολόκληρου του εναέριου χώρου του Αιγαίου (εθνικός και διεθνής) που πλέον εντάσσεται σε έναν ενιαίο ΝΑΤΟικό χώρο που καλύπτει όλες τις ΝΑΤΟικές χώρες της περιοχής.
Την ευθύνη για τον επιχειρησιακό έλεγχο, θα την έχει η διοίκηση του Στρατηγείου της Σμύρνης, η οποία κατά περίπτωση θα τον αναθέτει είτε σε Ελληνα είτε σε Τούρκο αξιωματικό, ο οποίος πάντα θα φοράει ΝΑΤΟικό «καπέλο».

Να σημειωθεί ότι τα CAOC-6 (Τουρκία) και CAOC-7 (Ελλάδα), που λειτουργούν έως σήμερα, δεν έχουν συγκεκριμένο χώρο ευθύνης, καθώς υπάρχουν οι γνωστές τουρκικές διεκδικήσεις για τον εναέριο χώρο του Αιγαίο. Σύμφωνα με αυτές, η Τουρκία διεκδικεί, ανάμεσα στα άλλα, τη διχοτόμηση του Αιγαίου πάνω από τον 25ο Μεσημβρινό και την ανάληψη της επιχειρησιακής ευθύνης του μισού Αιγαίου (ανατολικά του 25ου Μεσημβρινού), συμπεριλαμβανομένων των θαλάσσιων περιοχών, που είναι μεν διεθνή ύδατα, αλλά περιβάλλουν τα ελληνικά νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα, όπως και των περιοχών από όπου διέρχονται οι γραμμές επικοινωνίας των νησιών αυτών με την ηπειρωτική Ελλάδα. Τώρα, βέβαια, το θέμα αυτό «λύνεται» με την παράδοση όλου του Αιγαίου στο ΝΑΤΟ.