22.11.09

Λύσεις χωρίς κόστος


ΚΥΡΙΑΚΉ, 22 ΝΟΕΜΒΡΊΟΥ 2009

του Γιάννη Μαρίνου
Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης βρίσκεται η οικονομία εξαιτίας των τεράστιων δημοσιονομικών ελλειμμάτων και του τερατώδους δημοσίου χρέους, ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός. Στα πρόθυρα πτώχευσης η Ελλάδα, μας προειδοποιούν οι αρμόδιοι ηγήτορες της Ευρωπαϊκής Ενωσης και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Ενα βήμα πριν από μία ακόμη υποβάθμιση της αξιοπιστίας της χώρας μας, οπότε μεταξύ άλλων θα κλείσουν οι στρόφιγγες της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και θα αντιμετωπίσουν οι ελληνικές τράπεζες σοβαρές δυσκολίες με την ήδη προβληματική ρευστότητά τους. Και η κυβέρνηση καλείται να προλάβει τη χρεοκοπία με τη δραστική μείωση των ελλειμμάτων κυρίως από τον περιορισμό του κράτους και τη γενναία περικοπή των δαπανών κυρίως για μισθούς και επιδόματα. Τρία νούμερα έχουν έλθει στη δημοσιότητα και σχολιάζονται με απελπισία.

Ο συνάδελφος Α. Δ. Παπαγιαννίδης τα κατέγραψε στη «Ναυτεμπορική» της 12/10: «Η Ελλάς, η Πορτογαλία και η Αυστρία με τον ίδιο περίπου πληθυσμό η καθεμία, έχουν η Αυστρία κάτω των 100.000 δημοσίων υπαλλήλων, η Πορτογαλία περίπου 300.000 και η κατάχρεη χώρα μας 750.000, στους οποίους αν προσθέσουμε και τους απασχολούμενους στον ευρύτερο δημόσιο τομέα (με τη σιγουριά της μονιμότητας, είτε δουλεύουν είτε κάθονται) φθάνουν τους 1.150.000!
Θα πρέπει μάλιστα να προστεθεί ότι στη χώρα μας έως σήμερα ουδείς γνωρίζει πόσοι ακριβώς μισθοδοτούνται από το Δημόσιο και συνεπώς τα νούμερα αυτά, ούτως ή άλλως εφιαλτικά, μπορεί να μην αποκαλύπτουν την ενδεχόμενη ακόμη χειρότερη πραγματικότητα.
Χώρια οι χιλιάδες μόνιμοι και συμβασιούχοι υπάλληλοι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, που και αυτοί πληρώνονται από τα λεφτά του κρατικού προϋπολογισμού.

Πρόκειται για έγκλημα σε βάρος της εθνικής οικονομίας, η οποία στην πραγματικότητα λειτουργεί με τεράστιο κόστος, με αναπόφευκτη τερατώδη γραφειοκρατία (που δημιουργείται και για να δικαιολογεί τον πληθωρισμό των δημοσίων υπαλλήλων), με μεθοδευμένη παρεμπόδιση της λειτουργίας των τομέων παραγωγής αγαθών και υπηρεσιών υπό διεθνώς ανταγωνιστικούς όρους και με έμμεση ενθάρρυνση της διαφθοράς (γρηγορόσημο ή λάδωμα) για να στέρξει ο αφέντης-υπάλληλος να ανταποκριθεί στην αποστολή του προς τους δούλους-πολίτες.

Και πάρα ταύτα από παντού επίμονα είναι τα αιτήματα για την κάλυψη των κενών στις υπηρεσίες του Δημοσίου. Ετσι και η σημερινή κυβέρνηση, όπως και όλες οι προηγούμενες κατά την τελευταία 30ετία, ετοιμάζεται για νέες προσλήψεις μέσω του ΑΣΕΠ και όχι από τα παράθυρα.

Επειδή επιθυμώ να πιστεύω ότι και ο κ. Παπανδρέου και οι συνεργάτες του υπουργοί επιθυμούν αυτή τη φορά πράγματι να περιορίσουν τις πρωτοφανείς σπατάλες από τον τρόπο λειτουργίας του σημερινού κράτους και να βοηθήσουν το οικονομικό επιτελείο να ανταποκριθεί στις πιέσεις που δέχεται από τις Βρυξέλλες, έχω να προτείνω μιαν ιδέα, που υπαγορεύει ο κοινός μου νους και η οποία επιτρέπει να καλυφθούν αμέσως και χωρίς κόστος τα πιο πιεστικά κενά που παρατηρούνται στον τομέα της υγείας και της εκπαίδευσης.

Οπως αποκαλύφθηκε σε ένα συγκλονιστικό ρεπορτάζ, που δημοσιεύθηκε στο «Βήμα» (5/11) χωρίς να διαψευσθεί, 10.982 εκπαιδευτικοί εμφανίζονται αποσπασμένοι εκτός των οργανικών τους θέσεων και άλλοι 5.000 νοσηλευτές σε άλλες υπηρεσίες του δημόσιου τομέα. Προτείνω λοιπόν με μιαν απλή υπουργική απόφαση να ανακληθούν αμέσως 1.000 από τους αποσπασμένους εκπαιδευτικούς για να καλύψουν τα ισάριθμα κενά διδασκόντων για τα οποία ζητεί άμεσους διορισμούς η ΟΛΜΕ.

Επίσης οι 5.000 νοσηλευτές, που για αυτή και μόνο την αποστολή προσλήφθηκαν, να επιστρέψουν αμέσως στα νοσοκομεία. Ετσι θα καλυφθούν τα περισσότερα από τα υπάρχοντα κενά, χωρίς καμία επιβάρυνση του κρατικού προϋπολογισμού και αμέσως, και μάλιστα χωρίς τον αναγκαίο χρόνο μαθητείας, αφού είναι ήδη πεπειραμένοι λόγω σχετικής προϋπηρεσίας. Αν φυσικά το επιτρέψει η πανίσχυρη συντεχνία των συνδικαλιστών.

infognomon pol,/EFENPRESS