4.11.09

Ισραήλ: Πυραύλους για τη Χεζμπολάχ του Λιβάνου μετέφερε πλοίο


ΤΕΤΆΡΤΗ, 04 ΝΟΕΜΒΡΊΟΥ 2009
Ισραήλ: Πυραύλους για τη Χεζμπολάχ του Λιβάνου μετέφερε πλοίο


Το Ισραήλ άφησε σήμερα να εννοηθεί ότι το φορτηγό πλοίο υπό σημαία της Αντίγκουα που συνελήφθη χθες το βράδυ ανοιχτά των ισραηλινών ακτών, μετέφερε πυραύλους που προορίζονταν για την οργάνωση Χεζμπολάχ του Λιβάνου. Σύμφωνα δε με ανεπιβεβαίωτες πηγές των ισραηλινών μέσων ενημέρωσης, το πλοίο προερχόταν από το Ιράν και κατευθυνόταν προς τη Συρία.

Στην επίσημη ανακοίνωση που εξέδωσε ο εκπρόσωπος του ισραηλινού υπουργού Άμυνας Εχούντ Μπαράκ, ο υπουργός φέρεται να δηλώνει ότι τα πολεμοφόδια προορίζονταν «για την τρομοκρατική αρένα του βορά», κάνοντας έτσι εμφανή αναφορά στη Χεζμπολάχ.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Βενιαμίν Νετανιάχου, σε ξεχωριστή ανακοίνωση, δήλωσε ότι τα όπλα που βρέθηκαν στο πλοίο θα μπορούσαν να χτυπήσουν ισραηλινές πόλεις, υπονοώντας ότι σε αυτά περιλαμβάνονταν και πύραυλοι.

Σύμφωνα με τον στρατιωτικό συντάκτη του ισραηλινού ραδιοφώνου, πρόκειται για το πλοίο Francop, το οποίο και μεταφέρθηκε στο λιμάνι του Ασντόντ, βόρεια του Τελ Αβίβ, για περαιτέρω έρευνες.

Η εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού είχε δηλώσει σήμερα το πρωί ότι κατά τη διάρκεια της νύχτας, το ναυτικό, στο πλαίσιο ελέγχου ρουτίνας, εντόπισε ένα φορτηγό πλοίο με σημαία Αντίγκουα 100 ναυτικά μίλια ανοιχτά των ισραηλινών ακτών, κοντά στην Κύπρο. Υποπτεύθηκαν ότι μπορεί να μεταφέρει όπλα, και ύστερα από μία πρώτη έρευνα, βρέθηκαν πυρομαχικά.

Σύμφωνα με τον τηλεοπτικό σταθμό Channel 10, το Ισραήλ είχε εκ των προτέρων πληροφορίες για το πλοίο αυτό, ενώ στρατιωτικές πηγές ανακοίνωσαν ότι κομάντος του πολεμικού ναυτικού πραγματοποίησαν έφοδο στο πλοίο όταν αυτό βρισκόταν σε διεθνή ύδατα, κοντά στην Κύπρο.

Η σύλληψη ήταν άλλη μία επιτυχία στην αδιάκοπη μάχη κατά του λαθρεμπορίου όπλων που στοχεύει στην ενίσχυση των τρομοκρατικών στοιχείων που απειλούν την ασφάλεια του Ισραήλ, φέρεται να δήλωσε ο Μπαράκ σύμφωνα πάντα με την ανακοίνωση που εξέδωσε ο εκπρόσωπός του.

Το Ισραήλ, που κατηγορεί τη Συρία και το Ιράν ότι προμηθεύουν όπλα την οργάνωση Χεζμπολάχ του Λιβάνου και τους ισλαμιστές της Χαμάς, έχει επανειλημμένα στο παρελθόν πραγματοποιήσει σε ανοιχτή θάλασσα συλλήψεις πλοίων που μεταφέρουν όπλα.www.kathimerini.grμε πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ


Και η Τουρκία πλέον στο «παιχνίδι» εξοπλισμού της Χεζμπολάχ;

Ιδιαίτερη εντύπωση προκαλεί αναφορά του επικεφαλής της ισραηλινής στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών, υποστράτηγου Άμος Γιάντλιν, κατά τη διάρκεια της τακτικής ενημέρωσης των αρμοδίων για θέματα εθνικής ασφαλείας μελών των κοινοβουλευτικών επιτροπών:

Σύμφωνα με τον υποστράτηγο, η σιιτική οργάνωση του Λιβάνου, Χεζμπολάχ, συνεχίζει να εξοπλίζεται, μέσω των παραδοσιακών δρόμων, από το Ιράν και στη συνέχεια μέσω Συρίας. Αυτό που προκαλεί τεράστιο ενδιαφέρον δεδομένης της κρίσης στις σχέσης Τουρκίας-Ισραήλ, είναι ότι στη διαδρομή πλέον προστίθεται και η Τουρκία (!), καθώς οι ισραηλινές μυστικές υπηρεσίες φέρονται να έχουν εντοπίσει τη χρήση και του τουρκικού εδάφους στη μεταφορά οπλισμού προς τη Χεζμπολάχ.

Ορισμένες παρατηρήσεις:

Καταρχάς, η συγκεκριμένη αναφορά ισούται με το χαρακτηρισμό της Τουρκίας ως «μη φιλικής χώρας».

Επίσης, αποτελεί έμμεση αναφορά στα αποτελέσματα της περιφερειακής διπλωματίας του Ερντογάν και τις επαφές με τη Συρία και το Ιράν. Είναι προφανές, ότι παρά τις προσπάθειες να πέσουν οι τόνοι σε διπλωματικό επίπεδο, οι Ισραηλινοί δεν τρέφουν αυταπάτες και έχουν αντιληφθεί πολύ καλά τον τουρκικό ρόλο.

Στο εσωτερικό του κατεστημένου εξωτερικής πολιτικής και άμυνας του Ισραήλ πρέπει να διεξάγεται σφοδρή σύγκρουση ανάμεσα σε όσους όλα ατά τα χρόνια θεωρούσαν την Τουρκία δυνητικό στρατηγικό εταίρο και όσους προειδοποιούσαν ότι είναι απλώς μια μουσουλμανική χώρα που θα μπορούσε εύκολα να κυλήσει προς τον Ισλαμισμό.

Είναι προφανές, ότι η δεύτερη ομάδα είναι πλέον ισχυρότερη (σε αυτή την ομάδα εντάσσονται και τα περισσότερα στελέχη που θεωρείται ότι έχουν φιλελληνικό προσανατολισμό), ενώ προσφάτως εντοπίσαμε και στην εφημερίδα Jerusalem Post σχεδόν απολογητικό άρθρο του διακεκριμένου καθηγητή, Εφρέμ Ίμπαρ, επικεφαλής του Ινστιτούτου «Μπέγκιν-Σαντάτ» (BESA: Begin Sadat Center) ο οποίος θεωρούνταν ένας εκ των πλέον σημαντικών υποστηρικτών της στρατηγικής σχέσης Ισραήλ-Τουρκίας, κάτι άλλωστε κατανοητό, αφού το Κέντρο ετύγχανε της πλούσιας τουρκικής χρηματοδότησης…

ireporter.gr/infognomon