9.11.09

Σχέδιο προετοιμασίας της κοινής γνώμης των Σκοπίων για την αποτυχία ένταξης στην Ε.Ε



newsblog | Δευτέρα 9 Νοεμβρίου 2009 | 10:52

Τις εξελίξεις προσπαθούν να προλάβει ο Γκρούεφσκι και ήδη έχει ξεκινήσει το σχέδιο για τη διαμόρφωση της κοινής γνώμης, ώστε οι όποιες πολιτικές επιπτώσεις στο εσωτερικό της γειτονικής χώρας να μην είναι τέτοιες που θα πλήξουν τη νυν Κυβέρνηση. Έτσι, σύμφωνα με σχετικό τηλεγράφημα του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων, κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου από δύο τηλεοπτικούς σταθμούς που πρόσκεινται στο Γκρούεφσκι άρχισαν να μεταδίδονται ρεπορτάζ, σύμφωνα με τα οποία είναι πρακτικά αδύνατο να βρεθεί κοινά αποδεκτή λύση για την ονομασία μέσα σε ένα μήνα μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε, οπότε και οι Σκοπιανοί ευελπιστούν να «πάρουν» ημερομηνία έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων.
Το όλο θέμα έχει περισσότερες διαστάσεις από τις αρχικά εμφανιζόμενες. Καταρχήν, οι Σκοπιανοί εμφανίζονται σίγουροι ότι το θέμα που τους απασχολεί θα συζητηθεί στην επερχόμενη Σύνοδο Κορυφής.
Κατά δεύτερον εμφανίζονται βέβαιοι ότι η Ελλάδα θα ασκήσει βέτο, εάν και εφόσον το θέμα τελικά συζητηθεί. Τρίτο και κυριότερο αποδεικνύεται ότι δεν έχουν καμία πρόθεση να προχωρήσουν σε οποιοδήποτε είδους συμβιβασμό για το όλο θέμα, αλλά επιμένουν στο δρόμο που έχουν χαράξει.
Μάλιστα, προετοιμάζονται από ότι φαίνεται για την επόμενη προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο, όπως έκαναν και μετά το βέτο για την είσοδό τους στο ΝΑΤΟ. Για όλα αυτά, ξεκίνησε ήδη η προετοιμασία της κοινής γνώμης.