19.11.09

Θα αποσύρει η Τουρκία στρατό;


ΤΕΤΆΡΤΗ, 18 ΝΟΕΜΒΡΊΟΥ 2009


ΔΙΑΔΙΔΟΝΤΑΙπολλά για τον αριθμό των ανδρών του τουρκικού στρατού στο νησί. Ε/κ πηγές ανεβάζουν τον αριθμό ανδρών που υπηρετεί στον τουρκικό στρατό στο νησί και στις Δυνάμεις Ασφαλείας στις 40.000. Τα Ηνωμένα Έθνη αναφέρονται κάπου στο μισό του αριθμού αυτού.Σύμφωνα με τον Ειδικό επί θεμάτων Στρατηγικής και Άμυνας βουλευτή του ΑΚΕΛ Άριστο Αριστοτέλους, στη βόρεια Κύπρο υπηρετούν 36.000 Τούρκοι στρατιώτες και 5.000 στις Δυνάμεις Ασφαλείας.

Τι πληροφορίες έχουμε από τουρκικές πηγές; Φυσικά καμιά. Κανείς ποτέ δεν μας ενημέρωσε για τον αριθμό των ενόπλων δυνάμεων.Οι μόνες πηγές πληροφόρησης είναι οι ξένες πηγές και κάποια δεδομένα στη βάση των στρατιωτικών σχηματισμών.

Για παράδειγμα: Στα Σώματα Στρατού - υπό την διοίκηση ενός Αντιστρατήγου- ο αριθμός στρατιωτών είναι 40.000.Σε κανονικές συνθήκες ένα Σώμα Στρατού απαρτίζεται από 3-4 Μεραρχίες .Στη Βόρεια Κύπρο αν και έχουμε Σώμα Στρατού, ο αριθμός των Μεραρχιών είναι δύο Ανάλογα με τις χώρες, ο αριθμός των ανδρών κατά μεραρχία κυμαίνεται μεταξύ 10.000-20.000 Εμείς, ας πάρουμε ως βάση τον μέσο όρο ανδρών σε μια μεραρχία, κάπου 15.000, άρα οι δύο μεραρχίες αριθμούν 30.000. Η μια Μεραρχία (η 39η )στη Μύρτου και η άλλη (28η) στην Άσσια. Επίσης, 5,000 άντρες υπηρετούν στην 14η Ταξιαρχία Τεθωρακισμένων στην Κυθρέα (στο στρατό μια Ταξιαρχία έχει 5000 άνδρες). Άθροισμα όλων αυτών =35000 άνδρες. Αν τώρα προσθέσουμε και τους 650 άνδρες της ΤΟΥΡΔΥΚ, φθάνουμε περίπου στον αριθμό που αναφέρει ο Αριστοτέλους , δηλαδή 36.000

Τις τελευταίες μέρες διαβάζουμε στον Τύπο ειδήσεις που σχετίζονται με την αποχώρηση τουρκικού στρατού από το νησί. Το θέμα ήλθε στην ημερησία διάταξη μετά το ταξίδι του Εγεμέν Μπαγίς στην Αθήνα. Μήπως πρόκειται για τεχνητή διάδοση ή μια προσπάθεια για σφυγμομέτρηση;

Μήπως στα πλαίσια των ανοιγμάτων καλής πρόθεσης που συζήτησε ο Ταλάτ στην Άγκυρα, περιλαμβάνεται και η αποχώρηση του στρατού; Μήπως η Τουρκία είναι διατεθειμένη να αποσύρει αριθμό στρατιωτών για να εξαναγκάσει τον Χριστόφια να κάνει βήματα στις συνομιλίες και να στείλει τα απαιτούμενα μηνύματα στην Ε.Ε. Αν για παράδειγμα , αποσύρει 50.00 άνδρες, ο αριθμός αυτός θα επηρεάσει την ασφάλεια; Όλα δείχνουν πως όχι, δεν θα την επηρεάσουν.

Άρθρο της Τουμάι Τουγιάν στην Γενήντουζεν
FILELEYTHEROS

infognomon pol./EFENPRESS