6.11.09

Πλοίο κυπριακής εταιρείας με όπλα στο Ισραήλ





Διαψεύδει σχέση με το πλοίο η Κυπριακή Κυβέρνηση

Φωτογραφίες Reuters
Πλοίο φορτωμένο με τεράστιο πολεμικό εξοπλισμό, το οποίο ανήκει σε κυπριακή πλοιοκτήτρια εταιρεία, υπό σημαία της Αντίγκουας, κατέλαβε τα ξημερώματα της Τετάρτης, το ισραηλινό πολεμικό ναυτικό.

Η εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού είχε δηλώσει ότι κατά τη διάρκεια της νύχτας, το ναυτικό, στο πλαίσιο ελέγχου ρουτίνας, εντόπισε ένα φορτηγό πλοίο με σημαία Αντίγκουα 100 ναυτικά μίλια ανοιχτά των ισραηλινών ακτών, κοντά στην Κύπρο. Υποπτεύθηκαν ότι μπορεί να μεταφέρει όπλα, και ύστερα από μία πρώτη έρευνα, βρέθηκαν πυρομαχικά.

Σύμφωνα με τον τηλεοπτικό σταθμό Channel 10, το Ισραήλ είχε εκ των προτέρων πληροφορίες για το πλοίο αυτό, ενώ στρατιωτικές πηγές ανακοίνωσαν ότι κομάντος του πολεμικού ναυτικού πραγματοποίησαν έφοδο στο πλοίο όταν αυτό βρισκόταν σε διεθνή ύδατα, κοντά στην Κύπρο.

Ανακοίνωσε επίσης ότι η σύλληψη του πλοίου με σημαία της Αντίγκουας έγινε κοντά στην Κύπρο και ότι οδηγήθηκε στο λιμάνι Ασντοντ, όπου συνεχίζεται ο έλεγχος.

Η Κυπριακή Δημοκρατία, διά του κυβερνητικού Εκπροσώπου, ξεκαθάρισε ότι δεν έχει καμιά σχέση με το πλοίο υπό τη σημαία της Αντίγκουας, αφού δεν είναι υπό κυπριακή σημαία. Ο Στέφανος Στεφάνου, σε γραπτή του δήλωση αναφέρει αναφορικά με τη σύλληψη από το Ισραήλ του πλοίου, που ανήκει σε κυπριακή πλοιοκτήτρια εταιρεία, ότι "η Κυπριακή Δημοκρατία καμιά σχέση δεν έχει με το συγκεκριμένο πλοίο, αφού δεν είναι υπό κυπριακή σημαία".

"Το εν λόγω πλοίο δεν πέρασε ούτε ξεκίνησε από κυπριακό λιμάνι και η σύλληψή του δεν έλαβε χώρα στα χωρικά ύδατα της Κυπριακής Δημοκρατίας", προσθέτει. Αναφέρει, επίσης, ότι "στα χαρτιά που είχε υποβάλει αναφορικά με το φορτίο του, δεν αναφερόταν κάτι το οποίο ήταν απαγορευμένο" και σημειώνει, ότι η πλοιοκτήτρια εταιρεία, σε ανακοίνωση που εξέδωσε, αναφέρει ότι καμία σχέση και καμία ενημέρωση δεν είχε αναφορικά με το περιεχόμενο του φορτίου.

Εν τω μεταξύ, το Ισραήλ κατηγόρησε το Ιράν και τη Συρία ότι έχουν σχέση με το πλοίο και ότι προμηθεύουν με όπλα την οργάνωση Χεζμπολάχ του Λιβάνου και τους ισλαμιστές της Χαμάς. Ιράν και Συρία απέρριψαν τις κατηγορίες του Ισραήλ.

Το Ισραήλ έχει επανειλλημένα στο παρελθόν πραγματοποιήσει σε ανοιχτή θάλασσα συλλήψεις πλοίων που μεταφέρουν όπλα. Πρόκειται ωστόσο, για ένα από τα μεγαλύτερα που βρέθηκαν ποτέ και μεταξύ των όπλων περιλαμβάνονται ροκέτες και πύραυλοι.

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Βενιαμιν Νετανιάχου δήλωσε ότι τα όπλα θα δίδονταν σε τρομοκρατικές οργανώσεις οι οποίες θα κτυπούσαν ισραηλινές πόλεις
.
www.kathimerini.com.cy με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ