23.11.09

Αιωρούμενα σωματίδια: Η κρυφή απειλή για τους κατοίκους της Θεσσαλονίκης


newsblog | Δευτέρα 23 Νοεμβρίου 2009

Τα αιωρούμενα σωματίδια τείνουν να εξελιχθούν στην υπ. αριθμόν 1 απειλή για την υγεία και τη ζωή των κατοίκων της Θεσσαλονίκης. Με τιμές που ξεπερνούν ολοένα και περισσότερες ημέρες τα ανώτατα επιτρεπόμενα όρια, η κατάσταση στο κέντρο της συμπρωτεύουσας είναι επικίνδυνη και αποπνικτική.
Το Τμήμα Κεντρικής Μακεδονίας του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας προχώρησε στην πραγματοποίηση μίας μεγάλη έρευνας, στην οποία περιλαμβάνονται μετρήσεις από 20 διαφορετικά σημεία του πολεοδομικού συγκροτήματος.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα αυτής της έρευνας, οι μετρούμενες συγκεντρώσεις αιωρούμενων σωματιδίων είναι πολύ υψηλότερες από το επιτρεπόμενο όριο με ιδιαίτερη επιβάρυνση στο ιστορικό κέντρο της πόλης, ενώ υψηλές τιμές καταγράφονται στις δυτικές περιοχές, με τις ανατολικές να είναι σε οριακά επίπεδα.
Καταγράφεται επίσης μεγάλη επιβάρυνση και από τα εργοτάξια του Μετρό, τα οποία με τη λειτουργία τους επιδείνωσαν περαιτέρω την ήδη κακή κατάσταση. Ο κίνδυνος πλέον – εκτός από ορατός – είναι άμεσος και επείγει η λήψη δραστικών μέτρων…

(Τα αποτελέσματα της έρευνας από το ΤΕΕ/ΤΚΜ θα παρουσιασθούν σε ημερίδα που θα διοργανωθεί την Πέμπτη 26 Νοεμβρίου στο αμφιθέατρο «Ν.Τσιούμης» της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ, με ώρα έναρξης στις 9 το πρωΐ).

EFENPRESS