24.11.09

Συνάντηση υπουργών Άμυνας Ελλάδας και Γαλλίας



Posted: 23 Nov 2009 12:14 PM PST
Τη στρατηγικής σημασίας συνεργασία Ελλάδας και Γαλλίας επαναβεβαίωσαν κατά τη σημερινή τους συνάντηση οι υπουργοί Αμυνας των δύο χωρών Ευάγγελος Βενιζέλος και Ερβέ Μορέν στην Αθήνα.

Συγκεκριμένα, κατά τη συνάντηση συζητήθηκαν θέματα που αφορούν τις διεθνείς εξελίξεις, την ευρωπαϊκή πολιτική άμυνας και ασφάλειας και το ρόλο των υπουργών Άμυνας της ΕΕ στο πλαίσιο της συνθήκης της Λισαβόνας, τις διεθνείς αποστολές όπου συνεργάζονται οι δύο χώρες, τις διαπραγματεύσεις για το όνομα της ΠΓΔΜ, το Κυπριακό και τις ελληνοτουρικές σχέσεις, καθώς και τα εξοπλιστικά προγράμματα που βρίσκονται σε εξέλιξη.

Οπως ανέφερε σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση ο κ. Βενιζέλος, σχετικά με το πρόγραμμα των φρεγατών, υπάρχει ειλημμένη απόφαση στο πλαίσιο του ΚΥΣΕΑ «Εκφράσαμε τη βούληση να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις υπό τον απαράβατο όρο της μεγαλύτερης δυνατής ελληνικής συμμετοχής, της μεγαλύτερης δυνατής μεταφοράς τεχνολογίας και της μεγαλύτερης δυνατής ελληνικής προστιθέμενης αξίας» πρόσθεσε.

Το κόστος του συνολικού προγράμματος δεν έχει προσδιοριστεί, καθώς αποτελεί αντικείμενο της διαπραγμάτευσης, διευκρίνισε.

Για τα ελικόπτερα ΝΗ-90 σε συνδυασμό με την απόκτηση ελικοπτέρων έρευνας και διάσωσης Super Puma, ο κ. Βενιζέλος ανέφερε ότι «για το όλο θέμα των ελικοπτέρων συγκροτούμε πρωτοβουλίες για να ξεπεραστούν τα προβληματα για την εξεύρεση λύσεων αμοιβαίως επωφελών».

Από την πλευρά του ο Γάλλος υπουργός Άμυνας εξέφρασε την ετοιμότητα της χώρας του να συμμετάσχει με πλοία στην επιτήρηση του θαλάσσιου χώρου του Αιγαίου για την αντιμετώπιση της λαθρομετανάστευσης και τάχθηκε υπέρ ενός κοινού χώρου επιτήρησης της θάλασσας από τη Βαλτική μέχρι τη Μεσόγειο και το Αιγαίο, μέσα από τη δημιουργία ενός δικτύου ώστε να μπορούμε ανά πάσα στιγμή να γνωρίζουμε τι συμβαίνει, προσαρμόζοντας τα διατιθέμενα μέσα προς αυτή την κατεύθυνση.

Επίσης εξήγγειλε ότι στους επόμενους μήνες θα υπογραφεί συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Γαλλίας στην οποία θα καταγραφεί όλο το φάσμα της αμυντικής και στρατιωτικής συνεργασίας σε διμερές και διεθνές επίπεδο, ώστε να δημιουργηθεί μία κοινή αρχιτεκτονική άμυνας επ' ωφελεία και της ευρωπαϊκής πολιτικής άμυνας και ασφάλειας.

Για την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας, ο κ. Βενιζέλος διευκρίνισε ότι οι δύο πλευρές επανέλαβαν τις γνωστές θέσεις των κυβερνήσεών τους.

Τέλος, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Βενιζέλος δήλωσε ότι δεν έχει ανοίξει ο φάκελος για την προμήθεια νέων μαχητικών αεροσκαφών. Το θέμα θα εξετασθεί όταν έλθει ο καιρός, πρόσθεσε.

Πηγή: www.naftemporiki.gr/EFENPRESS