10.11.09

«Θερμό επεισόδιο» μεταξύ του ναυτικού της Βορείου και της Νοτίου Κορέας



10-11-2009 09:25:45
Σκάφη του νοτιοκορεατικού και του βορειοκορεατικού ναυτικού αντάλλαξαν πυρά στις δυτικές ακτές της κορεατικής χερσονήσου το πρωί της Τρίτης, στο σοβαρότερο ναυτικό επεισόδιο ανάμεσα στις δύο πλευρές από το 2004. Από τα πυρά δεν υπάρχουν θύματα ανάμεσα στις δύο πλευρές, όπως ανακοίνωσε ο ναύαρχος του ναυτικού της Νοτίου Κορέας Lee Ki-shik, κατά τη διάρκεια έκτακτης συνέντευξης Τύπου.

Σύμφωνα με τον ίδιο, ένα περιπολικό σκάφος του ναυτικού της Βορείου Κορέας διέσχισε την βόρεια θαλάσσια οριογραμμή που έχει οριστεί στη συνθήκη δημιουργίας των δύο κρατών και εισήλθε εντός 1,2 ναυτικών μιλιών εντός των νοτιοκορεατικών χωρικών υδάτων.

Το νοτιοκορεατικό σκάφος που βρισκόταν στην περιοχή και παρακολουθούσε τις κινήσεις του Βορειοκορεατικού, το προειδοποίησε δύο φορές πριν εισέλθει και τρεις μετά την είσοδό του για να αποχωρήσει. Σύμφωνα πάντα με τον ίδιο, το σκάφος της Λαϊκής Δημοκρατίας της Βορείου Κορέας αγνοούσε τις προειδοποιήσεις για 10 λεπτά αναγκάζοντας το νοτιοκορεατικό σκάφος να εξαπολύσει πυρά προειδοποίησης πλησίον του θαλασσίου χώρου που έπλεε το σκάφος της Πιονγιάνγκ. Το βορειοκορεατικό σκάφος ανταπέδωσε ευθεία πυρά πλήττοντας το σκάφος με 15 βλήματα. Ο ναυάρχος Lee Ki-shik επεσήμανε πως η ανταλλαγή πυρών διήρκησε για 2 λεπτά και δεν υπήρξαν θύματα από τη πλευρά των νοτιοκορεατών, οι οποίοι δεν ανταπέδωσαν.

Η εκδοχή του Βορειοκορεατικού ναυτικού είναι διαφορετική. Σύμφωνα με το κινεζικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Xinhua, το σκάφος της Βορείου Κορέας εκτελούσε περιπολίας ρουτίνας, όταν εντόπισε στο ραντάρ του «άγνωστο στίγμα εντός των χωρικών του υδάτων».
Όταν το σκάφος έκανε την αναγνώριση, σύμφωνα με την Πιονγιάνγκ, έκανε την εμφάνισή της μια ομάδα πολεμικών πλοίων της Νοτίου Κορέας η οποία αναίτια άρχισε να βάλλει εναντίον του.

Ενδεικτικό μάλιστα της ανησυχίας που επικρατεί στη Σεούλ για το επεισόδιο-παραμονές της επισκέψεως του Μπάρακ Ομπάμα στη Νότιο Κορέα-είναι το γεγονός πως ο νοτιοκορέατης πρόεδρος Lee Myung-bak συγκάλεσε έκτακτο συμβούλιο ασφαλείας όπου συζητήθηκε η κρίση, δήλωσε ο εκπρόσωπος του προέδρου Cheong Wa Dae. Πληροφορίες αναφέρουν πως κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης ο Lee Myung-bak ζήτησε να τεθούν σε κατάσταση «αυξημένης επαγρύπνησης» οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας και να απαντούν «άμεσα» σε κάθε πρόκληση όταν αυτή δεν αντιμετωπίζεται με διαφορετικό τρόπο.

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr