12.11.09

Το Ισραήλ εκδικείται την Τουρκία




Μετά την ανακοίνωση για διεξαγωγή κοινής στρατιωτικής άσκησης Τουρκίας-Συρίας, ήλθε ταχύτατα η απάντηση από την πλευρά του Ισραήλ.
Το Τέλ Αβίβ "πάγωσε" την πώληση των κατασκοπευτικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών Heron, που συνέβαλαν τα μέγιστα στις προσπάθειες που καταβάλλει η Τουρκία για την καταπολέμηση της δράσης των ενόπλων ανταρτών του ΡΚΚ.
Μετά την προσέγγιση που επιχειρεί να κάνει η Τουρκία με τη Συρία και τον αραβικό κόσμο το τελευταίο διάστημα, το Ισραήλ αποφάσισε να παγώσει την πώληση οπλικών συστημάτων που φέρουν προηγμένη τεχνολογία, υπό το φόβο της διαρροής της ευαίσθητης για την ασφάλεια του Ισραήλ τεχνολογίας στα χέρια των Αράβων,
Στρατιωτικές πηγές, που μίλησαν στην ισραηλινή ιστοσελίδα Debka, ανέφεραν ότι οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις, με τις οποίες οι ένοπλες δυνάμεις του Ισραήλ διατηρούσαν επί χρόνια στρατιωτική συνεργασία, έχουν τεθεί υπό την επιρροή της ισλαμικής κυβέρνησης, κάτι που είναι απαράδεκτο για το Ισραήλ.
Με βάση το ισραηλινό ιστολόγιο, το Ισραήλ, που φοβάται ότι μετά τη συνεργασια της Τουρκίας με τις αραβικές χώρες, υπάρχει κίνδυνος να περάσουν στα χέρια των Ατράβων στρατιωτικά μυστικά του Ισραήλ, είναι δυνατόν να παγώσει και το πρόγραμμα εκσυγχρονιμσού των τουρκικών αρμάτων που έχουν αναλάβει ισραηλινές εταιρείες.
Επίσης, είναι δυνατόν να μη συνεχιστέι η παράδοση των μη επανδρωμένων αεροσκαφών που χρησιμοποιούνται εναντίον του ΡΚΚ.
Το Debka σχολίασε ότι "οι Τούρκοι στρατηγοί συμφωνούν με την πολιτική του Ερντογάν να γυρίσει την πλάτη στο Ισραήλ".
Με βάση το συγκεκριμένο δημοσίευμα, είναι η πρώτη φορά που ο ισραηλινός στρατός εκφράζει ανοικτά τις ανησυχίες του απέναντι στην κυβέρνηση του Ερντογάν.
Οι ισραηλινοί εκφράζουν τις ανησυχίες τους για τη στενή στρατιωτική συνεργασία της Τουρκίας με το Λίβανο και τη Συρία και θεωρούν ότι η κοινές στρατιωτικές ασκήσεις Τουρκίας-Συρίας είναι ένα θέμα που θα πρέπει να ανησυχήσει τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ.

Πηγή: SONSAYFA

ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΜΑΣ:
* Μεγάλη ευκαιρία για την Ελλάδα. Να σπεύσει και να βελτιώσει ακόμη περισσότερο - με κάθε τρόπο- τις σχέσεις της με το Ισραήλ.
EFENPRESS