7.11.09

Ζάκυνθος




Δεν είναι όμως μόνο η φυσική ομορφιά που προσελκύει τους επισκέπτες απ’ όλο τον κόσμο! Σημαντικότατες ιστορικές προσωπικότητες γεννήθηκαν στο υπέροχο αυτό νησί και άφησαν τα ίχνη τους παντού!
Ο Διονύσιος Σολωμός, ακούγοντας τους κανονιοβολισμούς από το Μεσολόγγι, έγραψε τον εθνικό μας ύμνο στον λόφο του Στράνη.
Ο Ανδρέας Κάλβος, ο Γρηγόριος Ξενόπουλος οφείλουν την έμπνευσή τους στην ομορφιά του νησιού.
Ακόμα και ο Έντγκαρ ’λαν Πόε έγραψε ένα ποίημα με τίτλο «Σονέτο στη Ζάκυνθο». «Το νησί του Χρυσού! Λουλούδι της Ανατολής»!
Αυτά έγραψε για το νησί ο περίφημος αυτός ποιητής και δεν είναι ο μόνος που μαγεύτηκε από αυτό τον καταπράσινο τόπο, τον νοτιότερο του Ιονίου, ο οποίος υπήρξε για πολλούς αιώνες το σταυροδρόμι λαών και πολιτισμών.

Μυθολογία
Η Ζάκυνθος πήρε το όνομά της από τον Ζάκυνθο, γιο του Δάρδανου, βασιλιά της Τροίας, ο οποίος σύμφωνα με τον μύθο έχτισε την πρώτη πόλη. Ο Ζάκυνθος έφτασε στο νησί από την αρκαδική πόλη Ψωφίδα και εγκαταστάθηκε γύρω στα 1500 π.Χ., όπου και έχτισε την ομώνυμη πόλη. Οι άποικοι ονόμασαν την ακρόπολη του νησιού Ψωφίδα, για να θυμούνται την πατρίδα τους. Έτσι, λοιπόν, οι πρώτοι κάτοικοι πιστεύεται ότι ήταν οι Αχαιοί.
Ο ιστορικός μελετητής, Γουντ, αναφέρει πως το όνομα του νησιού οφείλεται στην ορεινή μορφολογία του, καθώς «Ζά-κυνθος» στα αρχαία σημαίνει πολύ - λόφος.
Το νησί, ωστόσο, αποκαλείται με διάφορα ονόματα, όπως Ιάκυνθος, Διάκυνθος, Ζάκητα, Jacinthum, Jantes και Lesante, ενώ οι Βενετοί το βάφτισαν «Το λουλούδι της ανατολής» (Fior di Levante).

Ένα νησί για όλο τον χρόνο
Στη Ζάκυνθο δεν πηγαίνουμε μόνο διακοπές. Είναι ένα νησί με θερμό και ευχάριστο κλίμα και ο επισκέπτης μπορεί να χαρεί τις ομορφιές του όλες τις εποχές του χρόνου. Οι θάλασσες είναι ζεστές μέχρι και το τέλος του Οκτωβρίου.
Το Πάσχα, επίσης, θα σας μείνει αξέχαστο! Όποτε κι αν πάτε στη Ζάκυνθο, πάντως, δεν θα κοιμηθείτε νωρίς, γιατί η βραδινή ζωή είναι έντονη! Πολλά καφέ και μπαράκια, κάποια με μαγευτική θέα, ξεσηκώνουν τη νεολαία με τις μουσικές τους και το κέφι κρατάει μέχρι το πρωί.
Το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να περιηγηθείτε την ημέρα στο νησί, που έχει πάρα πολλά για να δει ο επισκέπτης, και το βράδυ… διασκέδαση! Η Ζάκυνθος έχει πολλά πρόσωπα και θα τα αγαπήσετε όλα εξίσου!
Ζήστε με καντάδες
• Και όμως! Αυτά τα ιδιαίτερα τραγούδια που θα ακούσετε εδώ, θα «ντύνουν» μουσικά τα όνειρά σας για πολύ καιρό. Επηρεασμένες από την ιταλική παράδοση του μπελ κάντο αλλά και με μπόλικες δόσεις ζακυνθινής «τρέλας», οι καντάδες εξυμνούν τον έρωτα, τις γυναίκες και την αγάπη για το νησί.
Γιατί, τελικά, κάθε εικόνα, μυρωδιά και γεύση της Ζακύνθου υποκλίνεται μπροστά στον αιώνιο λυρισμό του «’Aνθους της Ανατολής»
(metro on line)/ EFENPRESS