27.11.09

Βενιζέλος: "Προετοιμαζόμαστε για σημειακές στρατιωτικές κρίσεις μικρής διάρκειας με τη Τουρκία"



Προάγγελμα σύγκρουσης;

Aναλύοντας πρόσφατα τη προτεινόμενη Δομή Δυνάμεων των ΕΕΔ μέχρι το 2020, είχα γράψει ότι "Ελλάδα και Τουρκία δε πρόκειται να εμπλακούν ποτέ σε ένοπλη αναμέτρηση, η οποία θα διαρκέσει πάνω από 48 ώρες".
Για πρώτη φορά η ηγεσία του υπουργείου Άμυνας μίλησε ανοικτά για το θέμα αυτό. Κατά την ενημέρωση της Διαρκούς Επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Ευ. Βενιζέλος δήλωσε ότι "δεν πρέπει να περιμένουμε ούτε να ετοιμαζόμαστε για έναν γενικευμένο πόλεμο με την Τουρκία, αλλά για σημειακές στρατιωτικές κρίσεις μικρής διάρκειας που θα χρησιμοποιηθούν διπλωματικά στη συνέχεια", επισημαίνοντας πως σε αντίθετη περίπτωση "αμφισβητούμε το σύνολο των διεθνών σχέσεων και συμμαχιών της χώρας αλλά και τους διεθνείς οργανισμούς".
Κατά την άποψή του μπορεί να υπάρξουν σημειακές στρατιωτικές κρίσεις μικρής διάρκειας, για τις οποίες θα πρέπει να είμαστε πιο προετοιμασμένοι, το οποίο (θα έπρεπε να) μεταφράζεται σε αναβάθμιση των μονάδων Ειδικών Δυνάμεων και της ικανότητας Συλλογής Πληροφοριών, Επιτήρησης και Αναγνώρισης (ΙSR) από επίγειες και εναέριες πλατφόρμες των ΕΕΔ.
Σημαντική ήταν και η παραδοχή εκ μέρους του ΥΕΘΑ για τις παραβάσεις και παραβιάσεις των τουρκικών μαχητικών, ότι δεν είναι τίποτα παραπάνω από πολιτικές πιέσεις, ώστε να οδηγήσουν στο τραπέζι των διπλωματικών διαπραγματεύσεων με πιο επαχθείς για εμάς όρους. Υπό αυτή τη λογική θα επανεξεταστεί και η εξοπλιστική πολιτική της χώρας αλλά και η νέα Δομή Δυνάμεων των Ενόπλων Δυνάμεων. Ας ελπίσουμε να κερδηθεί ο χαμένος χρόνος από τη πολυετή απραξία της προηγούμενης πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου, που κατόρθωσε να είναι μακράν η χειρότερη από τη μεταπολίτευση.
costaxan