27.11.09

Δηλώσεις Παπανδρέου από τις Πρέσπες



Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 27 Νοεμβρίου 2009, 21:37

«Περάσαμε το μήνυμα στα Βαλκάνια και την ΕΕ ότι αυτή η οικονομική κρίση μπορεί να αντιμετωπισθεί αν αλλάξουμε μοντέλο ανάπτυξης και πάμε στην Πράσινη Ανάπτυξη» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

Ο κ. Παπανδρέου είπε επίσης ότι «η Ελλάδα θέλει και παίρνει πρωτοβουλία, ώστε το 2014 να είναι χρονοδιάγραμμα - ορόσημο για την ένταξη των Δυτικών Βαλκανίων στην ΕΕ».

Συνομιλώντας, αργότερα, με τους δημοσιογράφους ο πρωθυπουργός είπε ότι η πρώτη σημαντική πτυχή της συνάντησης αυτής ήταν οι διμερείς επαφές και η δεύτερη, η πρωτοπορία της Ελλάδα σε ζητήματα Πράσινης Ανάπτυξης.

Επίσης, ο πρωθυπουργός εκτίμησε ότι για να ξεπεραστεί η οικονομική κρίση είναι απαραίτητη η συγκροτημένη παρέμβαση της παγκόσμιας κοινότητας.

Σε ό,τι αφορά ατις συνομιλίες με τον κ. Μπερίσα, ο κ. Παπανδρέου είπε ότι συζητήθηκαν οικονομικές σχέσεις, αλλά και θέματα μειονότητας και μεταναστών, ενώ συμφωνήθηκε η τακτικότερη επαφή των δύο χωρών και ενδεχόμενη ανταλλαγή επισκέψεων.

Για τις συνομιλίες με τον κ. Γκρούεφσκι, τις οποίες αναμέναμε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, ο κ. Παπανδρέου είπε ότι συζητήθηκαν θέματα επενδύσεων, ενώ ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ έθεσε το ζήτημα ανοίγματος δύο νέων διόδων, άρσης θεωρήσεων στην ΕΕ για την ΠΓΔΜ και τη σιδηροδρομική επανασύνδεση της Φλώρινας - Μοναστηρίου.

Αυτά τα βλέπει θετικά η ελληνική πλευρά, αυτά τα ζητήματα συζητούνταν και επί κυβερνήσεων Σημίτη, αλλά τελμάτωσαν αργότερα λόγω των εξελίξεων στην περιοχή.

Στη διάρκεια της συνομιλίας των δύο ανδρών έγινε αξιολόγηση της πορείας και των σχέσεων των δύο χωρών με αφορμή την ονομασία της γειτονικής χώρας.

Ο πρωθυπουργός υποστήριξε ότι πρέπει να δώσουμε μια νέα δυναμική στην προσπάθεια για να βρεθεί μια λύση και είπε ότι θα καταβληθούν προσπάθειες προς αυτή την κατεύθυνση, επισημαίνοντας όμως ότι είναι ένα ζήτημα το οποίο εκκρεμεί επί 18 έτη.

Αναφερόμενος στις ελληνικές θέσεις ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι η ελληνική πλευρά δεν αναφέρει τις θέσεις της ως απειλή και τόνισε ότι «ελπίζω ο κ. Γκρουέφσκι να κατανοεί τις θέσεις μας».

zougla.gr/EFENPRESS