17.11.09

Και οι Τούρκοι το… χαβά τους


ΤΡΊΤΗ, 17 ΝΟΕΜΒΡΊΟΥ 2009

Νέες προκλητικές ενέργειες σε βάρος της Ελλάδας την ώρα που βρισκόταν στην Αθήνα ο Νο 4 του αμερικανικού υπουργείου Αμυνας, Αλεξάντερ Βέρσμποου

Τελικά φαίνεται πως οι Τούρκοι δεν θέλουν να καταλάβουν ορισμένα πράγματα και συνεχίζουν σύμφωνα με το δικό τους προγραμματισμό και σχέδια τις προκλητικές ενέργειες σε βάρος της Ελλάδας, για τις οποίες και χθες το υπ. Εξωτερικών υποχρεώθηκε να υποβάλει δύο νέα διαβήματα στην Άγκυρα. Το πρώτο για άρνηση τουρκικής ακταιώρου να αποχωρήσει από τα ελληνικά χωρικά ύδατα και το δεύτερο για τη νέα υπερπτήση τουρκικών μαχητικών πάνω από το Αγαθονήσι και ενώ στην Αθήνα βρισκόταν ο Νο 4 του αμερικανικού υπουργείου Αμυνας, Αλεξάντερ Βέρσμποου.

Χθες το μεσημέρι, την ίδια ώρα που ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Μπεγλίτης παραχωρούσε συνέντευξη Τύπου, αμέσως μετά το πέρας των επίσημων συνομιλιών του με τον Αμερικανό βοηθό υφυπουργό Άμυνας για θέματα διεθνούς ασφάλειας πρέσβη Αλεξάντερ Βέρσμποου, προς τον οποίο μάλιστα επιδόθηκε και πλήρης, λεπτομερής, κατάλογος των τουρκικών προκλήσεων στον αέρα και στη θάλασσα του Αιγαίου με τους λαθρομετανάστες, οι Τούρκοι προκάλεσαν εκ νέου με υπέρπτηση πάνω από το Αγαθονήσι δείχνοντας με τον τρόπο αυτό τις πραγματικές τους προθέσεις και διαθέσεις. Πιο συγκεκριμένα, χθες, στις 15.06’ ένας σχηματισμός οκτώ τουρκικών αεροσκαφών εισήλθε στο FIR Αθηνών νοτίως Λέσβου. Μισή ώρα αργότερα, στις 15.36’, δύο από τα αεροσκάφη του σχηματισμού πραγματοποίησαν υπέρπτηση πάνω από το Αγαθονήσι σε ύψος 3.000 ποδών. Τελικά, στις 15.38’, ο σχηματισμός εξήλθε του FIR Αθηνών. Από το ΓΕΕΘΑ ανακοινώθηκε ότι «τα τουρκικά αεροσκάφη αναγνωρίστηκαν και αναχαιτίστηκαν από ελληνικά μαχητικά. Για το περιστατικό ενημερώθηκαν το υπουργείο Εξωτερικών για διπλωματικές ενέργειες και οι αρμόδιες αρχές του ΝΑΤΟ».

Αναφορικά με το θέμα των ελληνοτουρκικών σχέσεων και το ζήτημα του ΝΑΤΟϊκού αεροπορικού στρατηγείου CAOC-4 της Λάρισας, ο κ. Μπεγλίτης σημείωσε ότι με την Τουρκία μπορούμε να συζητήσουμε στο ΝΑΤΟ το ζήτημα αρκεί προηγουμένως η γειτονική μας χώρα να αναγνωρίσει το υφιστάμενο καθεστώς στο Αιγαίο και να μην το αμφισβητεί με κάθε τρόπο. «Συγχρόνως -και αυτό είναι μια ευθύνη των ΗΠΑ στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ- πρέπει να γίνει σαφές και κατανοητό απ’ όλους, στο πλαίσιο της Στρατιωτικής Επιτροπής του ΝΑΤΟ, ότι στους σχεδιασμούς για το Αιγαίο, τους ΝΑΤΟϊκούς σχεδιασμούς για το Αιγαίο, στο πλαίσιο πάντα του ΝΑΤΟ, θα γίνεται από όλους και σε κάθε περίπτωση σεβαστό το διεθνές δίκαιο. Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε πρακτικές του πρόσφατου ή του απώτερου παρελθόντος, που με τον ένα ή με τον άλλο τρόπο εξέφραζαν μια πολιτική ίσων αποστάσεων μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Μπεγλίτης. Για το ζήτημα του CAOC-4 της Λάρισας, ο Έλληνας επίσημος τόνισε ότι το ζήτημα αυτό η χώρα μας δεν επιθυμεί να το καταστήσει διμερές, μεταξύ Ελλάδος και ΗΠΑ, στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, γιατί τίποτα δεν έχει επικυρωθεί, καθώς αυτό αναμένεται να γίνει με πολιτική απόφαση σε επίπεδο ΝΑΤΟ, κατά τη σύνοδο των υπουργών Άμυνας και Εξωτερικών της Συμμαχίας τον προσεχή Φεβρουάριο.

Από την πλευρά του, για το ίδιο θέμα, ο Αμερικανός επίσημος, μιλώντας λίγη ώρα αργότερα με Έλληνες δημοσιογράφους στην Αμερικανική Πρεσβεία, έκανε λόγο μεταξύ άλλων, για «αποτροπή αμοιβαίων προκλήσεων», καθώς και ότι «επικίνδυνες ενέργειες μπορούν να οδηγήσουν σε αποσταθεροποίηση στην περιοχή», θέτοντας έτσι αρκετά ερωτηματικά περί του τι ακριβώς εννοεί μιλώντας για «αποτροπή αμοιβαίων προκλήσεων» ή αν τυχόν η αμερικανική πλευρά έχει γίνει αποδέκτης τέτοιων «παραπόνων» από την Τουρκία σε βάρος της Ελλάδος.

Οι κύριοι Μπεγλίτης και Βέρσμποου, στη διάρκεια της συνεργασίας τους, συζήτησαν επίσης την κοινή στρατηγική προοπτική των δύο χωρών και τη διμερή αμυντική συνεργασία, θέματα ασφάλειας στη νοτιοανατολική Ευρώπη (Κοσσυφοπέδιο-Βοσνία), όπου επισημάνθηκε ο αναβαθμισμένος ρόλος της Ελλάδος και η βοήθεια που προσφέρει η χώρα μας στις χώρες των δυτικών Βαλκανίων για να ενταχθούν στους διεθνείς οργανισμούς, οι εξελίξεις σε Αφγανιστάν και Πακιστάν (στρατηγική, απαιτήσεις αποστολής, διασυνοριακά θέματα), η αντιπυραυλική άμυνα, ασφάλεια θαλασσίων γραμμών επικοινωνιών (πειρατεία), διυπουργική άμυνας ΝΑ Ευρώπης (SEDM), θέματα ΝΑΤΟ (ανασχηματισμός, στρατηγικό δόγμα, συνεργασία ΝΑΤΟ – Ρωσίας και Ευρωπαϊκής Ένωσης), ΝΑΤΟϊκές ασκήσεις στο Αιγαίο κ.λπ.
Λεωνίδας Σ. Μπλαβέρης
ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ/ infognomon pol,/EFENPRESS