19.11.09

Σύνοδος για την προσέγγιση ΕΕ-Ρωσίας


ΠΈΜΠΤΗ, 19 ΝΟΕΜΒΡΊΟΥ 2009


Την οικοδόμηση σχέσης εμπιστοσύνης σε οικονομικό πολιτικό και ενεργειακό επίπεδο επιχείρησαν οι ηγεσίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ρωσίας κατά τη διάρκεια της Συνόδου κορυφής στη Στοκχόλμη.

Οι Βρυξέλλες ζητούν από τη Μόσχα να επιβεβαιώσει τη θέληση της να ενταχθεί στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου ως ξεχωριστή οντότητα. Η Ευρωπαϊκή Ένωση με τα 500 εκατομμύρια πληθυσμό, είναι ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Μόσχας και εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το ρωσικό φυσικό αέριο. H Ρωσία επιδιώκει περισσότερες ευρωπαϊκές επενδύσεις αλλά και την σύναψη ενός νέου οικονομικού μνημονίου.

Για αμφότερους αντικειμενικός στόχος είναι η ελαχιστοποίηση των πολιτικών προβλημάτων αλλά και η εξασφάλιση ότι δεν θα επαναληφθούν καταστάσεις όπως αυτές του περασμένου χειμώνα με τη διακοπή της παροχής φυσικού αερίου προς τη Δύση. Άλλα θέματα που τέθηκαν στην ατζέντα ήταν η κλιματική αλλαγή μέσω της υπερθέρμανσης του πλανήτη, η ασφάλεια και το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.

Έτοιμη να μειώσει τις εκπομπές αερίων η Ρωσία
Η Ρωσία αναθεώρησε προς τα πάνω σήμερα το στόχο της για μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου ενόψει της διάσκεψης της Κοπεγχάγης, σε ποσοστό από 20 έως 25% μέχρι το 2020 σε σχέση με το 1990, έναντι του 15% που ήταν μέχρι σήμερα, ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

"Ενώ για τη διάσκεψη της Κοπεγχάγη απομένουν λίγο περισσότερο από δύο εβδομάδες, έχουμε σημειώσει πολύ σημαντική πρόοδο σήμερα και χαιρετίζω την πρόθεση που εκφράστηκε σήμερα από τον ρώσο Πρόεδρο Ντμίτρι Μεντβέντεφ ενός προτεινόμενου στόχου μείωσης των εκπομπών κατά 20 έως 25%" έως το 2020, δήλωσε ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.

Ο κ. Μπαρόζο έκανε τις δηλώσεις αυτές στους δημοσιογράφους στην Στοκχόλμη, μετά από μια συνάντηση κορυφής ανάμεσα στους εκπροσώπους της ΕΕ και τον Ρώσο Πρόεδρο.
news.ert.gr

Το «συντομότερο δυνατόν» θέλει να γίνει μέλος του ΠΟΕ η Ρωσία
Αναποφάσιστη όμως για το πώς
«Το συντομότερο δρόμο» για τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου θέλει η ακολουθήσει η Ρωσία, σύμφωνα με τις δηλώσεις του προέδρου της, Ντμίτρι Μεντβέντεφ, μετά συνάντηση κορυφής με την ΕΕ στη Στοκχόλμη την Τετάρτη.

Αναποφάσιστη, πάντως, παραμένει η Μόσχα για το εάν θα συμμετέχει μεμονωμένα ή μαζί με τη Λευκορωσία και το Καζακστάν.

«Και οι δύο τρόποι είναι πιθανοί» ανέφερε από τη σουηδική πρωτεύουσα ο Ρώσός πρόεδρος, συμπληρώνοντας ότι «για εμάς, το σημαντικότερο είναι η ταχύτητα. Θα επιλέξουμε όποιον δρόμο είναι γρηγορότερος» σύμφωνα με το Reuters.

Ο Ρώσος πρωθυπουργός, Βλαντιμίρ Πούτιν, είχε αναφέρει τον Ιούνιο ότι η χώρα θα συμμετείχε στον ΠΟΕ μόνο μέσω της τελωνειακής ένωσης με Λευκορωσία και Καζακστάν (που θα τεθεί σε ισχύ στις αρχές του 2010).

Η είσοδος στον Οργανισμό θα άνοιγε αρκετές αγορές στη Μόσχα, και θα καθιστούσε ευκολότερα προσβάσιμες τις ρωσικές αγορές στα υπόλοιπα μέλη του. Ο ΠΟΕ υποστηρίζει ότι η Ρωσία μπορεί να γίνει μέλος του χαμηλώνοντας τους δασμούς χωρίς όμως να χάσει την ανταγωνιστικότητά της.

Η πολιτική της Μόσχας όμως, και μάλιστα κατά τη διάρκεια της κρίσης, συμπεριλάμβανε αρκετούς περιορισμούς σε εισαγόμενα προϊόντα, σε μία προσπάθεια προστασίας της εσωτερικής της παραγωγής. Η Ρωσία δεν είναι βέβαια η μοναδική χώρα που κατέφυγε στον προστατευτισμό, οι χώρες-μέλη του ΠΟΕ όμως έχουν μικρότερα περιθώρια.


Infognomon pol,/EFENPRESS