30.11.09

Η ΦΡΕΓΑΤΑ "ΑΔΡΙΑΣ" ΣΕ ΣΑΦΑΡΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΕΙΡΑΤΕΣ


30-11-2009 10:54:17
Η Φρεγάτα του ΠΝ «ΑΔΡΙΑΣ» και στο πλαίσιο της επιχείρησης «Αταλάντα» για την προστασία εμπορικών πλοίων από πειρατικές επιθέσεις, κινείται προς την περιοχή όπου εκτιμάται πως πλέει το ελληνικών συμφερόντων supertanker «Maran Centaurus», το οποίο έχει καταληφθεί από 9 σομαλούς πειρατές.

Η εντολή που έχει δοθεί από τον τακτικό διοικητή της επιχείρησης είναι να εντοπίσει το ελληνικό πλοίο και να το θέσει υπό παρακολούθηση, χωρίς όμως να επέμβει η ομάδα των βατραχανθρώπων που επιβαίνει στο Ελληνικό πολεμικό σκάφος, μέχρι νεωτέρας.

Το χρονικό της πειρατείας

Το «Maran Centaurus» έπεσε θύμα πειρατείας ενώ έπλεε ανοιχτά της Σομαλίας, το πρωί της Κυριακής από εννέα-όπως αναφέρουν οι πρώτες πληροφορίες ένοπλους Σομαλούς-και οι οποίοι κρατούν όμηρους τους δεκαεννέα αλλοδαπούς (16 Φιλλιπινέζοι, 2 Ουκρανοί και ένας Ρουμάνος) και τους εννέα Έλληνες ναυτικούς μέλη του πληρώματος.

Σύμφωνα με το κέντρο Επιχειρήσεων του Λιμενικού Σώματος, η πειρατεία γνωστοποιήθηκε προς τις αρμόδιες ελληνικές αρχές από την πλοιοκτήτρια εταιρία μετά από επικοινωνία που είχε ο υποπλοίαρχος του Maran Centaurus, ο οποίος μιλώντας προς τον υπεύθυνο αρχιπλοίαρχο της εταιρίας έκανε γνωστό πως το πλοίο έχει καταληφθεί από 9 σομαλούς πειρατές και πλέει προς λιμάνι της Σομαλίας.

Το Maran Centaurus είχε αποπλεύσει πλήρες φόρτου (300.000 τόνους) με αργό πετρέλαιο, από τη Σαουδική Αραβία με προορισμό τις ΗΠΑ.

Μόλις έγινε γνωστό το περιστατικό, ενεργοποιήθηκε η Ομάδα Διαχείρισης Κρίσεων και ενημερώθηκαν οι αρμόδιοι υπουργοί της κυβέρνησης.
Η Ομάδα Διαχείρισης Κρίσεων ενημέρωσε επίσης τα υπουργεία Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών, καθώς το Πολυεθνικό Κέντρο για την καταπολέμηση περιστατικών πειρατείας και οι δυνάμεις της στρατιωτικής επιχείρησης «ΑΤΑΛΑΝΤΑ» της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

defencenet/EFENPRESS