3.11.09

Χάνεται, έπειτα από χιλιάδες χρόνια, το κάλυμμα πάγου στο Κιλιμάντζαρο


Πρωτοφανείς μεταβολές
Χάνεται, έπειτα από χιλιάδες χρόνια, το κάλυμμα πάγου στο Κιλιμάντζαρο

Associated Press
Το Κιλιμάντζαρο, ένα ανενεργό ηφαίστειο, βρίσκεται στην Τανζανία και έχει ύψος 5.893 μέτρα
Ντοντόμα, Τανζανία

Μέσα στα επόμενα 20 χρόνια οι ψηλότερες βουνοκορφές της Αφρικής θα μείνουν γυμνές από χιόνια, για πρώτη φορά εδώ και τουλάχιστον 11 χιλιετίες, δείχνει μελέτη που βασίστηκε σε αεροφωτογραφίες, δορυφορικά δεδομένα και χημικές αναλύσεις σε πυρήνες πάγου.

Το κάλυμμα πάγου στο Κιλιμάντζαρο συρρικνώθηκε κατά 85% από το 1912 έως το 2007, αναφέρουν Αμερικανοί ερευνητές στο Proceedings of the National Academy of Science.

Και πάνω από το ένα τέταρτο του πάγου που υπήρχε στις κορυφές το 2000 είχε εξαφανιστεί το 2007, προειδοποιεί η ομάδα του Λόνι Τόμσον, παλαιοκλιματολόγου στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο του Οχάιο.

Η απώλεια πάγου είναι περισσότερο ορατή από τη συρρίκνωση των παγετώνων, εξίσου σημαντική όμως είναι και η μείωση του πάχους τους.

Ανάλογες απώλειες καταγράφονται εξάλλου στο Όρος Κένυα και τα Όρη Ρουενζόρι της Αφρικής, στα Ιμαλάια και σε βουνά της Νοτίου Αμερικής.

«Το γεγονός ότι τόσοι πολλοί παγετώνες στην τροπική και υποτροπική ζώνη δείχνουν παρόμοιες αντιδράσεις υποδηλώνει μια κοινή αιτία» σχολιάζει ο Τόμσον. «Η αύξηση των θερμοκρασιών κοντά στην επιφάνεια της Γης, σε συνδυασμό με ακόμα μεγαλύτερες αυξήσεις στη μέση και ανώτερη τροπόσφαιρα, όπως έχουν καταγραφεί τις τελευταίες δεκαετίες, θα εξηγούσαν τουλάχιστον εν μέρει» τις παρατηρήσεις.

Η έρευνα βασίστηκε σε σύγκριση φωτογραφιών που ελήφθησαν το 1912 και το 1953 και δορυφορικών εικόνων του 1976 και του 1989.

Οι ερευνητές, προσθέτει το AFP, πραγματοποίησαν και χημικές αναλύσεις σε δείγματα πάγου από διάφορα βάθη και δεν εντόπισαν καμία ένδειξη τήξης τα τελευταία 11.0000 χρόνια.

Αυτό σημαίνει ότι οι συνθήκες που επικρατούν σήμερα στις κορυφές του Κιλιμάντζαρου είναι κυριολεκτικά πρωτοφανείς.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από Associated Press