25.11.09

Οικολογικό… πλαστικό, κι όμως είναι αληθινό!




Τετάρτη, 25 Νοεμβρίου 2009, 13:10

Ανοίγει ο δρόμος για την κατασκευή πλαστικού φιλικού προς το περιβάλλον. Ομάδα επιστημόνων από τη Ν. Κορέα, κατάφερε να παρασκευάσει τα πολυμερή που χρησιμοποιούνται για την κατασκευή του πλαστικού παρακάμπτοντας τα χημικά παράγωγα των ορυκτών καυσίμων. Με τον τρόπο αυτό, θα μπορεί να παράγεται ένα πλαστικό βιοδιασπώμενο με χαμηλή περιεκτικότητα σε τοξικές ουσίες.

Η έρευνα επικεντρώθηκε στο πολυγαλακτικό οξύ (PLA), ένα βιοπολυμερές, το οποίο προσφέρει τη λύση για την παραγωγή πλαστικών μέσω φυσικών και ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. «Οι πολυεστέρες και τα υπόλοιπα πολυμερή που χρησιμοποιούμε καθημερινά αποτελούν κατά κύριο λόγο προϊόντα ορυκτών ελαίων που προέρχονται από χημικές διεργασίες ή τη διαδικασία της διύλισης», αναφέρει στο δελτίου τύπου ο επικεφαλής της έρευνας, δρ Σανγκ Γιουπ Λι.

«Η ιδέα της παραγωγής πολυμερών από ανανεώσιμη βιομάζα έχει προσελκύσει μεγάλο ενδιαφέρον λόγω της αυξανόμενης ευαισθητοποίησης στα περιβαλλοντικά ζητήματα και της πεπερασμένης φύσης των ορυκτών καυσίμων. Το PLA αποτελεί ένα καλό εναλλακτικό στα πλαστικά – υποπροϊόντα του πετρελαίου, καθώς είναι βιοδιασπώμενο και ταυτόχρονα χαμηλής τοξικότητας», εξηγεί.
(zougla.gr)