23.11.09

ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ Ο ΓΕΝ. ΠΡΟΞΕΝΟΣ ΜΑΣ ΣΤΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ;


• Τελικά, όπως όλα δείχνουν, ο γενικός πρόξενος της χώρας στην Κωνσταντινούπολη Β. Μπορνόβας διεσώθη την τελευταία στιγμή. Ούτε ο κ. Δρούτσας, πολύ περισσότερο ο υπουργός Εξωτερικών και πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου, δεν θα ήθελαν να συνδεθεί η αρχή της θητείας τους με τον προσβλητικό για την Ελλάδα «αποκεφαλισμό» έλληνα διπλωμάτη επειδή δυσαρεστεί πολλούς, των Τούρκων συμπεριλαμβανομένων, με τη δραστηριότητά του. Διάβημα υπέρ του γενικού μας προξένου έκανε στον υπουργό η Ένωση Διπλωματικών Υπαλλήλων, ενώ για να... διασκεδάσει τις πληροφορίες ότι είχε ζητήσει την απομάκρυνσή του και ο Οικουμενικός Πατριάρχης, επισκέφθηκε την έκθεση στο Σισμανόγλειο ο Παναγιώτατος κ. Βαρθολομαίος.

• Κάποιοι ευτυχώς σκέφτηκαν ψυχραιμότερα. Εξάλλου από το 1991, όταν είχε απελαθεί ο Ηλίας Κλης από την Κωνσταντινούπολη σε αντίποινα για την απέλαση του τούρκου προξένου στην Κομοτηνή, θα ήταν η πρώτη φορά στην ιστορία του ελληνικού προξενείου της Κωνσταντινούπολης που θα είχαμε τέτοιου είδους πρόωρη μετάθεση ή ανάκληση επειδή ενοχλήθηκαν οι Τούρκοι…

• Για την ιστορία να αναφέρουμε ότι η απέλαση του τούρκου διπλωμάτη είχε γίνει επειδή είχε αναφερθεί στα «αδέλφια, τους Τούρκους της Δυτικής Θράκης». Σήμερα το λέει πια και ο ίδιος ο Ερντογάν, μέχρι πριν από λίγο καιρό στον κ. Καραμανλή και στην Ντ. Μπακογιάννη, τώρα στον Γ. Παπανδρέου. Και σε όλους μοιάζει φυσιολογικό.Οι διαβεβαιώσεις δόθηκαν από τον γ.γ. του υπουργείου Εξωτερικών Ιωάννη Α. Ζέππο, ο οποίος διέψευσε ότι είχε τεθεί θέμα ανάκλησης του κ. Μπορνόβα από τον τούρκο υπουργό Ε. Μπαγίς.

• Πάντως στην Τουρκία υπάρχει γενικότερο πρόβλημα εκπροσώπησης της χώρας. Η θέση του επιτετραμμένου στην Άγκυρα παραμένει κενή, καθώς δεν έχει εγκριθεί ακόμη η μετάθεση του κ. Λαλάκου και ο πρέσβης Φ. Ξύδας τι να πρωτοπρολάβει… Βλέπετε, εκτός των άλλων, έχει μπει και με ορμή η ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας και υποχρεωτικά το υπουργείο Εξωτερικών αναγκάζεται να δίνει οδηγίες για διαβήματα. Κάποιος πρέπει να τα μεταφέρει στο τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών… Ο κ. Ξύδας πάντως δεν έχει μείνει χωρίς στήριγμα στον πρώτο όροφο της Βασ. Σοφίας, μια και ο πρέσβης Χ. Παναγόπουλος, επικεφαλής του διπλωματικού γραφείου του κ. Δρούτσα, είναι «φίλος».

• Μια ωραία ατμόσφαιρα χαλάρωσης διαπιστώνεται μέχρι τώρα σε ό,τι αφορά και στην Α4 Διεύθυνση Ελληνοτουρκικών. Όπως συμβαίνει συνήθως, θεωρείται δεδομένο ότι επειδή ο Γ. Α. Παπανδρέου θέλει να βελτιώσει τις σχέσεις με την Τουρκία, δεν πρέπει να ακούγεται «κακή» κουβέντα για τη γείτονα…Κι έτσι πέφτει ο νόμος της σιωπής που απλώς εξυπηρετεί την άλλη πλευρά και υπονομεύει τις προσπάθειες της ελληνικής πλευράς (που καλόπιστα να πιστέψουμε ότι έχει αγαθές προθέσεις).

• Ο Γ. Παΐζης ανέλαβε την Α3 Διεύθυνση Βαλκανικών Υποθέσεων, νέο «αίμα» ρέει στην Α4 Ελληνοτουρκικών, ενώ ο Τρύφων Παρασκευόπουλος δεν είναι γνωστό τι θα κάνει. Μάλλον τον προορίζουν για την «ευαίσθητη» θέση του επικεφαλής της ΣΤ΄ Διεύθυνσης Προσωπικού. Το θέμα είναι ποιος θα αναλάβει τη θέση του Α΄ γενικού διευθυντή, θέση σημαντική που πρέπει να δοθεί σε διπλωμάτη με κύρος και με εμπειρία.

ΤΟ ΠΑΡΟΝ/ EFENPRESS