6.11.09

Στην Αθήνα το Δεκέμβριο ο Ερντογάν



Ημερομηνία: 06.11.2009 | 11:25


Διαδοχικές επισκέψεις στην Αθήνα για επαφές με την ελληνική πολιτική ηγεσία θα πραγματοποιήσουν στις αρχές Δεκεμβρίου ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογαν και ο υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΡΙΚ, Τούρκοι αναλυτές εκτιμούν ότι οι επισκέψεις, πρώτα του κ. Νταβούτογλου και μετά του κυρίου Ερντογαν, διασυνδέονται πιθανότατα με την πρόσφατη σύσκεψη στο τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών για το Κυπριακό, αλλά και την επικείμενη αξιολόγηση της ενταξιακής πορείας της Άγκυρας.

Μπαγίς: Η Τουρκία επιθυμεί λύση

Ο Τούρκος διαπραγματευτής στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Ενωση, Εγκεμέν Μπαγίς, δήλωσε ότι η Τουρκία επιθυμεί την επίλυση του Κυπριακού, γιατί το κόστος από τη μη λύση είναι μεγαλύτερο.
Σε ομιλία στην Αθήνα, σε εκδήλωση του Διεθνούς Κέντρου Μελετών Ευξείνου Πόντου, ο κ. Μπαγίς είπε ότι οι δύο ηγέτες στην Κύπρο εργάζονται για την επίτευξη λύσης, η οποία πρέπει να επέλθει με σεβασμό στους δύο λαούς, κατά την έκφρασή του.

Αναφερόμενος στα ευρωτουρκικά, ο Τούρκος αξιωματούχος τόνισε ότι δεν υπάρχει κράτος που να βρίσκεται σε καθεστώς ειδικής σχέσης με την Ευρωπαϊκή Ενωση, γι' αυτό και η χώρα του επιδιώκει να καταστεί πλήρες μέλος.

Για το περιεχόμενο της επιστολής του πρωθυπουργού της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν προς τον Έλληνα ομόλογό του Γιώργο Παπανδρέου, ο κ. Μπαγίς είπε ότι σε αυτήν υπάρχει αναφορά στο Κυπριακό, τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, τα ευρωτουρκικά, τη λαθρομετανάστευση και σε θέματα μειονοτήτων.

Σύμφωνα με τον Εγκεμέν Μπαγίς, στην επιστολή, ο κ. Ερντογάν προτείνει στον κ. Παπανδρέου τη σύσταση μιας κοινής Επιτροπής συνεργασίας σε επίπεδο πρωθυπουργών, αλλά και υπουργών, οι οποίοι όμως να εναλλάσσονται ανάλογα με το θέμα.


www.kathimerini.com.cy