11.11.09

Αστακός ο Άραξος για την παράδοση του νέου βλήματος


ΤΕΤΆΡΤΗ, 11 ΝΟΕΜΒΡΊΟΥ 2009

ΤΡΙΑ ΤΕΣΤ στα μέτρα ασφαλείας στη βάση των νέων F-16 στον Άραξο χρειάστηκαν να γίνουν από ειδικούς του αμερικανικού Πενταγώνου προτού η Ουάσιγκτον δώσει το «πράσινο φως» για την παράδοση του νέου βλήματος μακρού πλήγματος που για πρώτη φορά πωλείται από τις ΗΠΑ στην Ελλάδα. Με την τρίτη, τα μέτρα κρίθηκαν επαρκή και ήδη μερικές δεκάδες βλήματα τύπου ΑGΜ154C (JSΟW-C) βρίσκονται στο ελληνικό οπλοστάσιο εδώ και δύο εβδομάδες.

Σκοπός των διαδοχικών ελέγχων που άρχισαν πέρυσι τον Ιούνιο ήταν η εναρμόνιση του βαθμού ασφαλείας της μονάδας με τους αυστηρούς όρους που προβλέπουν διμερείς συμβάσεις Ελλάδας- ΗΠΑ για ειδικές περιπτώσεις. Ειδικά δε οι έλεγχοι αφορούσαν δύο θωρακισμένους χώρους όπου θα αποθηκεύονταν και θα επιθεωρούνταν τα νέα σούπερ βλήματα αλλά και οι διαδικασίες μετακίνησής τους.

Μάλιστα σε λίγες ημέρες οι τεχνικοί της 335 Μοίρας «Τίγρις» των νέων βελτιωμένων F-16 Βlock 52 Ρlus, που φτάνουν κι αυτά σταδιακά στον Άραξο, ολοκληρώνουν την εκπαίδευσή τους, ενώ οι πιλότοι θα είναι έτοιμοι με την έναρξη του νέου έτους. Τότε θα προστεθεί ουσιαστικά στο ελληνικό οπλοστάσιο το νέο βλήμα με την ισχυρή αποτρεπτική ισχύ, καθώς το βεληνεκές του ξεπερνά υπό προϋποθέσεις τα 85 χιλιόμετρα. Σύμφωνα με επιτελείς της Πολεμικής Αεροπορίας, ο λόγος για τον οποίο οι Αμερικανοί απαίτησαν- και μέσω σύμβασης- τα αυστηρά μέτρα προστασίας είναι τα ειδικά τεχνικά χαρακτηριστικά που έχει το συγκεκριμένο όπλο και τα οποία η Ουάσιγκτον δεν θέλει με τίποτα να πέσουν σε χέρια άλλων. Αυτά είναι κυρίως ο μηχανισμός καθοδήγησης του βλήματος κατά του επίγειου στόχου μέσω δορυφόρου, καθώς και ορισμένα στοιχεία της τεχνολογίας Στελθ που διαθέτει και το οποίο το κάνει δυσδιάκριτο από την αντίπαλη αεράμυνα
.
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Λουκάς Δημάκας
ΝΕΑ