2.11.09

Χείρα βοηθείας από Λαβρόφ στη Λευκωσία ενόψει Δεκεμβρίου



ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ.Η ΕΠΙΣΚΕΨΗτου Σεργκέι Λαβρόφ στη Λευκωσία αυτή την εβδομάδα, πραγματοποιείται σε μια σημαντική από πλευράς εξελίξεων συγκυρία στο Κυπριακό. Η Κυπριακή Κυβέρνηση θεωρεί πως ο Ρώσος Υπουργός Εξωτερικών με την ευκαιρία της εδώ παρουσίας του, θα στείλει μηνύματα από τη Λευκωσία που θα έχουν αποδέκτες τόσο τα Ηνωμένα Έθνη, όσο και τους Αγγλοαμερικανούς.

Όπως συναφώς αναφέρουν ενημερωμένες πηγές, η Μόσχα θα επαναλάβει τη θέση ότι δεν θα πρέπει να επιβληθούν χρονοδιαγράμματα, επιδιαιτησία και θα προβάλει την ανάγκη όπως «η λύση είναι κυπριακή».

Πέραν από τα μηνύματα, τα οποία σταλούν θα υπάρξει συντονισμός των δυο κυβερνήσεων και ενόψει εξελίξεων στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών. Τις επόμενες εβδομάδες θα αρχίσουν οι διαβουλεύσεις (διεργασίες έχουν ήδη αρχίσει) για την εξαμηνιαία έκθεση για την ΟΥΝΦΙΚΥΠ.

Παρά το γεγονός ότι η γενική εκτίμηση είναι πως το περιεχόμενο της έκθεσης θα είναι «ισορροπημένο» για να «μη χαλάσει το κλίμα στις διαπραγματεύσεις», ωστόσο, στη Λευκωσία υπάρχει μια ανησυχία. Κυρίως επειδή έχουν πέσει στην αντίληψη των διπλωματικών μας αποστολών, κινήσεις που στοχεύουν στην αλλαγή των όρων εντολής της ΟΥΝΦΙΚΥΠ.

Τέτοιες κινήσεις που γίνονται με αφορμή μια ευρύτερη συζήτηση για οικονομική περισυλλογή, έχει σε ό,τι αφορά την Κύπρο και πολιτικές προεκτάσεις. Όπως σημειώνουν ενημερωμένες πηγές, το χαρτί αυτό θα παίξει πολύ το Δεκέμβριο όταν θα συζητείται η ανανέωση της θητείας της Ειρηνευτικής Δύναμης, την ώρα που στην Ε.Ε. θα γίνεται η αξιολόγηση της Τουρκίας.

Είναι προφανές ότι οι κινήσεις που γίνονται παρασκηνιακά έχουν θορυβήσει τη Λευκωσία, η οποία όπως συνηθίζει σε τέτοιες περιπτώσεις θα απευθυνθεί στο πεδίο του Συμβουλίου Ασφαλείας για στήριξη προς τη Ρωσία, τη Γαλλία και την Κίνα.
infognomon pol,