12.11.09

«Χτύπημα» χάκερ σε 2.100 ΑΤΜ, σε 280 πόλεις



Συγκλονιστική παγκόσμια ηλεκτρονική κλοπή, με μια επιχείρηση «αστραπή» σε 280 πόλεις του κόσμου, με λεία 9 εκ. δολ.
Καταγγελίες εναντίον 8 ατόμων από τη Ρωσία και την Ανατολική Ευρώπη που εμπλέκονται σε κύκλωμα χάκερ απήγγειλαν οι αρμόδιες αρχές στις ΗΠΑ, αναφέροντας ότι αποτελούσαν μέλη ομάδας που φέρεται να έχει εισχωρήσει σε μεγάλο αριθμό μηχανημάτων αυτόματων συναλλαγών, ΑΤΜ, σε εκατοντάδες πόλεις σε όλο τον κόσμο.
Η λεία της σπείρας ήταν 9 εκ. δολάρια, και η επιχείρησή τους διήρκεσε λίγες μόνο ώρες.
Οι εισαγγελείς στην Ατλάντα ανακοίνωσαν τις κατηγορίες, τονίζοντας ότι πρόκειται για μια από τις πλέον θρασύτατες και ζημιογόνες τραπεζικές υποθέσεις ηλεκτρονικής κλοπής που έχει αποκαλυφθεί έως σήμερα.
Όσον αφορά την Ελλάδα, μέχρι στιγμής, κορυφαία τραπεζικά στελέχη αναφέρουν ότι δεν τα συστήματα των ελληνικών τραπεζών δεν έχουν δεχθεί ηλεκτρονικό χτύπημα από χάκερ.
Ένας από τους κατηγορούμενους έχει συλληφθεί και αναμένεται η έκδοση του από την Εσθονία στις ΗΠΑ.
Οι φερόμενοι ως χάκερ, εισχώρησαν σε σύστημα υπολογιστών της RBS WorldPay Inc., που αποτελεί τμήμα διεκπεραίωσης μισθολογικών πληρωμών της Royal Bank of Scotland Group PLC, κατάφεραν να κλονοποιήσουν προπληρωμένες κάρτες ΑΤΜ και από αυτές πραγματοποίησαν αναλήψεις μετρητών από 2.100 ΑΤΜ σε 280 πόλεις του κόσμου. Η συγχρονισμένη επιχείρηση, που έγινε στις 8 Νοεμβρίου, δεν διήρκεσε περισσότερες από 12 ώρες.


www.kathimerini.gr με πληροφορίες από WSJ