24.11.09

Οι πρώτες 100 ημέρες δεν αφορούν την Άμυνα της Χώρας;



Posted: 23 Nov 2009 02:30 AM PST
Εχθές στις 22 Νοεμβρίου 2009 συμπληρώθηκαν 80 μήνες (6 χρόνια και 8 μήνες για να γίνει ίσως καλύτερα αντιληπτό το μέγεθος) από την ημέρα που το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας υπέγραψε μια από τις σημαντικότερες συμβάσεις για τον Ελληνικό Στρατό, αυτήν την προμήθειας σύγχρονων αρμάτων μάχης Leopard 2HEL.

Η διαγωνιστική διαδικασία διήρκεσε άνω των 3 ετών, μέσα από εξαντλητικές δοκιμασίες που οργάνωσε η Διεύθυνση Ιππικού Τεθωρακισμένων του ΓΕΣ και κατέληξε στην υπογραφή στις 22 Μαρτίου 2003. Η σύμβαση ήταν ύψους άνω των 1,7 δισεκατομμυρίων ευρώ και εξασφαλίστηκε σημαντικό υποκατασκευαστικό έργο (άνω των 500 εκατομμυρίων ευρώ) για την ελληνική πολεμική βιομηχανία. Το καλοκαίρι του 2005 υπεγράφη συμπληρωματική σύμβαση για την αγορά 183 μεταχειρισμένων Leopard 2A4, από τα γερμανικά αποθέματα. Με τις κινήσεις αυτές και άλλες συμπληρωματικές, ο Ελληνικός Στρατός έθετε τα θεμέλια για την απόκτηση ποιοτικής υπεροχής έναντι της απειλής εξ ανατολών.

Ατυχώς η προμήθεια αυτή, δεν έγινε δυνατόν να συνδυαστεί με ανάλογη υπογραφή σύμβασης για τα πυρομαχικά των αρμάτων, καθώς ο Ελληνικός Στρατός πλέον έμπαινε στην εποχή του διαμετρήματος των 120mm, από το έως τότε χρησιμοποιούμενο 105mm. Η ελληνική αμυντική βιομηχανία και πάλι προεβλέπετο να αναλάβει έργο σημαντικής εγχώριας προστιθέμενης αξίας. Από την στιγμή εκείνη, η ελληνική γραφειοκρατία ανέλαβε την διεκπεραίωση της υπόθεσης για την επιτυχή ολοκλήρωση των σχεδιασμών και ενεργειών της Διεύθυνσης Ιππικού Τεθωρακισμένων. Η δεύτερη ατυχία, που έπληξε το πρόγραμμα συνέβη όταν κατά μια ατυχής έμπνευση του τότε πρωθυπουργού Κωνσταντίνου Καραμανλή, ανέθεσε το χαρτοφυλάκιο του ΥΠΕΘΑ στον πλέον αδιάφορο και ανίκανο περί των υποθέσεων αμύνης, κομματικό παράγοντα, τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη και ο οποίος με την σειρά του διόρισε στην ευαίσθητη θέση του γενικού γραμματέα της ΓΔΑΕΕ έναν άλλο κομματικό «συνάδελφο» τον κ. Βασιλάκο, ο οποίος διακρίνετο από τις ίδιες «αρετές» του πολιτικού του προϊσταμένου και «προστάτη». Εν τω μεταξύ τα άρματα άρχισαν να παραδίδονται κανονικά. Όπως είναι ευνόητο, η συμμετοχή τους σε ασκήσεις δεν είναι δυνατή, ωστόσο δεν υπήρχε λόγος να ανησυχήσει η κοινή γνώμη. Ίσα-ίσα, έπρεπε να εξαπατηθεί για άλλη μια φορά και να αποκοιμηθεί ήσυχη. Τα άρματα συμμετέχουν κανονικά σε . . . . παρελάσεις.

Η περίφημη θητεία των δύο αυτών κυρίων (εκ των οποίων ο δεύτερος παρ’ όλη την πολιτική αλλαγή του Οκτωβρίου 2009 παραμένει στην θέση του), έφερε το απίστευτο αυτό αποτέλεσμα. Σήμερα 80 μήνες μετά, η υπόθεση της προμήθειας των πυρομαχικών, αποτελεί το πλέον κρίσιμο και επείγον επιχειρησιακό θέμα για τον Ελληνικό Στρατό. Η νέα κυβέρνηση έθεσε προεκλογικά το σύνθημα για εντατική εργασία και καίρια παρέμβαση στην οικονομία για τις πρώτες 100 ημέρες της θητείας της. Προφανώς οι χρονίζουσες υποθέσεις της εθνικής άμυνας, δεν εντάσσονται στον κυβερνητικό προγραμματισμό. Ο νέος ΥΕΘΑ Ευάγγελος Βενιζέλος, αντιμετωπίζει ήδη ένα ακόμη πρόβλημα που τον φιλοδώρησε το ανεπανάληπτο δίδυμο Μεϊμαράκη-Βασιλάκου, αυτό των υποβρυχίων και του ιδιοκτησιακού καθεστώτος των ναυπηγείων στον Σκαραμαγκά. Ωστόσο η αφόρητη κατάσταση που έχει δημιουργηθεί από την προηγούμενη διαχείριση (η μη) των υποθέσεων του υπουργείο, επιβάλλει την άμεση ανάληψη πρωτοβουλιών για άρση των όποιων αδιεξόδων που κληρονομήθηκαν. Και η υπόθεση της Άμυνας, πρέπει να αρθεί στο ύψος που της πρέπει. Η έλλειψη πυρομαχικών στα πλέον σύγχρονα άρματα μάχης του Ελληνικού Στρατού, μόνο την υπεράσπιση της αξιοπρέπειας της χώρας (κατά τα λεγόμενα του κ. Βενιζέλου) δεν εγγυάται.
en kripto/EFENPRESS