22.10.09

Πρεμιέρα σήμερα για τα Windows 7.


Για πρώτη φορά η Microsoft παρουσιάζει ένα λειτουργικό "φτωχότερο" σε εφαρμογές (αλλά πολύ πιο γρήγορο) απ΄τον προκάτοχό του..


Η Μicrosoft παρουσιάζει για πρώτη φορά ένα λειτουργικό σύστημα που είναι πιο φτωχό σε εφαρμογές και υπηρεσίες από το προηγούμενο.. Αλλά αυτό ακριβώς το στοιχείο προδιαγράφει και την επιτυχία του σε σχέση με τα Windows Vista, την κατά κοινή ομολογία μεγαλύτερη αποτυχία στην ιστορία της εταιρείας, που έκανε πολλούς χρήστες υπολογιστών να επιστρέψουν στα ΧΡ δουλεύοντας ουσιαστικά με το ίδιο λειτουργικό τα τελευταία οκτώ χρόνια.
Τα Windows 7 είναι πιο ελαφριά και πιο γρήγορα από τον προκάτοχό τους, αφού.. αφού αυτό που έχει σημασία σήμερα είναι ο χρόνος που απαιτείται από τη στιγμή που πατά κανείς το κουμπί του υπολογιστή του έως ότου συνδεθεί στο Διαδίκτυο.

Ο ανταγωνισμός

Κάποτε, σημειώνουν οι «Τimes», οι άνθρωποι ήθελαν να κάνουν τα πάντα στο ΡC τους. Ο υπολογιστής ήταν ένα μηχάνημα για να γράφεις κείμενα, να ακούς μουσική, να αποθηκεύεις τις φωτογραφίες σου και να παίζεις παιχνίδια. Η εποχή αυτή, όμως, φτάνει στο τέλος της. Η Μicrosoft και οι σκληροί ανταγωνιστές της όπως η Google και η Αpple ξέρουν ότι το μέλλον βρίσκεται στα «σύννεφα»- το cloud computing: Σύντομα δεν θα αποθηκεύουμε τα αρχεία μας στον προσωπικό μας υπολογιστή αλλά στον κυβερνοχώρο για να έχουμε πρόσβαση από οποιονδήποτε υπολογιστή στον κόσμο. Ο Ρίτσαρντ Χαλγουέι, ειδικός σε θέματα τεχνολογίας, περιγράφει παραστατικά στη βρετανική εφημερίδα αυτή τη νέα εποχή: «Βρίσκομαι στην καμπίνα ενός πλοίου στον Περσικό Κόλπο. Τόσο εγώ όσο και η σύντροφός μου έχουμε ανοίξει τα netbook μας και συνδεόμαστε στο Ίντερνετ από το ασύρματο δίκτυο. Αυτό είναι ο κόσμος σήμερα».


Αν και 9 στους 10 υπολογιστές παγκοσμίως εξακολουθούν να δουλεύουν με τα Windows, η Μicrosoft δεν έχει πλέον την πολυτέλεια της παγκόσμιας ηγεμονίας. Η Google θα μπορούσε να παρουσιάσει ανά πάσα στιγμή το δικό της «δωρεάν» λειτουργικό σύστημα- κάποιες φήμες, μάλιστα, ήθελαν το λειτουργικό της Google να εμφανίζεται στην αγορά την ίδια μέρα με τα Windows 7- διεκδικώντας το δικό της μερίδιο από το επί πληρωμή μονοπώλιο της εταιρείας του Μπιλ Γκέιτς. Σε αυτόν τον πόλεμο ανάμεσα στους γίγαντες της πληροφορικής, το περιοδικό «Εconomist» υπενθυμίζει ότι μπορεί τα Windows 7 να παρουσιάστηκαν με «τις μεγαλύτερες φανφάρες», αλλά δεν είναι το μοναδικό όπλο της Μicrosoft.

Το 2009 ήταν μια χρονιά πρωτοβουλιών για μια εταιρεία που μέχρι πριν από δέκα χρόνια «εφεύρισκε το μέλλον», όπως έλεγε το μότο της, αλλά σήμερα ψάχνει ένα νέο βηματισμό: σε μια προσπάθεια να ανταγωνιστεί την Google, η εταιρεία έριξε τον περασμένο Μάιο στην αγορά τη μηχανή αναζήτησης Βing και στη συνέχεια παρουσίασε ένα νέο λογισμικό για κινητά τηλέφωνα και μια βελτιωμένη εκδοχή του «Ζune» - της δικής της απάντησης στο iΡod της Αpple. Σε περίπου έναν μήνα η Μicrosoft αναμένεται να πετάξει και στα «σύννεφα» με το «Αzure», μια πλατφόρμα αποθήκευσης δεδομένων στον κυβερνοχώρο.(email από εφημερίδα Τα Νέα) / Greece-Salonika