3.10.09

Tο κοινοτικό έργο "ProMine".

Σάββατο, 3 Οκτώβριος 2009

Στον εντοπισμό νέων ευρωπαϊκών κοιτασμάτων μεταλλευτικής αξίας 100 δισ.ευρώ(!),

στοχεύει το κοινοτικό έργο "ProMine".

Στις 6-9 Οκτωβρίου θα πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη (ξενοδοχείο "Grand Hotel") η συνάντηση προόδου του έργου.


Νέα ευρωπαϊκά κοιτάσματα χρυσού, χαλκού, ψευδάργυρου ή μόλυβδου, μεταλλευτικής αξίας άνω των 100 δισ. ευρώ, φιλοδοξεί να ανακαλύψει "κάτω" από ήδη υφιστάμενες μεταλλογενετικές περιοχές το κοινοτικό έργο "ProMine", που εφαρμόζεται σε Ελλάδα, Σκανδιναβικό Βορρά, Ιβηρική χερσόνησο και κεντροευρωπαϊκή ήπειρο, σε συνδυασμό με τη νέα ευρωπαϊκή πρωτοβουλία για τις πρώτες ύλες.
Οι νέες τεχνολογίες, που πλέον επιτρέπουν την... παρακολούθηση της εξέλιξης των κοιτασμάτων σε βάθος ακόμη και 1.000-1.500 μέτρων, έναντι μέσου όρου 150-200 μέτρων σήμερα, εκτιμάται ότι μπορούν να αποκαλύψουν νέα σημαντικά αποθέματα σε ήδη υφιστάμενες μεταλλογενετικές ζώνες, όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δρ οικονομικός γεωλόγος Νίκος Αρβανιτίδης, εκπρόσωπος του Ινστιτούτου Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών (ΙΓΜΕ).
Στόχος του έργου είναι επίσης η παραγωγή πέντε νέων νανο-προϊόντων υψηλής προστιθέμενης αξίας (μεταξύ των οποίων "νανο-πούδρες" του σπάνιου ρηνίου, μεταλλικές ίνες για ενεργειακά έργα και νανοεπικαλύψεις), που θα βασιστούν μεν στα πρωτογενή υλικά των μεταλλείων, αλλά θα προχωρήσουν πέρα από αυτά.
Από τα έγκατα της γης μέχρι τους πυραύλους και τα αεροσκάφη
Προϊόντα όπως αυτά -π.χ, τα "σούπερ" κράματα ρηνίου, που θα παράγονται από τις νανοπούδρες του μετάλλου- χρησιμοποιούνται στην κατασκευή προωθητών μικρών πυραύλων, τρένων υψηλών ταχυτήτων (TGV), λεπτών νημάτων για ηλεκτρικούς λαμπτήρες και φωτογραφικών φλας, στη βιομηχανία κατασκευής αεροσκαφών και μηχανών τουρμπινών και στους φασματογράφους μάζας.
Το ProMine είναι ένα πρωτοποριακό έργο έρευνας και τεχνολογικής ανάπτυξης, συνολικού προϋπολογισμού 17 εκατ. ευρώ, που χρηματοδοτείται από το 7ο Πρόγραμμα-Πλαίσιο της ΕΕ. Στόχος του είναι η αναθέρμανση της μεταλλευτικής βιομηχανίας της Ευρώπης, στο πλαίσιο της διαμόρφωσης ενός νέου ευρωπαϊκού μοντέλου, διαμέσου παραγωγής καινοτόμων "νανο"-υλικών προϊόντων υψηλής προστιθέμενης αξίας από ορυκτές πρώτες ύλες της Ευρώπης. Εκτός από τον εντοπισμό κοιτασμάτων, την παραγωγή νέων προϊόντων και την αξιοποίηση των "εν γένει" αποβλήτων προς όφελος και του περιβάλλοντος, το έργο στοχεύει στην ενεργό συμμετοχή των τοπικών κοινωνιών, σε μια προοπτική βιώσιμης ανάπτυξης.
Στην υλοποίηση του έργου, επικεφαλής του οποίου είναι η Γεωλογική Επιθεώρηση της Φιλανδίας (GTK), συμμετέχουν 27 εταίροι από 11 χώρες (Ελλάδα, Γαλλία, Γερμανία, Ισπανία, Μάλτα, Μεγάλη Βρετανία, Ολλανδία, Πολωνία, Πορτογαλία, Σουηδία και Φιλανδία). Από ελληνικής πλευράς μετέχει το ΙΓΜΕ. Σύμφωνα με τη GTK, "οι βιομηχανικοί εταίροι, που συμμετέχουν στην κοινοπραξία του ProMine, παράγουν πάνω από το 70% των μετάλλων στην ΕΕ, κάτι που σημαίνει ότι η εφαρμογή των αποτελεσμάτων του έργου θα αποδώσει άμεσα και σημαντικά οικονομικά οφέλη".
Στην περίπτωση της Ελλάδας, οι προγραμματισμένες ερευνητικές και τεχνολογικές δράσεις του "ProMine" εφαρμόζονται στο ελληνικό μεταλλογενετικό τόξο, στο οποίο εντάσσεται η βορειοανατολική Χαλκιδική, μετα γνωστά κοιτάσματα και μεταλλεία Κασσάνδρας, όπου προβλέπεται η αύξηση του σημερινού αποθεματικού δυναμικού, η παραγωγή νανο-πυριτικών υλικών και η αναπτυξιακή και περιβαλλοντική βιωσιμότητα.
Στις 6-9 Οκτωβρίου θα πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη (ξενοδοχείο "Grand Hotel") η συνάντηση προόδου του έργου, της οποίας η επίσημη εναρκτήρια εκδήλωση ορίστηκε για τις 8 Οκτωβρίου, στις 14.00-16.00. Στη διάρκεια της εκδήλωσης θα υπάρξει ανοιχτή παρουσίαση του έργου και θα ακολουθήσει συζήτηση. εξπρες_