19.10.09

Για τον τάφο του Μεγάλου Αλεξάνδρου

Posted: 19 Oct 2009 04:59 AM PDT

Το λείψανο του Αγίου Μάρκου, που βρίσκεται στην Βενετία είναι η σορός του Μεγάλου Αλεξάνδρου σύμφωνα με Άγγλο αρχαιολόγο.
Η θεωρία για τον τάφο του μεγάλου στρατηλάτη, η ταύτιση του μουμιοποιημένου σώματός του με το λείψανο του Αγίου Μάρκου και ο τρόπος που πέθανε, περιέχονται σε βιβλίο αρχαιολόγου, που κυκλοφόρησε στο Λονδίνο. Το αρχαιολογικό περιοδικό «Minerva» δημοσιεύει τη νέα θεωρία του Βρετανού αρχαιολόγου Andrew Chugg, ο οποίος αναζητώντας τον τάφο του Μεγάλου Αλεξάνδρου στην Αλεξάνδρεια, οδηγείται στην άποψη ότι η μουμιοποιημένη σορός του πρέπει να είναι το λείψανο του Αγίου Μάρκου του Ευαγγελιστού, που φυλάσσεται στη Βασιλική του Αγίου Μάρκου στη Βενετία. Το σκήνωμα του Αγίου Μάρκου δεν πρέπει να σώζεται κατά τον Βρετανό αρχαιολόγο, γιατί κάηκε σε φωτιά κατά τον 1ο αιώνα μ.X. στην Αλεξάνδρεια.

Εμφανίζεται να έχει σωθεί από τη φωτιά πολύ αργότερα, στις αρχές του 5ου αιώνα μ.X., θαμμένο σε έναν τάφο που βρίσκεται πολύ κοντά στη θέση που πιστεύει ο Chugg ότι βρισκόταν ο τάφος του Μεγάλου Αλεξάνδρου, στο κεντρικό σταυροδρόμι της Αλεξάνδρειας. Και η εμφάνισή του αυτή συμπίπτει χρονικά με την εξαφάνιση της σορού του Μεγάλου Αλεξάνδρου, κατά τις μεγάλες διώξεις οποιουδήποτε αρχαίου ελληνικού και ειδωλολατρικού στοιχείου από τους χριστιανούς.

Πιστεύει, λοιπόν, ότι κάποιοι έσωσαν τη σορό του Μεγάλου Αλεξάνδρου εκχριστιανίζοντάς την και δίνοντάς της την ταυτότητα ενός Αγίου. Το λείψανο του Αγίου Μάρκου, που δεν είναι άλλο από τη σορό του Μεγάλου Αλεξάνδρου, κατά τον Chugg, κλάπηκε από Βενετσιάνους εμπόρους και μεταφέρθηκε κρυφά στη Βενετία το 828, η οποία την υποδέχθηκε με τιμές προσφέροντας στον Άγιο Μάρκο τη θέση του πολιούχου της.

Όλη του τη θεωρία για τον τάφο του Μεγάλου Αλεξάνδρου, την ταύτιση του μουμιοποιημένου σώματος της μεγάλης αυτής ιστορικής φυσιογνωμίας με το λείψανο του Αγίου Μάρκου, αλλά και τον τρόπο και τους λόγους που πέθανε ο Μέγας Αλέξανδρος, που αποτέλεσαν αντικείμενο πολύχρονης έρευνάς του, δημοσιεύει ο Andrew Chugg στο 250 σελίδων βιβλίο του «The Lost Tomb of Alexander the Great».

Είναι δυνατόν να αποδειχθεί το αληθές των ισχυρισμών που περιέχονται στο βιβλίο του Άγγλου ιστορικού; Βεβαίως και είναι, αφού θα μπορούσε να γίνει σύγκριση δειγμάτων DNA από τα οστά του Φιλίππου που βρέθηκαν στην Βεργίνα με αυτά που υπάρχουν στην Βασιλική του Αγίου Μάρκου.
greek alert