17.10.09

Σύλληψη ακραίου θρησκευτικού ηγέτη στην Αλβανία

Posted: 16 Oct 2009 10:14 AM PDT

Οι Αλβανικές αρχές συνέλαβαν στις 13 Οκτωβρίου στο Δυρράχιο, τον Ιμάμη Artan Kristo γνωστό και ως "Muhamed Abdullah", ως υποκινητή τρομοκρατικών πράξεων.

Κατηγορείται ότι το τελευταίο διάστημα κήρυσσε στους Μουσουλμάνους της πόλης την διάπραξη τρομοκρατικών πράξεων ενώ ανέβαζε εμπρηστικά κείμενα στην ακραία ιστοσελίδα "AlbSelafi.net" όπου έγραφε ανοικτά περί της ανάγκης έναρξης Τζιχάντ στην Αλβανία και την Ευρώπη.

Ο Kristo αντιπροσωπεύει στην Αλβανία την διαρκώς αυξανόμενη Σουνιτική τάση του Ισλάμ με την ονομασία "Σαλάφι" που προέρχεται από τις διδασκαλίες Σαουδαράβων και Αιγυπτίων κύκλων που επιθυμούν την επικράτηση ενός Χαλιφάτου και την εξάπλωση του Μουσουλμανισμού με βίαια μέσα. Ο ίδιος είχε εκπαιδευτεί στη Μέση Ανατολή και αποτελεί τμήμα ομάδας Αλβανών Ιμάμηδων με παραπλήσιες απόψεις.

Το 2002 είχε εργαστεί ως αντιπρόσωπος της Ισλαμικής ΜΚΟ "El-Haramain Foundation", η οποία έχει καταχωρηθεί στις μαύρες λίστες των διεθνών διωκτικών αρχών ως οργάνωση-βιτρίνα πολλών τρομοκρατικών ομάδων, συμπεριλαμβανομένης και της Αλ Κάιντα.

Το 2004 τα γραφεία της στην Αλβανία σφραγίστηκαν από τις αρχές,όταν οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν ότι την εντάσσουν επισήμως στη λίστα με τις οργανώσεις που βοηθούν τη διεθνή τρομοκρατία.

Επίσης η Αλβανική υπηρεσία πληροφοριών (SHISH) σύμφωνα με στοιχεία που μετέδωσαν τα ΜΜΕ στα Τίρανα, έχει εντείνει τις ενέργειες της σχετικά με τον εντοπισμό "ακραίων κυψελών" Ισλαμιστών στη χωρα.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες η Αμερικανική CIA με το πολυάριθμο κλιμάκιο της στην Αλβανική πρωτεύουσα πρωτοστατεί στις έρευνες και ειδοποιεί με σήματα τις Αλβανικές αρχές, καθώς εκτιμάται ότι υπάρχει κίνδυνος επίθεσης εναντίον Αμερικανικών στόχων.

Τον Αύγουστο του 2008 το κέντρο αναλύσεων του Βρετανικού Υπουργείου Αμύνης, ονόματι "Advanced Research and Assessment Group", δημοσίευσε μια αναφορά για την Αλβανία, όπου υπογράμμιζε τον κίνδυνο ανάπτυξης ακραίων Σαλαφιστικών ομάδων από νέους Αλβανούς, ιδιαίτερα στα Βόρεια της χώρας και προχώρησε σε εκτιμήσεις ότι υπάρχει ροή κεφαλαίων από κράτη του Κόλπου που προσδοκούν την δημιουργία ενός ισχυρού θρησκευτικού κινήματος στη χώρα αυτής της υφής και δράσης.

http://spynews-gr.blogspot.com/

Κατά της ελληνο-αλβανικής συμφωνίας το Σοσιαλιστικό Κόμμα

Posted: 16 Oct 2009 05:36 AM PDT

Στο Συνταγματικό Δικαστήριο της Αλβανίας θα προσφύγει το Σοσιαλιστικό Κόμμα της χώρας για τη συμφωνία που η κυβέρνηση του Σαλί Μπερίσα υπέγραψε με την Ελλάδα για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών στο Ιόνιο Πέλαγος, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο πρόεδρος του κόμματος, Έντι Ράμα, στον τηλεοπτικό σταθμό Top Channel.

Μετά τις αντιδράσεις διαφόρων εθνικιστικών οργανώσεων και ορισμένων βουλευτών του Σοσιαλιστικού Κόμματος για την υπογραφείσα συμφωνία, ο επικεφαλής της αλβανικής αξιωματικής αντιπολίτευσης δήλωσε, σε συνέντευξη Τύπου: "η συμφωνία αυτή είναι απολύτως λανθασμένη και ανάξια και γι' αυτό πρέπει να βρεθούν τρόποι επαναδιαπραγμάτευσής της. Αυτοί που θα εκπροσωπήσουν τη χώρα μας να το κάνουν με αξιοπρέπεια και σεβασμό, στο πλαίσιο της καλής γειτονίας".

Στο μεταξύ, ο αντιπρόεδρος της αλβανικής κυβέρνησης και υπουργός Εσωτερικών, Ιλίρ Μέτα, απηύθυνε έκκληση στην αντιπολίτευση και τον αρχηγό της, Έντι Ράμα, να αποστασιοποιηθούν από τέτοιες ενέργειες εθνικιστικών κύκλων, που αποσκοπούν, όπως είπε, να βλάψουν τις άριστες ελληνοαλβανικές σχέσεις. "Η συμφωνία αυτή είναι διαφανής και συνάδει με το διεθνές δίκαιο και το δίκαιο της θάλασσας", τόνισε ο κ. Μέτα.

Η απόφαση του Σοσιαλιστικού Κόμματος να προσφύγει στο Συνταγματικό Δικαστήριο θα "παγώσει" την επικύρωση της συμφωνίας από την αλβανική βουλή, καθώς θα πρέπει πρώτα ν' αποφανθούν οι αρμόδιες δικαστικές αρχές.

enet.gr