16.10.09

Διάβημα διαμαρτυρίας προς την Αγκυρα

Posted: 15 Oct 2009 02:37 AM PDT

Το πρώτο διάβημα προς το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, με εντολή της νέας ελληνικής κυβέρνησης, έγινε χθες. Αιτία, η παρενόχληση μέσω ασυρμάτου ενός ακόμη αεροσκάφους, φινλανδικού αυτή τη φορά, που πραγματοποιούσε εναέρια περιπολία για την αποτροπή της λαθρομετανάστευσης, στο πλαίσιο της FRONTEX.

Το αεροσκάφος απογειώθηκε στις 5.17 π.μ. από την Κω, με πτήση μέχρι τη Λέσβο και προγραμματισμένη επιστροφή στην Κω στις 8.14 π.μ. Ενώ πετούσε ανατολικά του Φαρμακονησίου, στις 5.30 π.μ., το τουρκικό ραντάρ στην Ντάτσα εξέπεμψε το προειδοποιητικό μήνυμα ότι το αεροσκάφος έχει εισέλθει στον τουρκικό εναέριο χώρο και θα πρέπει να εξέλθει άμεσα, διότι διαφορετικά θα αναχαιτισθεί. Το πλήρωμα του αεροσκάφους ολοκλήρωσε την περιπολία σύμφωνα με τον σχεδιασμό.

Σταδιακά, από τουρκικής πλευράς, επαναλαμβάνεται η δραστηριότητα στο Αιγαίο, η οποία υπήρξε μηδενική για ένα τριήμερο, αρχής γενομένης από την περασμένη Παρασκευή, ημέρα επίσκεψης του πρωθυπουργού κ. Γιώργου Παπανδρέου στην Κωνσταντινούπολη. Xθες στο FIR Αθηνών εισήλθαν δύο σχηματισμοί, αποτελούμενοι από 16 αεροσκάφη και ένα ελικόπτερο. Τα οκτώ τουρκικά αεροσκάφη ήταν οπλισμένα. Κατεγράφησαν τρεις παραβάσεις και δύο παραβιάσεις του FIR Αθηνών, καθώς και τρεις εμπλοκές πριν αναχαιτισθούν από αεροσκάφη της Πολεμικής Αεροπορίας.

Χθες, σε κατάσταση αυξημένης επιφυλακής βρίσκονταν οι ελληνικές δυνάμεις στο Αιγαίο, λόγω προγραμματισμένης τουρκικής αεροναυτικής άσκησης, για την οποία είχε δεσμευθεί περιοχή δυτικά της Ρόδου. Τελικά οι τουρκικές ναυτικές δυνάμεις, ενδεχομένως λόγω των καιρικών συνθηκών, δεν χρησιμοποίησαν την εν λόγω περιοχή και παρέμειναν στον κόλπο Ξηρού, στην Ανατολική Θράκη.

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ