14.10.09

Αλλαγή φρουράς στην ΕΥΠ

Posted: 13 Oct 2009 01:40 PM PDT

Μόλις 3 μήνες κράτησε η θητεία του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου στο τιμόνι της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών καθώς σήμερα μετά από την σχετική απόφαση του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη Μ.Χρυσοχοίδη παρέδωσε την σκυτάλη στον επόμενο διοικητή Κωσταντίνο Μπίκα. Ο νέος διοικητής της υπηρεσίας είναι έμπειρος διπλωμάτης και τα τελευταία χρόνια κατείχε την θέση του διευθυντή του γραφείου του Προέδρου της Δημοκρατίας κ.Καρόλου Παπούλια.Μάλιστα ο κ.Μπίκας είχε επιλεγεί για την θέση του πρέσβη της χώρας μας στην Αίγυπτο,θέση που μετά την απόφαση Χρυσοχοίδη μένει κενή,εν αναμονή αντικαταστάτη.Με αυτό τον τρόπο στην ηγεσία της ΕΥΠ επιστρέφει μετά από ένα σύντομο διάλειμμα υψηλόβαθμος
διπλωμάτης

Στην θέση του Α' υποδιευθυντή της ΕΥΠ τοποθετείται ο Φώτης Παπαγεωργίου, πρώην υποδιευθυντής της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας, με σημαντικό ρόλο στην εξάρθρωση μεγάλου μέρους της 17Ν το 2002.Η σημερινή εξέλιξη ήταν αναμενόμενη καθώς είχε προαναγγελθεί από τον Μ.Χρυσοχοίδη στην πρώτη συνέντευξη τύπου μετά την ανάληψη των καθηκόντων του (10/10).

13-10-1904. Αθάνατος!

Posted: 13 Oct 2009 10:46 AM PDT

Σαν σήμερα πριν από 105 χρόνια έπεσε μαχόμενος χτυπημένος από Τούρκικο βόλι στην οσφυϊκή χώρα σε ηρωϊκή έξοδο, ο Μακεδονομάχος «Καπετάν Μίκης Ζέζας», ο ανθ/γός ΠΒ Παύλος Μελάς, στο χωριό Στάτιστα (σήμερα Παύλος Μελάς).

Αθάνατος!

Ακυρώθηκε η άσκηση "Αετός της Ανατολίας" ,αντιδράσεις απο το Ισραήλ

Posted: 13 Oct 2009 10:52 AM PDT

Η Τουρκία, με μια κίνηση που προκάλεσε αμηχανία στο Ισραήλ, ακύρωσε το διεθνές μέρος της αεροπορικής άσκησης "Αετός της Ανατολίας", που διεξάγεται εδώ και μια δεκαετία στην περιοχή του Ικονίου. Η φετινή άσκηση θα διεξαχθεί στις 12-24 Οκτωβρίου με τη συμμετοχή πολεμικών αεροσκαφών μόνο από την τουρκική πολεμική αεροπορία, μετά την απόφαση της τουρκικής κυβέρνησης να ακυρώσει το διεθνές μέρος της άσκησης, στο οποίο με βάση το σχεδιασμό επρόκειτο να συμμετέχουν αεροσκάφη του Ισραήλ, των ΗΠΑ, της Ιταλίας και του ΝΑΤΟ.
Η απόφαση αυτή της Άγκυρας θεωρείται ότι είναι αποτέλεσμα της πολυδιάστατης πολιτικής που ασκεί η Τουρκία στη Μέση Ανατολή και το Ιράν.
Στην εν λόγω άσκηση οι πιλότοι της ισραηλινής πολεμικής αεροπορίας έχουν τη δυνατότητα να εκπαιδεύονται και να εθίζονται σε μακρυνές πτήσεις πάνω από ξηρά, κάτι που δεν έχουν τη δυνατότητα να κάνουν στην περιορισμένη επικράτεια του κράτους του Ισραήλ.

Οι πρώτες αντιδράσεις του Ισραήλ στην ακύρωση της άσκησης 'Αετός της Ανατολίας"

Η πρώτη επίσημη αντίδραση από πλευράς του Ισραήλ, μετά την ακύρωση της άσκησης "Αετός της Ανατολίας", όπως οινφογνώμονας δημοσιεύσε προχθές, ήλθε από τα χείλη του υφυπουργού εξωτερικών του Ισραήλ, Danny Ayalon.
Ο Ισραηλινός πολιτικός, αφού σημείωσε ότι η Τουρκία και το Ισραήλ είναι δυο πολύ σημαντικές στρατηγικές χώρες στη Μέση Ανατολή καθώς και ότι οι σχέσεις Τουρκίας-Ισραήλ αναπτύχθηκαν για να βοηθήσουν τις χώρες της περιοχής, δήλωσε ότι η ακύρωση της διεθνούς αεροπορικής άσκησης "Αετός της Ανατολίας" θα επηρεάσει τις σχέσεις της Τουρκίας με το ΝΑΤΟ, την Ευρώπη και την Αμερική.
Ο Danny Ayalon χρησιμοποίησε συγκεκριμένα την εξής έκφραση: "Όλοι μας θέλουμε μια Τουρκία πολιτισμένη, τμήμα της πολιτισμένης κοινωνίας της Δύσης, ακριβώς το αντίθετο από αυτό που είναι του Ιράν".
Την ίδια στιγμή, ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι παρεμποδίστηκε η συμμετοχή του Ισραήλ στην προγραμματισμένη αεροπορική άσκηση που επρόκειτο να διεξαχθεί στην περιοχή του Ικονίου.
Οι στρατιωτικοί αρμόδιοι του Ισραήλ δηλώνουν τη μεγάλη τους απογοήτευση από την ακύρωση της άσκησης και σημειώνουν ότι εκτός από τις επιπτώσεις σε διπλωματικό επίπεδο, χάθηκε μια σοβαρή ευκαιρία για εκπαίδευση των πιλότων της ισραηλινής πολεμικής αεροπορίας.
Οι ισραηλινές εφημερίδες έγραψαν ότι η τουρκική πλευρά δεν ήθελε να χρησιμοποιήσουν τον τουρκικό εναέριο χώρο αεροπλάνα και πιλότοι που βομβάρδισαν τη λωρίδα της Γάζας την προηγούμενη περίοδο και δεν επέτρεψε τη συμμετοχή του Ισραήλ σ' αυτήν, γεγονός που οδήγησε τις ΗΠΑ και την Ιταλία σε άρνηση συμμετοχής στην άσκηση, που οδήγησε στην ακύρωση του διςθνούς της σκέλους.
Ανακοίνωση του Τουρκικού ΥΠΕΞ

Το Τουρκικό ΥΠΕΞ εξέδωσε ανακοίνωση σχετικά με τη ματαίωση του διεθνούς σκέλους της άσκησης Αετός της Ανατολίας.Μετά από τα σχόλια και τις δηλώσεις σχετικά με την άσκηση Αετός της Ανατολίας το υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία καλεί το Ισραήλ να συμπεριφερθεί με σύνεση.

Στην ανακοίνωση του υπουργείου επισημαίνεται ότι η άσκηση Αετός της Ανατολίας που διεξάγεται από το 2001 στα πλαίσια του σεναρίου που σχεδιάζει η Τουρκική Πολεμική Αεροπορία είναι μια Τουρκική άσκηση ανοιχτή σε διεθνής συμμετοχή και πως επεκτείνεται και πραγματοποιείται κατά στάδια σε διαφορετικές εποχές του έτους.

Ακόμη αναφέρεται ότι το τρίτο στάδιο της άσκησης, της οποίας οι πρώτες δύο φάσεις πραγματοποιήθηκαν με επιτυχία, θα διεξαχθεί στις 12-23 Οκτωβρίου με το διεθνές σκέλος να έχει ματαιωθεί μετά από αμοιβαίες διαβουλεύσεις με τις υπόλοιπες συμμετέχουσες χώρες.

Στην εν λόγω ανακοίνωση αναφέρονται τα εξής:

"Αλλά, η άσκηση διεξάγεται ως μια εθνική δραστηριότητα. Η περίσταση καθ'ουσίαν δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα του Γενικού Επιτελείου για την ενημέρωση της κοινής γνώμης. Ως εκ τούτου δεν είναι ορθό να προκύπτει πολιτικό νόημα και αποτέλεσμα από τη ματαίωση του διεθνούς σκέλους της άσκησης. Υπό αυτήν την έννοια δε δύναται να δεχτούμε τις αξιολογήσεις και τα σχόλια που δημοσιεύτηκαν στον τύπο επικαλούμενες ισραηλινούς αξιωματούχους. Καλούμε τους Ισραηλινούς αξιωματούχους να συμπεριφερθούν με σύνεση στις δηλώσεις τους και τη στάση που τηρούν".

Πηγές
infognomonpolitics.blogspot.com/2009/10/blog-post_7662.html
spynews-gr.blogspot.com/2009/10/blog-post_1415.html