11.10.09

Ο Σαλί Μπερίσα επιμένει να μην ξεχνά το όνειρο για τη «Μεγάλη Αλβανία»

Posted: 10 Oct 2009 02:55 AM PDT



«Η Αλβανία, το Κόσοβο αλλά και το τμήμα της ‘’Μακεδονίας’’, όπου διαμένουν κυρίως Αλβανοί, οφείλουν να ανοίξουν τα σύνορα και να ενεργοποιήσουν τις σχέσεις μεταξύ των Αλβανών», επισήμανε ο πρωθυπουργός της Αλβανίας κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στο Κόσοβο.

Η δήλωσή του που παρέπεμπε σε όραμα «Μεγάλης Αλβανίας» προκάλεσε ........ την έντονη αντίδραση των Ρώσων, με αποτέλεσμα ο Μπερίσα να αναγκαστεί να ανασκευάσει και να πει ότι οι Ρώσοι δεν κατάλαβαν καλά. Όπως αναφέρουν δημοσιεύματα του αλβανικού Τύπου, ο Μπερίσα, ο οποίος επισκέπτεται το Κόσοβο, δήλωσε:

«Ο υπουργός Λαβρόφ προχθές είπε αυτά που εγώ δεν είπα. Ελπίζω αυτό να έχει προκληθεί από την εγγενή δυσκολία που οι Ρώσοι έχουν από παλιά στο να μεταφράζουν από τα αλβανικά στα ρωσικά».

Ο Αλβανός πρωθυπουργός είπε ακόμη ότι δεν μίλησε για περιφερειακή ένωση μεταξύ Κοσόβου και Αλβανίας και τόνισε ότι Αλβανία και Κόσοβο φιλοδοξούν να ενταχθούν ξεχωριστά στην Ε.Ε.

Ανήσυχος είχε εμφανιστεί την Τρίτη ο Σεργκέι Λαβρόφ σχετικά με δήλωση, όπως είπε, του πρωθυπουργού της Αλβανίας περί ανοίγματος των συνόρων, μεταξύ των περιοχών των Βαλκανίων, όπου κατοικούν αλβανικοί πληθυσμοί.

«Είμαστε πεπεισμένοι ότι στη δήλωση αυτή πρέπει να υπάρξει η δέουσα αντίδραση, πρωτίστως από την πλευρά της Ε.Ε., αλλά και από την πλευρά του ΝΑΤΟ», είχε δηλώσει ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών.

Πτώση της θερμοκρασίες με βροχές και καταιγίδες

Posted: 10 Oct 2009 02:44 AM PDT



Σύμφωνα με την ΕΜΥ, την Κυριακή αναμένεται να εκδηλωθούν τοπικές βροχές στα δυτικά, ενώ στις υπόλοιπες περιοχές ο καιρός θα είναι γενικά αίθριος. Τοπικά περιορισμένη θα είναι η ορατότητα τις πρωινές ώρες κυρίως στο Ιόνιο και στα ηπειρωτικά. Οι άνεμοι θα πνέουν από 3 έως 5 μποφόρ, ενώ η θερμοκρασία θα παρουσιάσει μικρή πτώση.
Η σταδιακή πτώση της θερμοκρασίας θα είναι....... το κύριο χαρακτηριστικό του καιρού την ερχόμενη εβδομάδα και ο ήλιος φαίνεται ότι θα δώσει τη θέση του στη συννεφιά, στις τοπικές βροχές και καταιγίδες.

Τη Δευτέρα, ο υδράργυρος θα πέσει κι άλλο και η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 9 έως 26 βαθμούς Κελσίου. Στα δυτικά θα σημειωθούν τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες στα βόρεια. Στην υπόλοιπη χώρα λίγες νεφώσεις με λίγες τοπικές βροχές στα βόρεια. Οι άνεμοι θα κυμανθούν από 3 έως 7 μποφόρ.

Την Τρίτη στα δυτικά, τα βόρεια και το ανατολικό Αιγαίο θα σημειωθούν τοπικές βροχές και καταιγίδες και οι άνεμοι θα πνέουν από 5-7 μποφόρ. Η θερμοκρασία σε σταδιακή πτώση από τα βόρεια και θα κυμανθεί από 8 έως 25 βαθμούς Κελσίου.

Εκδήλωση τιμής και μνήμης για τον Παύλο Μελά την Δευτέρα 12 Οκτωβρίου

Posted: 10 Oct 2009 02:18 AM PDT


Σαν ελάχιστο φόρο τιμής στην μνήμη του μεγάλου μακεδονομάχου Παύλου Μελά, η Επιτροπή Μνήμης και Τιμής Παύλου Μελά, σας προσκαλεί στην εκδήλωση τιμής που διοργανώνει την Δευτέρα 12 Οκτωβρίου 2009 στις 7:00 μ.μ. στο μνημείο του ήρωα (Πλατεία Παύλου Μελά) έξω από τη Λέσχη Αξιωματικών. Κεντρικός ομιλητής ο καθηγητής Χρίστος Γούδης, πρόεδρος του Ινστιτούτου Εθνικών και Κοινωνικών Ερευνών «Ίων Δραγούμης». Θα χαιρετίσουν βουλευτές και εκπρόσωποι πατριωτικών φορέων και εντύπων. Μετά τους χαιρετισμούς θα ακολουθήσει κατάθεση στεφάνων. Την εκδήλωση συντονίζει ο εκδότης Ιωάννης Γιαννάκενας.