7.10.09

NIET ΜΕΓΑΛΗ ΑΛΒΑΝΙΑ...

Τετάρτη, 7 Οκτώβριος 2009

"Ξεχάστε τα σχέδια για μεγάλη Αλβανία"

διαμηνύει προς όλες τις κατευθύνσεις ο Ρώσος Υπουργός Εξωτερικών Σ.Λαβρόφ.

Και την περιοχή της "Τσαμουριάς στην Ελλάδα" ,μεταξύ άλλων,αναφέρει το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων σε δημοσίευμά του.

Εξαιρετικά ανήσυχη και αποφασισμένη να σταθεί εμπόδιο στις φιλοδοξίες της αλβανικής ηγεσίας για «μεγάλη Αλβανία» εμφανίζεται η Ρωσία μετά και τη δήλωση του Αλβανού πρωθυπουργού, Σαλί Μπερίσα, περί κατάργησης των συνόρων και ελεύθερης μετακίνησης στις χώρες των Βαλκανίων όπου κατοικούν αλβανικοί πληθυσμοί.
Μάλιστα, με δηλώσεις του υπουργού επί των Εξωτερικών, η Μόσχα ζητεί την καταδίκη του «αλβανικού ονείρου» από την Ευρωπαϊκή Ενωση και το ΝΑΤΟ.
«Είμαστε πεπεισμένοι ότι στη... δήλωση αυτή πρέπει να υπάρξει η δέουσα αντίδραση, πρωτίστως από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Ενωσης, αλλά και από την πλευρά του ΝΑΤΟ», δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, κατά τη συνάντησή του με τον Σέρβο ομόλογό του Βουκ Γέρεμιτς.
«Προς το παρόν, παρόμοια αντίδραση δεν ακούσαμε. Ελπίζω όμως ότι γίνεται η δέουσα εργασία για το θέμα αυτό από τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες με την αλβανική ηγεσία χωρίς δημόσιες δηλώσεις», είπε ο Λαβρόφ, σημειώνοντας ότι συζητά το ζήτημα του Κοσσυφοπεδίου τόσο με Ευρωπαίους όσο και με Αμερικανούς ομολόγους του.
Οπως σημειώνει το ρωσικό πρακτορείο ΡΙΑ-Νόβοστι, ο Αλβανός πρωθυπουργός δήλωσε ότι «η Αλβανία, καθώς και το Κοσσυφοπέδιο και τμήμα της «Μακεδονίας», όπου διαμένουν κυρίως Αλβανοί, οφείλουν να ανοίξουν τα σύνορα και να ενεργοποιήσουν τις σχέσεις μεταξύ των Αλβανών». Σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο, «ορισμένοι Αλβανοί ονειρεύονται από καιρό τη δημιουργία της λεγόμενης μεγάλης Αλβανίας, η οποία συμπεριλαμβάνει την Αλβανία, το Κοσσυφοπέδιο, την ΠΓΔΜ, την ελληνική περιφέρεια της «Τσαμουριάς» και ορισμένες ακόμη περιοχές».
Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών χαρακτήρισε «αρκετά μη εποικοδομητική» τη στάση της ηγεσίας της Πρίστινα, η οποία δυσχεραίνει την επίτευξη συμφωνίας μεταξύ Βελιγραδίου και των διεθνών παραγόντων που εργάζονται στο Κόσοβο, και κάλεσε «να μην υποκαθίστανται οι δικαιοδοσίες της αποστολής του ΟΗΕ στο Κοσσυφοπέδιο από οποιουσδήποτε άλλους μηχανισμούς».
Στοιχεία
Σύμφωνα με τον Λαβρόφ, η Ρωσία, όπως και πολλές άλλες χώρες, κατέθεσε στοιχεία και θα συμμετάσχει στις ακροάσεις του Δεκεμβρίου στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, στη συζήτηση της προσφυγής της Σερβίας κατά της μονομερούς ανακήρυξης της ανεξαρτησίας του Κοσσυφοπεδίου.
«Θα επιμείνουμε στην αναγκαιότητα του σεβασμού του διεθνούς δικαίου, του σεβασμού των αποφάσεων του ΣΑ του ΟΗΕ, της αποφυγής οποιωνδήποτε μονομερών ενεργειών, οι οποίες έρχονται σε αντιπαράθεση με τον Καταστατικό Χάρτη του ΟΗΕ και τις αρχές του ΟΑΣΕ», είπε ο Λαβρόφ με το πέρας της επίσκεψης του Σέρβου ομολόγου του στη Μόσχα.
Οι δύο υπουργοί συζήτησαν, μεταξύ άλλων, την προετοιμασία της επίσκεψης του Ρώσου προέδρου Ντμίτρι Μεντβέντεφ στη Σερβία, στις 20 Οκτωβρίου.

greece-salonika