16.10.09

Nέα κρίση στις σχέσεις Τουρκίας-Ισραήλ

Posted: 15 Oct 2009 02:46 AM PDT

Μετά την απόφαση της τουρκικής κυβέρνησης να αποκλείσει το Ισραήλ από την αεροπορική άσκηση , που προκάλεσε μια μικρή κρίση της τουρκοϊσραηλινές σχέσεις, ένα δεύτερο γεγονός έρχεται να ταράξει να ήδη ταραγμένα νερά στις σχέσεις των δυο χωρών.

Η τουρκική κυβέρνηση, σύμφωνα με δήλωση του πρωθυπουργού Ερντογάν, έλαβε την απόφαση για τον αποκλεισμό του Ισραήλ, "ακούγοντας τη φωνή του λαού", που ήθελε να δείξει αλληλεγγύη στον δοκιμαζόμενο παλαιστινιακό λαό. Και το δεύτερο γεγονός που προκαλεί τη νέα κρίση στις τουρκοϊσραηλινές σχέσεις αφορά το Παλαιστινιακό. Τη φορά αυτή το πλήγμα έργχεται από την κρατική τηλεόραση TRT. Συγκεκριμένα, η τουρκική κρατική τηλεόραση πρόκειται να προβάλει μια τηλεοπτική σειρά με τίτλο 'Ayrılık', που σημαίνει 'Ξεριζωμός'. Η τηλεοπτική σειρά, που αναφέρεται στο Παλαιστινιακό, διαφημίζεται ως μια σειρά που απεικονίζει "τα όσα διαδραματίζονται στα χώματα της Παλαιστίνης, που είναι μια από τις αιμοραγούσες πληγές της ανθρωπότητας...".
Μετά από την εξέλιξη αυτή, που προκάλεσε τραύμα στο Ισραήλ, ανακοινώθηκε ότι θα κληθεί για εξηγήσεις στο ισραηλινό υπουργείο εξωτερικών ο πρέσβης της Τουρκίας στο Ισραήλ.
Μετά την προβολή του πρώτου επεισοδίου της σειράς, που έγινε χθές, το ίδιο βράδυ η εφημερίδα Yedioth Ahranot, ανήρτησε ένα εκτεταμένο άρθρο για το θέμα στο ιστολόγιό της Ynet, στο οποίο επεξηγούσε το τραύμα που προκάλεσε στο Ισραήλ η συγκεκριμένη σειρά.
Το ισραηλινό τηλεοπτικό δίκτυο Kanal 2, αναφερόμενο στο ίδιο θέμα, χαρατκήρισε τ σειρά ως μια "προβοκατόρικη ενέργεια".
Σύμφωνα με την ισραηλινή εφημερίδα, ο υπουργός εξωτερικών του Ισραήλ, Avigdor Lieberman, θα ζητήσει να δει τον νέο πρέσβη της Τουρκίας στο Ισραήλ, μόλις αυτός παρουσιαστεί και αναλάβει καθήκοντα, ενώ ήδη έχει δώσει εντολή να κληθεί στο ισραηλινό υπουργείο εξωτερικών ο επιτετραμένος της τουρκικής πρεσβείας, για να του επιδοθεί διάβημα διαμαρτυρίας.
Η εφημερίδα, αναφερόμενη στο θέμα, σημειώνει ότι "η τουρκική κρατική τηλεόραση TRT 1, πρόβαλλε την εβδομάδα αυτή ένα επεισόδιο τηλεοπτικής σειράς, το οποίο αναφέρεται στην επιχείρηση του ισραηλινού στρατού στη Λωρίδα της Γάζας. Στη σειρά αυτή παρουσιάζεται ο ισραηλινός στρατός να πυροβολεί ενσυνείδητα εναντίον παιδιών και οι ισραηλινοί στρατιώτες να διψούν για αίμα, πυορβολώντας εναντίον αόπλων πολιτών".
Ο υπυοργός εξωτερικών Lieberman, δήλωσε στο ιστολόγιο της εφημερίδας Ynet:
"Αυτό είναι μια σοβαρή προβοκάτσια που έγινε με την υποστήριξη του τουρκικού κράτους. Μια τέτοια προβοκάτσια, μια τέτοια σειρά γεμάτη μίσος, δεν το βρίσκω σωστό να προβάλλεται ούτε σε εχθρικές χώρες. Είναι πολύ θλιβερό να προβάλλεται μια τέτοια σειρά από μια χώρα σαν την Τουρκία, με την οποία διατηρούμε πλήρεις διπλωματικές σχέσεις".
Το ίδιο θέμα προβλήθηκε εκτεταμένα από τον ισραηλινό τηλεοπτικό σταθμό Kanal 2, στο βραδυνό δελτίο ειδήσεων, το οποίο χαρακτήρισε τη σειρά ως μια προβοκάτσια με στοιχεία μίσους και μισαλλοδοξίας που δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα.
Στο ρεπορτάζ του Kanal 2 αναφέρθηκε ότι "τέτοιες προβοκατόρικες εκπομπές, όπως η συγκεκριμένο σειρά, που αποπνέουν μίσος εναντίον των Εβραίων, προβάλλονται μόνο σε χώρες εχθρικές προς το Ισραήλ, όπως η Συρία".
Το Kanal 2 ανέφερε επίσης ότι μια τέτοια σειρά, που προβάλλεται σε κρατικό τηλεοπτικό σταθμό, προετοιμάστηκε κατόπιν 'άνωθεν' εντολής, γεγονός πυο έχει τη σημασία του.

Πηγή : http://infognomonpolitics.blogspot.com