16.10.09

Τα “Heron” η αιτία της κρίσης Τουρκίας-Ισραήλ

Bookmark and Share


Η Zaman σε πρωτοσέλιδό της και στη συνέχεια στις εσωτερικές της σελίδες με τίτλο «Η αιτία της κρίσης με το Ισραήλ τα ‘HERON’» γράφει ότι αποκαλύφθηκε πως η ακύρωση του διεθνούς σκέλους της άσκησης «Αετός της Ανατολίας» στο Ικόνιο δεν είναι η συνέχεια της κρίσης του Νταβός, αλλά η μη ακόμη παράδοση των αεροσκαφών HERON εκ μέρους του Ισραήλ, τα οποία έπρεπε να είχαν παραδοθεί μέχρι τον Οκτώβριο. Η απόφαση ακύρωσης πραγματοποιήθηκε μετά από εισήγηση της Διοίκησης των Αεροπορικών Δυνάμεων και με απόφαση του Γενικού Επιτελείου, καθώς και με τη σύμφωνη γνώμη της κυβέρνησης.
Ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης Τσιτσέκ ανέφερε ότι η οργάνωση της άσκησης «Αετός της Ανατολίας» ανήκει στις ΤΕΔ, υπογραμμίζοντας παράλληλα το γεγονός ότι η ακύρωση της άσκησης σε ό,τι αφορά τη διεθνή συμμετοχή, η οποία άνοιξε και το δρόμο για νέα ένταση στις σχέσεις Τουρκίας – Ισραήλ, δεν πραγματοποιήθηκε μετά από εισήγηση της κυβέρνησης. Επεσήμανε, επίσης, ότι μεταξύ κυβέρνησης και Γενικού Επιτελείου δεν υπάρχει διαφορά απόψεων όσον αφορά το θέμα της ακύρωσης της άσκησης.
Ανώτατο στέλεχος της Διοίκησης των Αεροπορικών Δυνάμεων, το οποίο τηρεί την ανωνυμία του, ανέφερε ότι η απόφαση ακύρωσης είναι η τελευταία απήχηση της έντασης στις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών. Ο ίδιος επιβεβαίωσε, ακόμη, ότι το Ισραήλ μετέφερε στο Ικόνιο πριν την άσκηση όλα τα στρατιωτικά του εφόδια. Δεν παρέλειψε να επισημάνει, επίσης, ότι ο πραγματικός λόγος της κρίσης είναι η μη παράδοση των αεροσκαφών HERON εκ μέρους του Ισραήλ, τα οποία έχει τόσο μεγάλη ανάγκη η Τουρκία για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας.