4.10.09

Η G7 θ΄αποφασίσει..

Η G7 θ΄αποφασίσει σήμερα για το μέλλον

Bookmark and Share


Ο ίδιος αξιωματούχος τόνισε ότι η Ουάσινγκτον θέλει την αντικατάσταση της G7 από μια Ομάδα των Τεσσάρων, την οποία θα αποτελούν οι ΗΠΑ, η ζώνη ευρώ, η Κίνα και η Ιαπωνία.


Τουρκία-Η G7 θ΄αποφασίσει σήμερα για το μέλλον της.


Η ομάδα των Επτά πλουσιότερων χωρών του κόσμου ελπίζει ν΄αποφασίσει σήμερα για το μέλλον της ως θεσμός, με τις ΗΠΑ να πιέζουν για τη συγκρότηση μιας μικρότερης ομάδας, δήλωσε σήμερα στην Κωνσταντινούπολη εκπρόσωπος της G7, ο οποίος δεν κατονομάζεται.
Ο ίδιος αξιωματούχος τόνισε ότι η Ουάσινγκτον θέλει την αντικατάσταση της G7 από μια Ομάδα των Τεσσάρων, την οποία θα αποτελούν οι ΗΠΑ, η ζώνη ευρώ, η Κίνα και η Ιαπωνία.
Για περισσότερο από μια δεκαετία, η G7 κυριαρχεί σε διεθνές επίπεδο στη λήψη αποφάσεων.
Ωστόσο, η οικονομική κρίση υπονόμευσε την εξουσία της, καθώς μεγάλες αναπτυσσόμενες οικονομίες, όπως η Κίνα, αποτελούν κλειδί στις προσπάθειες ανάκαμψης της οικονομίας.
ΕΞΠΡΕΣΣ

Δόγμα το «ισχυρό δολάριο»
Εχοντας ως δόγμα ένα «ισχυρό δολάριο», οι υπουργοί Οικονομικών θα προσέλθουν σήμερα στη συνάντηση του G7 στην Κωνσταντινούπολη, εν μέσω ανησυχιών ότι η εξασθένηση του αμερικανικού νομίσματος θα μπορούσε να υπονομεύσει την ανάκαμψη των οικονομιών τους.

Πρόθυμες οι ΗΠΑ, σύμφωνα με τον Τίμοθι Γκάιτνερ, να λάβουν μέτρα για να διασφαλίσουν την αξία του δολαρίου

Οι υπουργοι Οικονομικών της Ευρωζώνης επικρότησαν την εκ νέου υποστήριξη από τις ΗΠΑ ενός ισχυρού δολαρίου, διά στόματος του Αμερικανού υπουργού Οικονομικών, Τίμοθι Γκάιτνερ.

Αφού υπογράμμισε τη σημασία ενός ισχυρού δολαρίου για τις ΗΠΑ, ο Γκάιτνερ κατέστησε σαφές ότι θα προσπαθήσει να πείσει τους συναδέλφους του ότι η χώρα του είναι πρόθυμη να λάβει μέτρα για να διασφαλίσει την αξία του νομίσματός της.

Η Γαλλίδα ομόλογός του, Κριστίν Λαγκάρντ, διαμήνυσε από την άτυπη συνεδρίαση του Eurogroup στο Γκέτεμποργκ της Σουηδίας ότι «όλοι χρειάζονται ένα ισχυρό δολάριο και ότι θα έχουμε την ευκαιρία να συζητήσουμε επ΄αυτού στη συνάντηση του G7».

Η πτώση του δολαρίου κατά 13% φέτος, έναντι καλαθιού επτά νομισμάτων, απειλεί τις υπόλοιπες οικονομίες καθιστώντας τις εξαγωγές τους πιο ακριβές. Το ευρώ έχει ενισχυθεί περίπου 17% έναντι του δολαρίου από τις 18 Φεβρουαρίου.

Το G7 διαβεβαίωσε μέσω Γάλλου αξιωματούχου που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του ότι θα εκδώσει τελικό ανακοινωθέν μετά το πέρας των συζητήσεων, διαψεύδοντας τις φήμες ότι επρόκειτο να «σπάσει την παράδοση» και να μην προβεί σε ανακοίνωση.

Ωστόσο, τα περιθώρια του G7 για να ανατρέψει την πτώση του δολαρίου περιορίζονται από την απουσία της Κίνας αλλά και τη δέσμευση του G20 να αμβλύνει τις παγκόσμιες ανισορροπίες όπως το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών των ΗΠΑ.

Στο μεταξύ, το ΔΝΤ δεν πιστεύει ότι τα μεγάλα νομίσματα του Πλανήτη βρίσκονται σε επίπεδα που θα μπορούσαν να απειλήσουν την οικονομική ανάκαμψη, ανέφερε χθες ο Τζον Λίπσκι, πρώτος αναπληρωτής γενικός διευθυντής του ΔΝΤ, παραμερίζοντας τις ανησυχίες των Ευρωπαίων για την ισχυροποίηση του ευρώ.

Νωρίτερα, ο επικεφαλής του Οργανισμού, Ντομινίκ Στρος-Καν, επανέλαβε ότι το ΔΝΤ εξακολουθεί να πιστεύει ότι το κινεζικό γιουάν είναι υποτιμημένο. Ούτε και ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας Ρόμπερτ Ζέλικ, βλέπει αλλαγή στο καθεστώς του δολαρίου ως ασφαλούς καταφυγίου στο άμεσο μέλλον.
ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ