15.10.09

«Αδειασε» την τακτική της Τουρκίας η Frontex




Την πρώτη θέση και με διαφορά στις παράνομες εισόδους-συλλήψεις μεταναστών (ιδίως στα θαλάσσια σύνορά της με την Τουρκία) εξακολουθεί να κατέχει η Ελλάδα, παρά τις τάσεις αποκλιμάκωσης των μεταναστευτικών πιέσεων που παρατηρούνται το 2009 προς την Ευρώπη.

Οι εκπρόσωποι της FRONTEX (υπηρεσίας της Ε.Ε. για τη φρούρηση των εξωτερικών συνόρων) καλούν μάλιστα εμμέσως πλην σαφώς τη νέα ελληνική κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ να συνεχίσει και να εντείνει την κατασταλτική πολιτική κατά των μεταναστών, που ξεκίνησε το καλοκαίρι η κυβέρνηση της Ν.Δ., επιβάλλοντας αυστηρότερες ποινές κράτησης και απέλασης. Πάγια θέση της FRONTEX είναι να λαμβάνονται μέτρα αποτελεσματικού υποχρεωτικού επαναπατρισμού των προσφύγων με ταυτόχρονη αυξημένη αστυνομική συνεργασία μεταξύ Ε.Ε. και τρίτων χωρών. Ως παράδειγμα αναφέρονται η Ιταλία και η Ισπανία όπου μειώθηκε δραστικά η είσοδος μεταναστών.

Παράλληλα ο αναπληρωτής εκτελεστικός διευθυντής της FRONTEX Gil Arias Fernantes, παρουσιάζοντας χθες στην Αθήνα τα νέα στατιστικά δεδομένα, πήρε θέση υπέρ των ελληνικών θέσεων, «αδειάζοντας» την τακτική της Τουρκίας, την οποία εγκάλεσε ........
εμμέσως για έλλειψη διάθεσης συνεργασίας στην περιοχή. Οπου οι τρίτες χώρες συνεργάστηκαν, πρόσθεσε, αναφέροντας τις περιπτώσεις της Ιταλίας με τη Λιβύη και της Ισπανίας με τη Μαυριτανία, τα αποτελέσματα ήταν απτά. «Η Τουρκία εκφράζει διάφορες αντιρρήσεις και η FRONTEX δεν μπορεί να την ενσωματώσει άμεσα στο επιχειρησιακό της σχέδιο», τόνισε με νόημα.

Ο κ. Arias τοποθετήθηκε επίσης και για τις αιτιάσεις των τουρκικών αρχών πως τα αεροσκάφη της FRONTEX που περιπολούν στην περιοχή παραβιάζουν τον εναέριο χώρο ευθύνης τους. «Δεν έγιναν ποτέ παραβιάσεις», είπε και συμπλήρωσε πως ήδη οι πιλότοι της FRONTEX έχουν στείλει αναλυτικές αναφορές στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τις παρενοχλήσεις του τουρκικών αρχών.

Τα στοιχεία της FRONTEX

Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία που παρουσίασε στην Αθήνα ο κ. Arias, οι ελληνικές λιμενικές υπηρεσίες εντόπισαν το πρώτο εξάμηνο του 2009 14.000 μετανάστες έναντι 9.500 το αντίστοιχο διάστημα του 2008 (αύξηση περίπου 50%). Αντιθέτως σημαντική μείωση παρατηρείται στα χερσαία σύνορα της χώρας. Είναι χαρακτηριστικό ότι στα σύνορά μας με την Τουρκία παρατηρήθηκε μείωση των συλλήψεων κατά 44% και με τη FYROM 34% έναντι του 2008, η οποία αποδίδεται κυρίως στην οικονομική κρίση.

Ο ταξίαρχος Βασ. Κουσούτης, διευθυντής αλλοδαπών της ΕΛ.ΑΣ., εκτίμησε πως η συνολική μείωση των συλλήψεων σε όλα τα σύνορα της χώρας το πρώτο εννιάμηνο του 2009 θα φτάσει το 13% σε σχέση με πέρσι.

Οπως και να 'χει, η Ελλάδα κατέχει το 76,5% των συλλήψεων μεταναστών που γίνονται σε όλα τα σύνορα της Ε.Ε., οι οποίες το πρώτο εξάμηνο του 2009 σημείωσαν κάμψη της τάξης του 17%, σε σχέση με το το 2008. Στα Κανάρια Νησιά, η μείωση των αφίξεων μεταναστών έφτασε το 2009 στο 60% σε σχέση με το 2008, ενώ μειωμένη κατά 31% είναι η άφιξη μεταναστών στην Ιταλία.

Η πλειονότητα των αλλοδαπών που έρχονται από θαλάσσια σύνορα με την Τουρκία συλλαμβάνεται στα νησιά Λέσβος, Χίος, Σάμος, Λέρος και Πάτμος. Δηλώνουν κυρίως Παλαιστίνοι, Αφγανοί και Σομαλοί. Οπως ειπώθηκε όμως, από τους 600 που δήλωσαν Παλαιστίνιοι, αποδείχθηκε πως ήταν τελικώς ελάχιστοι.

Την ίδια στιγμή, μειώνονται κατά 32% στην Ελλάδα οι αιτήσεις παροχής ασύλου, τη στιγμή που σε όλη την Ε.Ε. έχουν αυξηθεί κατά 11%, σε σχέση με το 2008. Ο κ. Κουσούτης επιχείρησε να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα, λέγοντας ότι οι περισσότεροι είναι πολίτες κρατών (π.χ. Πακιστάν) που θεωρούνται ασφαλή. Ο ίδιος αμφιβήτησε επίσης τις εκθέσεις διεθνών ΜΚΟ, όπως η τελευταία της Human Rights Watch, θεωρώντας μη αντικειμενικές τις αιτιάσεις τους για παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της σύμβασης για το άσυλο.

«Δεν ασχολούμαστε με καταγγελίες για καταπατήσεις δικαιωμάτων παρά μόνο με τον εντοπισμό των παράνομων μεταναστών. Θεωρούμε ότι όλα τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. δεσμεύονται από τις αρχές τήρησης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», απάντησε ο κ. Arias.*
ENET