15.10.09

Νέα τουρκική παρενόχληση σε α/φ της FRONTEX

Posted: 14 Oct 2009 02:41 AM PDT

Ακόμα μια πρενόχληση σε αεροσκάφος της FRONTEX απο τις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις έλαβε χώρα εχθές τα ξημερώματα κοντά στο Φραμακονήσι.Κατα την πάγια -πλέον- τακτική τους οι Τούρκοι ελεγκτες αεράμυνας του ραντάρ της Κνιδιας χερσονήσου (Datca)
καλέσαν επαειλημένα στον ασύρματο το φιλανδικό αεροσκάφος να απομακρυνθεί,επειδή παραβιάζει τουρκικό χώρο.

Το φινλανδικό αεροσκάφος εκείνη την στιγμή εκτελούσε περιπολία εντοπισμού σκαφών που μεταφέρουν λαθρομετανάστες από τα τουρκικά παράλια ,την οποία και συνέχισε παρά τις έμμεσες τουρκικές απειλές.Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει επίσημη αντίδραση απο ελληνικής πλευράς στο περιστατικό..

Η Τουρκία αρνείται συνεργασία με Ε.Ε για την λαθρομετανάστευση

Posted: 14 Oct 2009 02:23 AM PDT

Της Μαριας Δεληθαναση

"Οσο οι τουρκικές αρχές δεν συνεργάζονται, δεν πρόκειται να υπάρξει σημαντική μείωση στις μεταναστευτικές και προσφυγικές ροές προς την Ε.Ε μέσω Ελλάδας".Η δήλωση του εκτελεστικού υποδιευθυντή του Frontex, της ευρωπαϊκής δύναμης για την επιτήρηση των εξωτερικών συνόρων της Ε.Ε., κ. Γκιλ Αρίας Φερνάντεζ, χθες ήταν σαφής. Από τις απαντήσεις του, στο πλαίσιο συνέντευξης που οργάνωσε το γραφείο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Αθήνα, έγινε σαφές ότι παρά τις όποιες εξαγγελίες η Τουρκία δεν διατίθεται στο άμεσο μέλλον να συνεργαστεί με την Ε.Ε. στην ανακοπή των ροών αλλοδαπών προς την Ευρώπη.

Σε ερώτηση της «Κ» σχετικά με τον εναέριο χώρο όπου επιχειρούν τα αεροσκάφη της Frontex, ο κ. Φερνάντεζ σημείωσε ότι επιχειρούν αυστηρά εντός του ελληνικού εναέριου χώρου. Παρ' όλα αυτά, η Τουρκία επανειλημμένως παραπονείται για παραβίαση του εναέριου χώρου της. Είναι χαρακτηριστικό ότι τον περασμένο Σεπτέμβριο, ο πιλότος λεττονικού και ο πιλότος σουηδικού αεροσκάφους που επιχειρούσαν για λογαριασμό του Frontex, «ενημερώθηκαν» από τις τουρκικές αρχές ότι παραβιάζουν τουρκικό εναέριο χώρο... Πώς πρόκειται να αντιμετωπίσει το ζήτημα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή; «Οι πιλότοι έχουν καταθέσει σχετικές αναφορές στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, που θα τις μελετήσει», απάντησε ο κ. Φερνάντεζ και πρόσθεσε: «Είναι δύσκολο να διαπραγματευθούμε με την Τουρκία. Οι Τούρκοι μετρούν πάντα το κέρδος που θα έχουν από μια πιθανή συμφωνία. Στην προκειμένη περίπτωση ζητούν χρήματα, σκάφη, υλικοτεχνική υποδομή, που δεν μπορούμε να δώσουμε». Αλλά οι μεταναστευτικές ροές προς την Ελλάδα δεν μπορούν να ανακοπούν αποτελεσματικά εάν δεν υπάρξει συνεργασία με την Τουρκία. Είναι χαρακτηριστικό ότι στα Κανάρια Νησιά, την Ισπανία και την Ιταλία οι αφίξεις μειώθηκαν κατά 60% μετά τη σύναψη και εφαρμογή συμφωνικών επανεισδοχής. Η Ισπανία έχει συνάψει συμφωνίες με κράτη της Δ. Αφρικής, όπως η Σενεγάλη και η Ιταλία είδε τις ροές της να συρρικνώνονται όταν η Λιβύη ανέλαβε το ρόλο του «χωροφύλακα» στις διαδρομές της κεντρικής Μεσογείου. Τον περασμένο χειμώνα, ο πρώην γ. γ. Δημόσιας Τάξης, πρέσβης κ. Κων. Μπίτσιος, στη διάρκεια ταξιδιού του γι' αυτόν το λόγο στην Τουρκία είχε «διασφαλίσει» τη λεκτική συγκατάθεσή της ότι θα συνεργαστεί με την Ε. Ε. Τότε ο κ. Μπίτσιος είχε υποστηρίξει ότι, για να υπάρξει αποτελεσματική απώθηση των προσφυγικών και μεταναστευτικών ρευμάτων, ο Frontex θα πρέπει να διεξάγει περιπολίες στα τουρκικά χωρικά ύδατα. Μόνο έτσι θα ήταν δυνατή η απώθηση σκαφών με αλλοδαπούς στην Τουρκία, ενώ τώρα είμαστε υποχρεωμένοι να παραλαμβάνουμε τον κόσμο εμείς. Ερωτώμενος σχετικά, ο κ. Φερνάντεζ απάντησε ότι η Τουρκία δεν συζητά καν κάτι τέτοιο.

Τελικά, στο άμεσο μέλλον αναμένεται μια μειωμένων προσδοκιών επίσκεψη του αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζακ Μπαρό, στην Τουρκία, όπου πρόκειται να συζητηθεί η σχεδιαζόμενη από την Ε.Ε. Συμφωνία Επανεισδοχής Ε.Ε. - Τουρκίας. Εξίσου άκαρπες παραμένουν οι μέχρι τώρα επαφές της Frontex με τις τουρκικές Αρχές, ώστε να δημιουργηθεί ένα κοινό πλαίσιο επιχειρησιακής συνεργασίας στη φύλαξη των συνόρων. Και ποια είναι η μοίρα της Ελλάδας; Η Ελλάδα διαθέτει τη μεγαλύτερη ακτογραμμή από όλα τα κράτη της Ε.Ε. (13.676 χλμ.), σημείωσε ο κ. Φερνάντεζ. Εχει περισσότερα από 2.000 νησιά, που είναι δύσκολο να ελεγχθούν. Βρίσκεται δίπλα στις εύφλεκτες περιοχές της Μέσης Ανατολής και της Ασίας. Το επιπλέον πρόβλημα της Τουρκίας την καθιστά την πλέον ευάλωτη και ανυπεράσπιστη.
(εν κρυπτώ)