24.10.09

Eκπαίδευση Προσωπικού της ΠΑ στο Ισραήλ


Eκπαίδευση Προσωπικού της ΠΑ στο Ισραήλ

Πραγματοποιήθηκε από 6 έως 10 Σεπτεμβρίου 2009 στο Ισραήλ (Home Front Command) εκπαίδευση με θέμα τη διαχείριση διεθνών κρίσεων και την αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών. Στo πλαίσιo του εγκεκριμένου Προγράμματος Στρατιωτικής Συνεργασίας μεταξύ Ελλάδος και Ισραήλ, συμμετείχε από ελληνικής πλευράς Αξιωματικός της 206 Πτέρυγας Αεροπορικών Υποδομών. Μεταξύ των συμμετεχουσών χωρών συμπεριλαμβάνονταν οι ΗΠΑ, η Γαλλία και η Ιορδανία με υψηλόβαθμα στελέχη.

Η εκπαίδευση περιέλαβε διαλέξεις, συζητήσεις, άσκηση επί χάρτου και επίσκεψη στις εγκαταστάσεις της HFC. Επίσης, κάλυψε εκτενώς, τόσο θεωρητικά όσο και πρακτικά, θέματα αντιμετώπισης καταστροφών σε εγκαταστάσεις από φυσικές, συμβατικές και ασύμμετρες απειλές και τη χρησιμοποίηση σύγχρονου διασωστικού εξοπλισμού.

Η εκπαίδευση υπήρξε ιδιαιτέρως εποικοδομητική για τους εκπαιδευόμενους, καθόσον προήγαγε την ικανότητα σχεδίασης και υλοποίησης επιχειρήσεων αντιμετώπισης καταστροφών προσαρμοσμένων στα διεθνή πρότυπα. Κατά τις παρουσιάσεις των συμμετεχόντων και την ανταλλαγή απόψεων τέθηκαν οι βάσεις για συναντίληψη και διαλειτουργικότητα μεταξύ των εμπλεκομένων φορέων, προκειμένου να επιτευχθεί η βέλτιστη διαχείριση κρίσης σε περίπτωση φυσικών καταστροφών.

Επισημαίνεται ότι η Κινητή Ομάδα Αντιμετώπισης Καταστροφών (ΚΟΜΑΚ) έχει αναπτύξει από το 2000 ευρεία συνεργασία με την Home Front Command, μέσω συνεκπαιδεύσεων και ανταλλαγής επιτελικών επισκέψεων στις δύο χώρες. Επιστέγασμα της συνεργασίας αυτής ήταν η πραγματοποίηση της άσκησης Παροχής Ανθρωπιστικής Βοήθειας "DOLPHIN 05" στην 138ΣΜ, με τη συμμετοχή Λόχου της Ισραηλινής Ομάδας Αντιμετώπισης Καταστροφών και της ΚΟΜΑΚ.

haf.gr/el/news