4.10.09

Eλλάδα – Iταλία....Συνεργασία !!!!

ΚΥΡΙΑΚΉ, 4 ΟΚΤΏΒΡΙΟΣ 2009

Συνεργασία μεταξύ αναρχικών σε Eλλάδα – Iταλία

Bookmark and Share

Τους επικεφαλής της Αντιτρομοκρατικής είχε κυριεύσει αισιοδοξία για επικείμενη σύλληψη αντιεξουσιαστών που καταζητούνται για ληστείες τραπεζών σε τέτοιο βαθμό που διέταξαν να καθαριστούν τα κρατητήρια του 12ου ορόφου της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης που μετά τις συλλήψεις του 2002 είχαν μετατραπεί σε αποθηκευτικούς χώρους.

Συνεργασία μεταξύ αναρχικών σε Eλλάδα – Iταλία
Eρευνά η Αντιτρομοκρατική μετά τη σύλληψη του Αλφρέντο Μπονάνο

Σε νέους δρόμους στο μέτωπο της ένοπλης βίας στην Ελλάδα στρέφονται οι διωκτικές αρχές μετά τη σύλληψη την περασμένη Πέμπτη στα Τρίκαλα του Αλφρέντο Μπονάνο. Ο Ιταλός θεωρητικός της αναρχίας ανακρίνεται από άνδρες της ΕΛ.ΑΣ., ενώ ήδη στο μικροσκόπιο έχουν τεθεί φίλοι και σύντροφοι του Μπονάνο στην Ελλάδα. Και αυτό, διότι στις προηγούμενες επισκέψεις του στη χώρα μας, ο Ιταλός αναρχικός είχε δώσει διαλέξεις σε αμφιθέατρα αλλά και σε κλειστές συγκεντρώσεις, ενώ βιβλία του έχουν εκδοθεί στα ελληνικά από ιδιώτες και οργανώσεις του αναρχικού χώρου.

Γνωστός στις αρχές
Η είδηση της σύλληψης έχει κάνει τον γύρο του κόσμου μέσα από τα γνωστά ελληνικά και διεθνή αναρχικά sites, ενώ υπάρχουν εκτενή δημοσιεύματα του Τύπου στην Ιταλία. Εκεί άλλωστε ο Μπονάνο έχει συλληφθεί αρκετές φορές στο παρελθόν. Στις 19 Ιουνίου 1997 είχε συλληφθεί μαζί με εκατοντάδες αναρχικούς στο πλαίσιο των ερευνών για τους υπευθύνους των βομβιστικών επιθέσεων στο Palazzo Marino στο Μιλάνο, στις 25 Απριλίου του ίδιου χρόνου. Στις 2 Φεβρουαρίου του 2003 καταδικάστηκε σε εξαετή φυλάκιση για ένοπλη ληστεία και άλλα αδικήματα.

Πάντως, ο Ιταλός αναρχικός εδώ και τρία χρόνια ταξιδεύει ελεύθερα σε όλη την Ευρώπη δίνοντας διαλέξεις σχετικά με την «οργάνωση ένοπλης αντίστασης ενάντια στο κράτος». Σύμφωνα με τις Ιταλικές αρχές, ο Μπονάνο ήταν ο ιδεολογικός επικεφαλής ένοπλων οργανώσεων και σύμφωνα με την ενημέρωση της Ελληνικής Αστυνομίας φέρεται να σχετίζεται αρχικά με την γνωστή ιταλική τρομοκρατική οργάνωση «Πρώτη Γραμμή» και στη συνέχεια με την οργάνωση Federazione Anarchica Italiana (FAI).

Συνεργός ληστείας
Αν και ο Μπονάνο φέρεται περισσότερο ως συνεργός παρά ως δράστης της ένοπλης ληστείας στην Τράπεζα Πειραιώς στα Τρίκαλα, οι ελληνικές αρχές δίνουν μεγαλύτερη βαρύτητα σε αυτόν από ό,τι στον δεύτερο συλληφθέντα, 46χρονο Χρήστο Στρατηγόπουλο. Ο τελευταίος, σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, είχε πρωτοστατήσει στη συνεργασία μεταξύ αναρχικών κινημάτων σε Ελλάδα και Ιταλία. Οταν μάλιστα είχε συλληφθεί μαζί με τη σύζυγό του για ληστεία τράπεζας τον Μάιο του 1991 στη Ιταλία, Ιταλοί αναρχικοί προέβησαν σε εμπρηστικές επιθέσεις (ανάμεσα σε αυτές και εναντίον του ελληνικού προξενίου στη Ρώμη) σε ένδειξη συμπαράστασης. Στην κατάθεσή του στους αστυνομικούς στην Ασφάλεια Τρικάλων, ο Στρατηγόπουλος ισχυρίστηκε ότι το κίνητρο της ληστείας ήταν μόνο τα σοβαρά οικονομικά χρέη της επιχείρησής του και ότι «χρησιμοποίησε» τον Μπονάνο για τη μεταφορά των χρημάτων.

Ο 73χρονος Αλφρέντο Μπονάνο είχε δώσει στις αρχές Μαρτίου διάλεξη στο Πάντειο Πανεπιστήμιο με αφορμή την έκδοση του βιβλίου του «Κυριαρχία και εξέγερση στη μεταβιομηχανική κοινωνία».

Μυστική έφοδος σε γιάφκα
Συνελήφθησαν τρία άτομα που φέρoνται εμπλεκόμενα στην υπόθεση Χαλανδρίου

Εφοδο σε ισόγειο διαμέρισμα των Εξαρχείων, που όπως αποκαλύφθηκε αποτελούσε το επιχειρησιακό κέντρο καταδρομικών επιθέσεων στο κέντρο της Αθήνας, πραγματοποίησαν τον περασμένο Ιανουάριο κλιμάκια της Αντιτρομοκρατικής και της Ασφάλειας Αττικής. Στη διάρκεια της επιχείρησης συνελήφθησαν τρία άτομα, τα ονόματα των οποίων περιλαμβάνονται στη δικογραφία που σχηματίστηκε για την υπόθεση της «Συνωμοσίας Πυρήνων της Φωτιάς». Πρόκειται για τον ενοικιαστή του διαμερίσματος στη συμβολή των οδών Κουντουριώτου 19 - 21 και Τσαμαδού και τη νεαρή φίλη του, στην οποία οι αστυνομικοί έχουν δώσει το προσωνύμιο «Miss Punk». Και οι δύο συγκαταλέγονται στους έξι καταζητούμενους για την υπόθεση του Χαλανδρίου, καθώς σύμφωνα με το πόρισμα των εγκληματολογικών εργαστηρίων τα αποτυπώματά τους βρέθηκαν σε πλαστικές σακούλες που συνελέγησαν από το σπίτι στο Χαλάνδρι. Το τρίτο άτομο αναφέρεται μεν στη δικογραφία, χωρίς ωστόσο να του έχουν απαγγελθεί κατηγορίες. Προσήχθη από την περιοχή του Γαλατσίου μαζί με τον έναν εκ των τριών προφυλακισθέντων.

Πλήθος ευρημάτωνΗ έφοδος της Αντιτρομοκρατικής στα Εξάρχεια ακολούθησε την ένοπλη επίθεση εναντίον της διμοιρίας των ΜΑΤ και τον τραυματισμό του αστυφύλακα Διαμαντή Ματζούνη. Παρέμεινε επί μακρόν μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, η αποκάλυψη ωστόσο όσων εκτυλίχθηκαν ξημερώματα της 5ης Ιανουαρίου στη συμβολή της οδού Κουντουριώτου με την Τσαμαδού αναδεικνύουν πτυχές της δραστηριότητας της ομάδας των νεαρών που σήμερα κατηγορούνται από τις διωκτικές αρχές για συμμετοχή στην οργάνωση «Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς». Οπως αναφέρουν στην «Κ» καλά πληροφορημένες πηγές, στο εσωτερικό του διαμερίσματος των Εξαρχείων βρέθηκε μεταξύ άλλων μεγάλος αριθμός από κουκούλες, 25 κράνη, 40 στειλιάρια, 50 αχρησιμοποίητες κάρτες sim, μπετόνια με βενζίνη και άδεια μπουκάλια μπίρας το στόμιο των οποίων ήταν καλυμμένο με φελό.

Τη στιγμή της εφόδου στο εσωτερικό του σπιτιού βρίσκονταν τα τρία προαναφερθέντα άτομα, τα οποία συνελήφθησαν και παραπέμφθηκαν σε δίκη. Η «Miss Punk» αθωώθηκε, ενώ στους δύο νεαρής ηλικίας άνδρες επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης με αναστολή, μεταξύ άλλων, για την κατηγορία της απείθειας. Σύμφωνα με πληροφορίες που είχε συλλέξει στο διάστημα πριν από την 5η Ιανουαρίου η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία, το διαμέρισμα των Εξαρχείων επισκέπτονταν όλα τα άτομα που σήμερα εμπλέκονται με τον έναν ή τον άλλο τρόπο στην υπόθεση της «Συνωμοσίας». Ισχυρισμός που ωστόσο διαψεύδεται από τις απολογίες των τεσσάρων κατηγορουμένων, κάποιοι από τους οποίους για παράδειγμα δηλώνουν ότι γνώριζαν ελάχιστα τον ενοικιαστή του διαμερίσματος της οδού Κουντουριώτου.

Τη νύχτα της 5ης Ιανουαρίου, όπως είναι ήδη γνωστό προσήχθησαν στη ΓΑΔΑ δύο ακόμα άτομα που αναφέρονται στη δικογραφία, από Χαλάνδρι και Περιστέρι. Ο πρώτος, αλλοδαπός, παραπέμφθηκε σε δίκη καθώς στο σπίτι του βρέθηκαν αντικείμενα που από την αστυνομία χαρακτηρίστηκαν όπλα (σιδερογροθιές κ.ά.), ενώ ο δεύτερος αφέθηκε ελεύθερος καθώς δεν προέκυψαν επιβαρυντικά στοιχεία εναντίον του. Μετά τα γεγονότα του Γενάρη το διαμέρισμα των Εξαρχείων ξενοικιάστηκε και οι συναντήσεις των νεαρών μεταφέρθηκαν, σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, σε μονοκατοικία στην οδό Κουμανούδη στην περιοχή του Γκύζη και εν συνεχεία στο ισόγειο διαμέρισμα του Χαλανδρίου. Παρότι οι διωκτικές αρχές συνέχισαν να συγκεντρώνουν στοιχεία για τη δραστηριότητα της συγκεκριμένης ομάδας νεαρών, στους κόλπους των αρμόδιων υπηρεσιών της ΕΛ.ΑΣ. κυριάρχησε η αντίληψη ότι οι αστυνομικές επιχειρήσεις είχαν πετύχει την αποδόμησή της.

Συλλογή πληροφοριών
Αρχές Ιουνίου, ωστόσο, στην Αντιτρομοκρατική και τις υπηρεσίες του υπουργείου Εσωτερικών περιήλθε πληροφορία που «στοχοποιούσε» τις εγκαταστάσεις της ΔΕΗ στη Νέα Σμύρνη. Οι επιτελείς των υπηρεσιών ασφαλείας που κλήθηκαν να αξιολογήσουν, κυρίως όμως να ερμηνεύσουν, την πληροφορία κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι επίκειται ένοπλη ληστεία στα γραφεία της ΔΕΗ από ομάδα σκληρών αντιεξουσιαστών που κατηγορούνται για συμμετοχή σε ληστείες τραπεζών. Κατόπιν αυτού, ανετέθη η επιτήρηση του χώρου σε κλιμάκιο αστυνομικών με επικεφαλής αξιωματικό. Οι αστυνομικοί που μετείχαν στο απόρρητο σχέδιο έφεραν πλήρη εξάρτυση, βαρύ οπλισμό, αλεξίσφαιρα γιλέκα, ακόμα και χειροβομβίδες για την περίπτωση ένοπλης συμπλοκής κατά την επιχείρηση σύλληψης των δραστών.

Τους επικεφαλής της Αντιτρομοκρατικής είχε κυριεύσει αισιοδοξία για επικείμενη σύλληψη αντιεξουσιαστών που καταζητούνται για ληστείες τραπεζών σε τέτοιο βαθμό που διέταξαν να καθαριστούν τα κρατητήρια του 12ου ορόφου της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης που μετά τις συλλήψεις του 2002 είχαν μετατραπεί σε αποθηκευτικούς χώρους.

Την αρχική αισιοδοξία ωστόσο διαδέχθηκε η έκπληξη, καθώς το κλιμάκιο των αστυνομικών που μετέβη πρωινές ώρες στο σημείο διαπίστωσε ότι το προγηγούμενο βράδυ εκεί όπου αναμενόταν η ένοπλη ληστεία είχε εκδηλωθεί εμπρηστική επίθεση! Η εξέλιξη θεωρείται ότι οδήγησε στην επαναξιολόγηση των δεδομένων σχετικά με τη δράση της «Συνωμοσίας Πυρήνων της Φωτιάς» επιταχύνοντας την επανενεργοποίηση του δικτύου συλλογής πληροφοριών για τη δράση της ομάδας των υπόπτων.

Εκρηξη βόμβας την Παρασκευή
Απάντηση στις συλλήψεις των κατηγορουμένων ως μελών της «Συνωμοσίας Πυρήνων της Φωτιάς» θεωρείται από το αρχηγείο της Αστυνομίας η έκρηξη βόμβας, το βράδυ της Παρασκευής στην οδό Γκιλφόρδου, κοντά στο σημείο όπου μιλούσε ο αρχηγός της Ν.Δ. κ. Κ. Καραμανλής. Ο ωρολογιακός μηχανισμός ήταν τοποθετημένος σε κατσαρόλα, παρόμοιος με αυτούς που κατηγορούνται ότι τοποθετούσαν οι συλληφθέντες του Χαλανδρίου. Τα ευρήματα στο σημείο της έκρηξης ενισχύουν την άποψη αρμοδίων αξιωματικών της ΕΛ.ΑΣ. πως «κάποιοι επιχειρούν να αποδείξουν ότι η οργάνωση παραμένει ζωντανή και ότι οι κατηγορούμενοι δεν ανήκουν στο επιχειρησιακό σκέλος της Συνωμοσίας». Η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία φαίνεται, πάντως, να μη διαθέτει πλήρη εικόνα των ατόμων που σχετίζονται με τους «μηχανισμούς - κατσαρόλες», ενώ η σύλληψη των τεσσάρων και η έκδοση ενταλμάτων εις βάρος άλλων έξι δεν αποτέλεσε καίριο πλήγμα στη δράση τoυς.

Γ. Σουλιωτης
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ