14.10.09

Ένα τροποποιημένο μεταγωγικό C-130H που μεταφέρει το Προηγμένο Τακτικό Λέιζερ (ATL) εξουδετέρωσε για πρώτη φορά ένα κινούμενο όχημα στο έδαφος, ανακοίνωσε η Boeing που αναπτύσσει το νέο όπλο.

Το χημικό λέιζερ υψηλής ενέργειας που περιστρέφεται μέσα σε ένα κουβούκλιο στην κάτω επιφάνεια του αεροπλάνου άνοιξε μια τρύπα στο φτερό ενός τηλεχειριζόμενου οχήματος που κινούνταν στο πεδίο βολής του Ουάιτ Σαντς στο Νέο Μεξικό.

Η ζημιά που επέφερε στον στόχο δεν ακούγεται μεγάλη, και η Boeing δεν διευκρινίζει σε ποιο ύψος πετούσε το C-130, ούτε πόσο γρήγορα κινούνταν το όχημα.

Παρόλα αυτά η εταιρεία δηλώνει ικανοποιημένη για την πρώτη επίδειξη ενός όπλου «κατευθυνόμενης ενέργειας» που πλήττει κινούμενο στόχο.

Είχε προηγηθεί στις 30 Αυγούστου η δοκιμή του λέιζερ σε έναν ακίνητο, «τακτικά αντιπροσωπευτικό» στόχο στο έδαφος.

Το Προηγμένο Τακτικό Λέιζερ δεν είναι το μόνο όπλο κατευθυνόμενης ενέργειας που αναπτύσσει η Boeing για λογαριασμό της αμερικανικής πολεμικής αεροπορίας. Δοκιμάζει επίσης το ισχυρότερο Αερομεταφερόμενο Λέιζερ, ένα τροποποιημένο Boeing 747 σχεδιασμένο να αναχαιτίζει εισερχόμενους βαλλιστικούς πυραύλους.

Η εταιρεία αναπτύσσει ακόμα ένα όπλο λέιζερ σχεδιασμένο για τα οχήματα Humvee το οποίο μπορεί ήδη να πλήττει μη επανδρωμένα αεροπλάνα.

(to tefteri)