26.10.09

Ποινή μαστιγώματος σε δημοσιογράφο διότι εργαζόταν σε κανάλι χωρίς άδεια λειτουργία


Σε 60 ραπίσματα με μαστίγιο καταδίκασε δικαστήριο της Σαουδικής Αραβίας μια δημοσιογράφο, σε μια υπόθεση που σχετίζεται με την μετάδοση, από το Λιβανέζικο τηλεοπτικό δίκτυο για το οποίο εργάζεται, της εξομολόγησης ενός Σαουδάραβα σχετικά με τις σεξουαλικές του περιπέτειες, σύμφωνα με την ίδια την δημοσιογράφο και έναν δικηγόρο.
Η Ροζάνα, 22 ετών, που ζήτησε να μην αποκαλυφθούν τα πλήρη στοιχεία της, δήλωσε ότι την απόφαση έλαβε δικαστήριο στην Τζέντα με το επιχείρημα ότι το δίκτυο LBC δεν έχει άδεια να λειτουργεί στο Ισλαμικό βασίλειο.

«Δεν είχα απολύτως καμιά σχέση με την εκπομπή στην οποία εμφανίστηκε ο Μάζεν αμπντουλ-Αουάντ. Καταδικάστηκα απλώς και μόνο επειδή συνεργαζόμουν με το LBC», είπε η δημοσιογράφος στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters.

Ο Μάζεν Αμπντουλ-Αουάντ καταδικάστηκε επίσης τις προηγούμενες ημέρες σε ποινή κάθειρξης πέντε ετών και 1.000 ραπίσματα με μαστίγιο διότι εμφανίστηκε και μίλησε στο δίκτυο για την ερωτική του ζωή.

Η εκπομπή προκάλεσε κατακραυγή στη χώρα, που είναι μια από τις πιο συντηρητικές στον κόσμο, με το ιερατείο να διατηρεί τεράστια επιρροή και ισχύ.

Το LBC είναι δημοφιλές στη Σαουδική Αραβία, και πολλοί παρακολουθούν τα δυτικού τύπου ψυχαγωγικά προγράμματα και τις εκπομπές λόγου που μεταδίδει, όμως μετά την επίμαχη εκπομπή οι Σαουδαραβικές αρχές έκλεισαν τα γραφεία του.

Οι δικαστές, που είναι αποκλειστικά ιερωμένοι κι ανήκουν στη Σαουδαραβική, αυστηρή Ουαχαμπιτική σχολή του Ισλάμ, έχουν σχεδόν απεριόριστη δικαιοδοσία και εκδίδουν αποφάσεις βάσει της δικής τους ερμηνείας του Ισλαμικού νόμου.
( Vendeta)