10.10.09

Ημιυπαίθριοι χώροι: Παγώνει η διαδικασία "τακτοποίησης"

Παγώνει η διαδικασία "τακτοποίησης" των ημιυπαίθριων χώρων, ενώ διατηρείται η πληρωμή της έκτακτης εισφοράς και τουΕΤΑΚ, μέχρι να καταργηθεί, όπως και το μέτρο της απόσυρσης των Ι.Χ, με ενδεχόμενο σύντομα να τροποποιηθεί σε ότι αφορά στα αυξημένα τέλη κυκλοφορίας. Αυτοί είναι οι πρώτοι προσανατολισμοί του νέου οικονομικού επιτελείου, σύμφωνα με πηγές από το υπουργείο οικονομίας.

Οι ίδιες πηγές σημειώνουν ότι η έκτακτη εισφορά και το ΕΤΑΚ (για το 2008 και 2009) θα πληρωθούν κανονικά για φέτος, ενώ για τους ημιυπαίθριους, θεωρείται αδύνατη η είσπραξη 1.150 δισ. Ευρώ, που είχε προϋπολογίσει η Κυβέρνηση της Ν.Δ. Θεωρείται, επίσης, ότι υπάρχουν σοβαρά προβλήματα συνταγματικότητας και θα υπάρξει νέος χειρισμός του θέματος.

Η απόσυρση προς το παρόν ισχύει, αλλά ενδεχομένως να γίνουν διορθωτικές κινήσεις, όπως και για τα νέα τέλη κυκλοφορίας.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές οι δύο προτεραιότητες του οικονομικού επιτελείου είναι: η τόνωση της αγοράς, με τα μέτρα για την προστασία των δανειοληπτών, την αναμόρφωση του φορολογικού συστήματος και την ενίσχυση των χαμηλών εισοδημάτων, αλλά και η διαπραγμάτευση με την ΕΕ για το χρονικό περιθώριο που θα δοθεί στη χώρα μας για τη μείωση του ελλείμματος.