12.10.09

Τ Ε Χ Ν Ο Λ Ο Γ Ι Α

Η TDK έτοιμη να παρουσιάσει δίσκο Blu-ray χωρητικότητας 320GB!

Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 7 Οκτωβρίου 2009, 09:49

Ο οπτικός δίσκος Blu-ray εδώ και τρία χρόνια περίπου είναι ο κύριος «φορέας» της Υψηλής Ευκρίνειας ή κατά το γνωστότερο High Definition, ήτοι του οπτικο-ακουστικού υλικού εξαιρετικά μεγάλης ποιότητας εικόνας αλλά και ήχου, που ανταγωνίζεται «στα ίσια» (ενώ σε αρκετές περιπτώσεις τα ξεπερνά, ανάλογα φυσικά και το οικονομικό μέγεθος της επένδυσης στο εκάστοτε σύστημα Home Cinema) τα επίπεδα ποιότητας του κινηματογράφου.

Αριστερά, η δεύτερη στρώση (L1) ενός Blu-ray 50GB και δεξιά, η δέκατη στρώση (L9) του Blu-ray 320GB της TDK
Αριστερά, η δεύτερη στρώση (L1) ενός Blu-ray 50GB και δεξιά, η δέκατη στρώση (L9) του Blu-ray 320GB της TDK
Αυτό συμβαίνει επειδή ο δίσκος Blu-ray δύναται να «υποδεχτεί» στις δύο στρώσεις του, περίπου 50GigaByte δεδομένων συνολικά (25 GB ανά στρώση), με αποτέλεσμα η «πληροφορία» εικόνας και ήχου που αποθηκεύεται στο δισκάκι δεν υποβάλλεται σε ιδιαίτερη συμπίεση από ειδικούς αλγόριθμους, σε περιπτώσεις δε μάλιστα, ο ήχος είναι εντελώς ασυμπίεστος, δηλαδή χωρίς καμία ψηφιακή συμπίεση / αλλοίωση / μείωση ποιότητας από το ακουστικό αποτέλεσμα της αρχικής ηχογράφησης στο στούντιο παραγωγής. Οπότε εύκολα μπορούμε να αντιληφθούμε γιατί το Blu-ray είναι ο πραγματικός φορέας του High Definition, ακριβώς λόγω της μεγάλης χωρητικότητάς του. Στην παρούσα φάση οι δίσκοι (ταινιών, videogames για το PS3 και κενοί δίσκοι έτοιμοι προς εγγραφή) Blu-ray που διατίθενται στο λιανικό εμπόριο είναι μονής και διπλής στρώσης (single / dual layer) ήτοι των 25 και 50 GB αντίστοιχα, ενώ στα «καθ’ οδόν» βρίσκεται ο δίσκος τεσσάρων στρώσεων και 100GB αποθηκευτικού χώρου. Εκατό GigaByte είπαμε; Η εταιρεία TDK φαίνεται ότι έχει ξεπεράσει κατά πολύ αυτό το νούμερο και ετοιμάζεται να παρουσιάσει το επίτευγμά της, την επόμενη εβδομάδα στην έκθεση CEATEC (Combined Exhibition of Advanced Technology) στην Ιαπωνία. Ο δίσκος Blu-ray της TDK αποτελείται από δέκα στρώσεις των 32GB έκαστη, κάτι που εστί 320 ολόκληρα GigaByte σε έναν και μόνο δίσκο!

Όπως μπορείτε να φανταστείτε οι ευκολίες που προσφέρει ένας δίσκος τέτοιας μεγάλης χωρητικότητας είναι λίαν χρηστικές (πχ. κάνετε άνετα back-up τον σκληρό σας δίσκο του 1TB με μόλις 3-4 δίσκους, ενώ αν χρησιμοποιήσετε DVD των 8GB θα χρειαστείτε γύρω στα 120 δισκάκια, κάτι που σχεδόν κανείς πια δεν το κάνει), ενώ η ποιότητα εικόνας και ήχου θα «εκτοξευθεί» ακριβώς λόγω του περισσότερου χώρου που θα έχει ο δίσκος Blu-ray των 320GB της TDK. Σε αυτό το σημείο να αναφέρουμε ότι η επερχόμενη τάση κατά την οποία οι ταινίες θα μεταβούν στην 3η διάσταση (3D) - ήδη οι πρώτες έχουν εμφανιστεί στις κινηματογραφικές αίθουσες - για να «μεταφερθούν» στον οικιακό δίσκο Blu-ray θα χρειάζονται περισσότερο χώρο ώστε να αποθηκευτούν τα επιπλέοντα καρέ που «αποδίδουν» το τρισδιάστατο αποτέλεσμα. Τέλος, ένα σημαντικό στοιχείο του νέου δίσκου από την TDK είναι το ότι θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί (κοινώς «διαβαστεί») κανονικά και απροβλημάτιστα από τα τωρινά (συμπεριλαμβανομένου φυσικά και του PlayStation 3) Blu-ray player, κάτι που σημαίνει ότι ο καταναλωτής δεν θα χρειαστεί να προβεί σε αγορά νέου μηχανήματος.

(περισσότερες πληροφορίες:http://techon.nikkeibp.co.jp/english/NEWS_EN/20090930/175896/

*zougla.gr