12.10.09

Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΣΤΗΝ ΗΛΕΙΑ

Οι φωτογραφίες και η δέσμευση...

Από τον Τριαντάφυλλο Καρατράντο


Η συμβολική, αλλά και ουσιαστική, πρώτη επίσκεψη του Πρωθυπουργού στην Ηλεία είχε ένα τρομερό κοντράστ, ένα κοντράστ που είχε στο επίκεντρο του τον άνθρωπο, την ασφάλεια, τη ζωή μας. Τον κύριο Παπανδρέου πλησίασαν οι συγγενείς των πρώτων νεκρών από τις δολοφονικές πυρκαγιές του 2007 και του παρέδωσαν ένα φάκελο με τις φωτογραφίες των νεκρών. Δεν ζήτησαν τίποτε, μόνο δικαίωση και η δικαίωση έρχεται με την απόδοση των ευθυνών και τη μη επανάληψη αντιστοίχων συμβάντων, στο σημείο που αφορά τη μη ετοιμότητα της κρατικής μηχανής και του αρμού της πολιτικής προστασίας.
Θέλω να πιστεύω ότι...

ο Γιώργος Παπανδρέου τη στιγμή που έβλεπε τις φωτογραφίες θα ένιωσε το βάρος της ευθύνης για την προστασία του πολίτη, ένα από τα μεγαλύτερα στοιχήματα του.
Στον αντίποδα των συγγενών θα πρέπει να αναφέρουμε τις δηλώσεις του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη, του Μιχάλη Χρυσοχοίδη, για την απόδοση των ευθυνών που ακόμη δεν έχει γίνει, αλλά και για την μη επανάληψη αντιστοίχων καταστροφών, δεσμεύτηκε μάλιστα ότι θα εποπτεύσει ο ίδιος την πυροπροστασία.
Είναι βαρυσήμαντες οι δηλώσεις του Μιχάλη Χρυσοχοίδη, αλλά είναι και μονόδρομος, το κράτος θα πρέπει να σκύψει και πάλι πάνω στον πολίτη, να αναλάβει την ασφάλεια του και την απελευθέρωση του από τον φόβο, αυτή είναι η λογική και η πρακτική της ανθρώπινης ασφάλειας.