24.10.09

Φακοί επαφής διορθώνουν την παιδική όραση τη νύχτα




ΛΟΝΔΙΝΟ Ενα ζευγάρι πρωτοποριακών φακών επαφής που τοποθετείται στα μάτια των παιδιών κατά τη διάρκεια της νύχτας μπορεί να επιβραδύνει ή ακόμη και να βάλει οριστικώς «φρένο» στα προβλήματα όρασης.

Η πλειονότητα των παιδιών με προβλήματα όρασης εμφανίζει μυωπία, η οποία είναι το αποτέλεσμα διαφοροποίησης στο σχήμα του βολβού του ματιού σε σύγκριση με το φυσιολογικό. Οι νέοι φακοί επαφής λειτουργούν όπως τα σιδεράκια που μπαίνουν στα δόντια επαναφέροντας τον βολβό του ματιού στο φυσιολογικό σχήμα. Μελέτη έδειξε ότι έπειτα από έναν χρόνο χρήσης παιδιά που φορούσαν τους συγκεκριμένους φακούς παρουσίασαν επιβράδυνση στην εξέλιξη της μυωπίας τους σε σύγκριση με άλλα τα οποία φορούσαν συμβατικούς φακούς επαφής.

Σε ένα άτομο με φυσιολογική όραση το φως περνά στο μάτι μέσω του κερατοειδούς. Στη συνέχεια οι ακτίνες του φωτός «χτυπούν» τον αμφιβληστροειδή στο πίσω μέρος του οφθαλμού όπου και μεταμορφώνονται σε σήματα σχηματισμού εικόνων τα οποία και αποστέλλονται στον εγκέφαλο. Σε ένα άτομο με μυωπία είτε ο κερατοειδής εμφανίζει μεγαλύτερη καμπυλότητα από το φυσιολογικό είτε ο βολβός του ματιού είναι πιο μακρός από το φυσιολογικό. Αυτό σημαίνει ότι το φως από μακρινά αντικείμενα εστιάζεται μπροστά από τον αμφιβληστροειδή και όχι επάνω του και τα αντικείμενα φαίνονται θολά.

Οι φακοί επαφής των ενηλίκων, οι οποίοι φοριούνται τη νύχτα και είναι διαθέσιμοι τα τελευταία χρόνια, λειτουργούν πιέζοντας ελαφρά τον κερατοειδή, με αποτέλεσμα να μειώνεται η καμπυλότητά του. Με αυτόν τον τρόπο το φως εστιάζεται τελικά επάνω στον αμφιβληστροειδή. Ωστόσο η επιδιόρθωση του σχήματος του κερατοειδούς στους ενηλίκους είναι παροδική και γι΄ αυτόν τον λόγο οι φακοί πρέπει να τοποθετούνται κάθε νύχτα στα μάτια.

Πριν από λίγα χρόνια επιστήμονες παρατήρησαν ότι παιδιά που φορούσαν αυτού του τύπου τους νυχτερινούς φακούς επαφής παρουσίαζαν επιβράδυνση της εξέλιξης στη μυωπία τους- όπως φάνηκε, η παρέμβαση στο σχήμα του κερατοειδούς είχε πιο μόνιμα αποτελέσματα στα παιδικά μάτια. Με βάση αυτή την παρατήρηση ξεκίνησε στις ΗΠΑ πριν από δύο χρόνια μια πενταετής κλινική δοκιμή σε 300 παιδιά ηλικίας οκτώ ως 14 ετών (η δοκιμή έλαβε την ονομασία Smart). Οπως φάνηκε μετά τον πρώτο χρόνο τα παιδιά που φορούσαν τους νυχτερινούς φακούς δεν παρουσίασαν επιδείνωση του προβλήματός τους.
(kocktail news)