21.10.09

Ειδήσεις από το "εν κρυπτώ"


Προς κοινά αποδεκτό σχήμα λύσης για τα υποβρύχια

Posted: 20 Oct 2009 06:46 AM PDT

Την εξειδίκευση των προτάσεων της Τhyssen Group Marine Systems για τα ναυπηγεία Σκαραμαγκά αναμένει ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Ευάγγελος Βενιζέλος, μετά και τη συνάντηση που είχε σήμερα με τον εκτελεστικό πρόεδρο της εταιρείας, Ηans Cristof Atzpodien.

Κατά τη συνάντηση συζητήθηκε όλο το φάσμα των ζητημάτων που έχουν προκύψει γύρω από τα προγράμματα ναυπήγησης και εκσυγχρονισμού υποβρυχίων στο Κίελο και τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά.Σύμφωνα με τον κ. Βενιζέλο, από τη συζήτηση διεφάνη η δυνατότητα να συγκροτηθεί ένα κοινά αποδεκτό σχήμα λύσης ως προς τα υποβρύχια.

Όσον αφορά το μέλλον των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά στη σχετική ανακοίνωση του υπουργείου αναφέρεται ότι αναμένεται το ταχύτερο δυνατόν η εξειδίκευση των προτάσεων της γερμανικής πλευράς, στο πλαίσιο των προβλέψεων της συμφωνίας ιδιωτικοποίησης με βάση την οποία ο έλεγχος των Ναυπηγείων περιήλθε στην Thysssen Group.
«Σε κάθε περίπτωση» -τόνισε ο κ. Βενιζέλος- «θεμελιώδης μέριμνα της κυβέρνησης είναι να προστατεύσει την ελληνική ναυπηγική υποδομή και τις θέσεις εργασίας σε όλο τον κλάδο».

naftemporiki.gr

Ο τουρκοϊσραηλινός στρατηγικός άξονας στα πρόθυρα της κατάρρευσης

Posted: 20 Oct 2009 06:26 AM PDT

(Σκίτσο του Ερτζάν Ακιόλ, Μιλιέτ - 15/02/2008)

Ραγδαία επιδείνωση στις σχέσεις Τουρκίας - Ισραήλ σημειώθηκε εξαιτίας του πρόσφατου αποκλεισμού της ισραηλινής αεροπορίας από ΝΑΤΟϊκή άσκηση που διεξήχθη στην Κεντρική Μικρά Ασία. Η εξέλιξη αυτή αναμένεται να δώσει μια δυναμική ώθηση στις σχέσεις της Τουρκίας με τα γειτονικά της κράτη ενώ δεν αποκλείεται να αλλάξει και τις εύθραυστες ισορροπίες στη Μέση Ανατολή.

Ο αποκλεισμός της ισραηλινής αεροπορίας από τη ΝΑΤΟϊκή άσκηση «Αετός της Μικράς Ασίας» εγκαινίασε μια νέα περίοδο έντασης μεταξύ της Άγκυρας και του Τελ Αβίβ. Η Άγκυρα ανακοίνωσε αιφνιδίως την απόφασή της να αναβάλει το διεθνές σκέλος της άσκησης, που διεξάγεται στο Ικόνιο από τις αρχές σχεδόν της νέας χιλιετίας και στην οποία συμμετείχαν, εκτός της Τουρκίας, οι ΗΠΑ και το Ισραήλ.

Η άσκηση θεωρείται ένα είδος κληρονομιάς της στρατιωτικής παρέμβασης της 28ης Φεβρουαρίου 1997, που οδήγησε γενικότερα την τουρκική πολιτική ηγεσία στο περιθώριο της πολιτικής σκηνής και επέτρεψε ειδικότερα στους στρατιωτικούς να χειριστούν τα θέματα της ασφάλειας της χώρας, κυρίως αυτά με το Ισραήλ, κατά το δοκούν. Στο πλαίσιο της στρατηγικής συνεργασίας που δρομολογήθηκε μεταξύ της Άγκυρας και του Τελ Αβίβ στα μέσα της δεκαετίας του 1990, η ισραηλινή πλευρά πέτυχε τη διεξαγωγή αεροπορικών ασκήσεων στον νομό Ικονίου για την εξάσκηση της ισραηλινής αεροπορίας. Ο λόγος είναι ότι η γεωγραφία της περιοχής είναι παρόμοια με εκείνη των χωρών από τις οποίες το Ισραήλ νιώθει ότι απειλείται, δηλαδή τη Συρία και κυρίως το Ιράν.

Η απόφαση της Άγκυρας να αποκλείσει το Ισραήλ από την άσκηση προκάλεσε αλυσιδωτές αντιδράσεις στην ισραηλινή πρωτεύουσα. Ο αντιπρόεδρος της ισραηλινής κυβέρνησης Σιλβάν Σαλόμ υπενθύμισε ότι η Τουρκία και το Ισραήλ διατηρούν στρατηγικές σχέσεις και κάλεσε την τουρκική πολιτική ηγεσία να συνετισθεί. Ο δε ισραηλινός Τύπος και οι διανοούμενοι προσέλαβαν την κίνηση της Άγκυρας ως «στρατηγικό πραξικόπημα» εναντίον των ισραηλινών συμφερόντων. Η ισραηλινή δυσαρέσκεια εκφράστηκε και με αφορμή τη σειρά «Ο Χωρισμός» που προβάλλεται στην τουρκική κρατική τηλεόραση. Η εικόνα των ισραηλινών στρατιωτών να διαπράττουν δολοφονίες αμάχων στην Παλαιστίνη εξόργισε τους Ισραηλινούς που διά στόματος του υπουργού Εξωτερικών Αβιγκντόρ Λίμπερμαν δήλωσαν πως η ταινία είναι προκλητική και ότι έχαιρε σαφώς της τουρκικής κρατικής υποστήριξης. Από την άλλη, η ισλαμική κυβέρνηση του ΑΚΡ δεν έδειξε ιδιαίτερα σημεία διαλλακτικότητας. Ο μεν Νταβούτογλου κάλεσε το Ισραήλ να ακολουθήσει μια πιο σώφρονα πολιτική και να αλλάξει πλεύση στο Παλαιστινιακό, ο δε Ερντογάν δήλωσε ότι η κυβέρνησή του αφουγκράστηκε τη λαϊκή κατακραυγή εναντίον του Ισραήλ και επανήλθε τονίζοντας ότι η κυβέρνηση του ΑΚΡ δεν λαμβάνει αποφάσεις υπό πίεση και δεν δέχεται εντολές από κανέναν.

Η ραγδαία επιδείνωση των τουρκοϊσραηλινών σχέσεων πάντως έχει αρκετές πτυχές που βγαίνουν στην επιφάνεια μετά τη ρήξη που επήλθε μεταξύ των ηγετών των δύο χωρών στο Νταβός. Η πιο σημαντική από αυτές αφορά τα εξοπλιστικά προγράμματα που έχει αναλάβει να διεκπεραιώσει το Ισραήλ για λογαριασμό των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων. Η Άγκυρα φαίνεται να πιέζει το Τελ Αβίβ να παραδώσει το συντομότερο τα αναβαθμισμένα άρματα μάχης (Μ60-Α1), τα πολεμικά αεροσκάφη (F-4) και τα νέα μη επανδρωμένα κατασκοπευτικά αεροσκάφη (Heron) που επιθυμεί να αποκτήσει διακαώς. Μια άλλη πτυχή έχει να κάνει με την απροκάλυπτη πια προσέγγιση της Άγκυρας με τη Δαμασκό στον αμυντικό τομέα. Το Τελ Αβίβ φαίνεται να ανησύχησε με τις δηλώσεις του σύρου υπουργού Αμύνης ότι πριν από λίγο διάστημα διεξήχθησαν κοινές συροτουρκικές στρατιωτικές ασκήσεις και ότι σχεδιάζεται να πραγματοποιηθούν κι άλλες σημαντικότερες προσεχώς.

Έπειτα από μία και πλέον δεκαετία στενής συνεργασίας, οι πολυσυζητημένες τουρκοϊσραηλινές στρατηγικές σχέσεις φαίνεται πως έχουν εισέλθει σε μια περίοδο βαθιάς κρίσης. Η Άγκυρα φαίνεται διατεθειμένη να αναβαθμίσει τις σχέσεις της με τις γειτονικές αραβικές -και όχι μόνο- χώρες, με κόστος να θέσει στο περιθώριο τις σχέσεις της με το Τελ Αβίβ. Η υποβάθμιση, όμως, του τουρκοϊσραηλινού άξονα όχι μόνο ενέχει τον κίνδυνο της ανατροπής των υφιστάμενων ισορροπιών στη Μέση Ανατολή, αλλά δηλώνει κυρίως την επιθυμία της Άγκυρας να ηγηθεί των χωρών της περιοχής, με τις οποίες συνδέεται με θρησκευτικούς και ιστορικούς δεσμούς, εξοβελίζοντας το Ισραήλ από την πρωτοκαθεδρία του διεθνούς υποσυστήματος.

Η στάση των ΗΠΑ και ο ρόλος που θα αναλάβουν οι μικρές περιφερειακές δυνάμεις και τα άλλα πολιτικά μορφώματα, όπως η Αυτόνομη Κουρδική Περιοχή στο βόρειο Ιράκ, προβλέπεται να είναι καθοριστικής σημασίας στη διαμόρφωση του νέου σκηνικού στη Μέση Ανατολή.

Κ. Βοσπορίτης, ο νεώτερος

Το Παρόν της Κυριακής - 18/10/2009

http://paratiritirio-tourkias.blogspot.com

Σύλληψη ερευνητή της NASA για κατασκοπεία υπέρ του Ισραήλ

Posted: 20 Oct 2009 05:34 AM PDT

Ένας Αμερικανός επιστήμονας που εργάστηκε στη NASA, στα υπουργεία Άμυνας και Ενέργειας και στο Λευκό Οίκο, συνελήφθη αργά χθες, Δευτέρα στις ΗΠΑ με την κατηγορία ότι επιχείρησε να διενεργήσει κατασκοπεία υπέρ του Ισραήλ, ανακοίνωσε το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης.

(στην φωτογραφία ο Εβραίος στο θρήσκευμα κατηγορούμενος επιστήμονας Ντειβιντ Νοζετ)

Σύμφωνα με την ένορκη κατάθεση, ο 52χρονος Στιούαρτ Ντέιβιντ Νόζετ από το Μέριλαντ είχε συναντηθεί τον περασμένο μήνα με έναν μυστικό πράκτορα της ομοσπονδιακής αστυνομίας (FBI), ο οποίος του συστήθηκε ως πράκτορας της Μοσάντ, των ισραηλινών υπηρεσιών πληροφοριών. Ο Νόζετ δέχτηκε να του δώσει απόρρητες πληροφορίες για τον αμυντικό τομέα, συγκεκριμένα για αμερικανικά δορυφορικά συστήματα, έναντι χρηματικού ανταλλάγματος. Λίγες εβδομάδες αργότερα ο Νόζετ έριξε το φάκελο με τις πληροφορίες σε γραμματοκιβώτιο που είχε τοποθετηθεί από τον ομοσπονδιακό πράκτορα.

Στον Νόζετ απαγγέλθηκαν κατηγορίες από δικαστήριο της Περιοχής της Ουάσινγκτον.

Με διδακτορικό στην αστρονομία στο Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο της Μασαχουσέτης (MIT), ο άνδρας εργάστηκε στο Λευκό Οίκο την περίοδο 1989-1990, μετά στο υπουργείο Ενέργειας μεταξύ 1990 και 1999 όπου διέθετε ειδική άδεια για να έχει πρόσβαση σε άκρως απόρρητα στοιχεία, κυρίως σε σχέση με τα πυρηνικά όπλα.

Αργότερα ίδρυσε μια μη κυβερνητική ένωση μέσω της οποίας μετείχε την περίοδο 2000 έως 2006 σε «αρκετές συμφωνίες ανάπτυξης των προηγμένων τεχνολογιών για την αμερικανική κυβέρνηση».

'Μεταξύ 1989 και 2006 είχε πρόσβαση σε άκρως απόρρητες πληροφορίες και τακτικά σε απόρρητα έγγραφα σε σχέση με την αμερικανική άμυνα», αναφέρει η ανακοίνωση του υπουργείου.

O Στιούαρτ Ντέιβιντ Νόζετ προσάγεται σήμερα στο δικαστήριο και κινδυνεύει να καταδικαστεί σε ισόβια, αν κριθεί ένοχος.«Αυτοί που θέτουν προς πώληση τα μυστικά για την άμυνα του έθνους θα πρέπει να περιμένουν ότι θα διωκούν αυστηρά», είπε ο Τσάνινγκ Φίλιπς, αναπληρωτής γενικός εισαγγελέας για την Περιφέρεια της Κολούμπια.

«Οι κατηγορίες είναι σοβαρές και χρησιμεύουν ως προειδοποίηση προς όλους όσοι σκοπεύουν να εκθέσουν τα μυστικά της χώρας μας για χάρη του κέρδους», δήλωσε ο Ντέιβιντ Κρις, αρμόδιος για την εθνική ασφάλεια στο υπουργείο Δικαιοσύνης.

Στη συνάντηση της 3ης Σεπτεμβρίου, ο Νόζετ δέχθηκε να δώσει πληροφορίες. Στη δεύτερη συνάντηση εξήγησε, σύμφωνα με το υπουργείο, ότι «αν και δεν διέθετε πλέον τις παλιές προσβάσεις του σε απόρρητα έγγραφα, μπορούσε τουλάχιστον να θυμηθεί αυτά που είχε διαβάσει».

Δύο ανταλλαγές έγιναν, κατά τις οποίες ο Νόζετ έλαβε 2.000 και μετά 9.000 δολάρια, ενώ συμπλήρωσε δύο ερωτηματολόγια για αμερικανικούς δορυφόρους.Μια από τις απαντήσεις προερχόταν από απόρρητα έγγραφα της άμυνας, σύμφωνα με το υπουργείο, που ανέφερε ότι ο επιστήμονας πρότεινε ο ίδιος να δώσει πληροφορίες για τον πυρηνικό εξοπλισμό, στρατιωτικούς δορυφόρους και άλλα εξοπλιστικά συστήματα.

Τη δεύτερη φορά οι απαντήσεις περιείχαν «απόρρητες και άκρως απόρρητες πληροφορίες για τους αμερικανικούς δορυφόρους, προηγμένα συστήματα συναγερμού, μέσα άμυνας και αντιποίνων σε επιθέσεις ευρείας κλίμακας καθώς και σημαντικά στρατηγικά στοιχεία».

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ

Η Κύπρος χάνει το ραντεβού με Γαλλία;

Posted: 20 Oct 2009 05:26 AM PDT

Θα πάει άραγε στην Κύπρο, στις 7 Νοεμβρίου, ο Νικολά Σαρκοζί όπως είχε ο ίδιος προσωπικά διαβεβαιώσει τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια κατά τη διάρκεια ολιγόλεπτης άτυπης συνάντησής τους στη Νέα Υόρκη στις 23 Σεπτεμβρίου; Η πραγματοποίηση μιας τέτοιας συνάντησης θα αποτελούσε εξαιρετικά πολύτιμη βοήθεια για την ανύψωση του διεθνούς κύρους της σκληρά δοκιμαζόμενης Κυπριακής Δημοκρατίας. Θα ήταν η πρώτη επίσκεψη στο νησί ενός προέδρου της Γαλλίας και γενικότερα του ανώτατου ηγέτη μιας τόσο μεγάλης χώρας, ηγεμονικής στην ΕΕ.

Η επίσκεψη του Δ. Χριστόφια στο Παρίσι στις αρχές Σεπτεμβρίου και οι εκεί συνομιλίες του με τον Νικολά Σαρκοζί είχαν διεξαχθεί σε άριστο κλίμα και η κυπριακή κυβέρνηση έχει επενδύσει στα πολιτικά οφέλη που θα είχε για τη Λευκωσία η πραγματοποίηση αυτής της επίσκεψης.

Αφορμή για την επίσκεψη Σαρκοζί αλλά και ουσιαστικός παράγοντας αυτής της γαλλικής υποστήριξης στην Κύπρο είναι το γεγονός ότι στις 7 Νοεμβρίου θα γίνουν τα εγκαίνια των νέων εγκαταστάσεων του αεροδρομίου της Λάρνακας, κατασκευαστής των οποίων είναι η τεχνική εταιρεία του Μαρτίν Μπουίγκ, του μεγαλύτερου εργολήπτη της Γαλλίας και ιδιοκτήτη του μεγαλύτερου γαλλικού τηλεοπτικού δικτύου TF1. Ο Μπουίγκ συνδέεται με στενή πολιτική φιλία με τον Σαρκοζί, τον οποίο μάλιστα είχε παντρέψει με την πρώην σύζυγό του, Σεσιλιά. Εκτός από το αεροδρόμιο της Λάρνακας, ο Μπουίγκ είχε πάρει και το αεροδρόμιο της Πάφου, που εγκαινιάστηκε πέρυσι, σε συνεργασία με τον κορυφαίο οικονομικό παράγοντα της Κύπρου Νίκο Σιακόλα.

Σε πολιτικό επίπεδο, η επίσκεψη Σαρκοζί στην Κύπρο εντάσσεται στην προσπάθεια του Γάλλου προέδρου να βρει συμμάχους εν όψει της συνόδου κορυφής της ΕΕ στις 10 και 11 Δεκεμβρίου, η οποία θα αξιολογήσει την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας. Ο Νικολά Σαρκοζί τάσσεται αναφανδόν εναντίον της ένταξης της Αγκυρας στην ΕΕ. Θέση του είναι ότι έπειτα από τέσσερα χρόνια άκαρπων συνομιλιών έχει γίνει φανερό πως η Τουρκία δεν είναι χώρα κατάλληλη προς ένταξη, άρα πρέπει να διακοπούν οριστικά οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις και να αρχίσουν άλλες, με αντικείμενο την εγκαθίδρυση μιας «προνομιακής σχέσης» ΕΕ - Τουρκίας.

ΗΓερμανίδα Καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ και το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα (CDU), προεξάρχουσας μάλιστα της βαυαρικής συνιστώσας του (CSU), συμμερίζονται τις απόψεις του Σαρκοζί. Οι ανάγκες συγκρότησης όμως κυβερνητικού συνασπισμού με τους Ελεύθερους Δημοκράτες (FDP) που έχουν πιο ανεκτική στάση απέναντι στην Τουρκία, δεν επιτρέπει στο Βερολίνο να συμπαραταχθεί πλήρως με το Παρίσι στο θέμα αυτό.

Ο Σαρκοζί αντιμετωπίζει έτσι τον κίνδυνο να απομονωθεί στη Σύνοδο Κορυφής του Δεκεμβρίου, καθώς η Αγγλία, η σουηδική προεδρία, οι ΗΠΑ και οι ευρωπαϊκές χώρες που επηρεάζουν προωθούν τη γραμμή να μην επιβληθεί καμία κύρωση στην Τουρκία.

Στο πλαίσιο αυτό ο Γάλλος πρόεδρος αναζητά τη συμμαχία με την Κύπρο και την Ελλάδα. Είναι πρόθυμος να δώσει τεράστια σημασία στην άρνηση της Αγκυρας να εφαρμόσει τη νομοθεσία της ΕΕ που επιβάλλει στην Τουρκία να ανοίξει τα λιμάνια και τα αεροδρόμιά της στα πλοία και τα αεροπλάνα υπό κυπριακή σημαία. Να χρησιμοποιήσει δηλαδή τη στάση της Αγκυρας απέναντι στην Κυπριακή Δημοκρατία για να σταματήσει τις ενταξιακές συνομιλίες ΕΕ - Τουρκίας. Σε αντάλλαγμα ζητά φυσικά την πολιτική συνεργασία της Λευκωσίας και της Αθήνας στο πλαίσιο της ΕΕ για την υιοθέτηση σκληρής γραμμής απέναντι στην Αγκυρα.

Αυτός είναι ο λόγος που το Παρίσι παρακολουθεί με ιδιαίτερο ενδιαφέρον την επίσκεψη Παπανδρέου στην Κύπρο. Θέλει να διαπιστώσει αν η Αθήνα και η Λευκωσία είναι διατεθειμένες να απαιτήσουν το πάγωμα των ευρωτουρκικών διαπραγματεύσεων τον Δεκέμβριο ή αν θα αφήσουν να περάσει χωρίς συνέπειες η προκλητική στάση της Τουρκίας απέναντι στην Κυπριακή Δημοκρατία.

ΓΑΛΛΙΚΗ ΑΠΟΓΟΗΤΕΥΣΗ
Ισως ματαιωθεί η επίσκεψη Σαρκοζί

Το Παρίσι γνωρίζει ότι ο φόβος απέναντι στην Αγκυρα έχει οδηγήσει όλες τις κυβερνήσεις της Ελλάδας και της Κύπρου να τάσσονται υπέρ της ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ, στο πλαίσιο της πολιτικής αυταπάτης ότι έτσι θα προφυλαχτούν από την τουρκική επιθετικότητα. Χριστόφιας και Παπανδρέου διακήρυξαν πάλι αυτή τη γραμμή. Αυτό που προσπαθεί τώρα να αποκωδικοποιήσει η γαλλική διπλωματία είναι η πραγματική αξία της δήλωσης Χριστόφια απέναντι στην Τουρκία εν όψει Δεκέμβρη «έχουμε μπροστά μας όλες τις επιλογές» και «δεν είμαστε μαζοχιστές». Αν τελικά ο Σαρκοζί εκτιμήσει ότι δεν συνιστούν πραγματική πιθανότητα βέτο, τότε ίσως ματαιώσει την επίσκεψή του στην Κύπρο. Αυτό θα συνιστούσε ήττα για Αθήνα και Λευκωσία.

ethnos.gr