14.10.09

ΝΕΑ ΑΠΟ ΤΗ ΚΥΠΡΟ ΜΑΣ


Ημερομηνία: 14.10.2009 | 15:59
Επικρίνεται η Άγκυρα για τη στάση της στο Κυπριακό
Απαισιοδοξία στην τουρκική κυβέρνηση για την αρνητική έκθεση προόδου της Ε.Ε. για την ενταξιακή πορεία της χώρας και το Κυπριακό.

Του Νίκου Στέλγια

Ο επίτροπος για τη Διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Όλι Ρεν, ανακοίνωσε πριν από λίγο στις Βρυξέλλες, το περιεχόμενο της έκθεσης προόδου για την Τουρκία.

Ο Όλι Ρεν ξεκαθάρισε ότι αν και ενδέχεται να ολοκληρωθούν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Κροατία τον επόμενη χρόνο, η Τουρκία θα πρέπει να καταβάλλει μεγαλύτερες προσπάθειες για να εξασφαλίσει το στόχο της ένταξης της.

Στην έκθεση προόδου ιδιαίτερη μνεία έγινε στις σχέσεις της Τουρκίας με την Κύπρο. Η Ε.Ε. κατηγορεί την Άγκυρα για το γεγονός ότι δεν άνοιξε τα λιμάνια και τα αεροδρόμια της στην Κυπριακή Δημοκρατία, αλλά και για το γεγονός ότι παρεμποδίζει τις έρευνες για ανεύρεση και εξόρυξη υδρογονανθρώκων στα χωρικά ύδατα της Κύπρου. Τα δύο αυτά σημεία της έκθεσης είχε αποκαλύψει πριν από λίγες μέρες η www.kathimerini.com.cy σε σχετικό δημοσίευμα.

Μέσα στα πλαίσια αυτά, οι Βρυξέλλες κάλεσαν την Άγκυρα να συμβάλλει στη διαμόρφωση του κατάλληλου κλίματος στην Κύπρο για την επίλυση του Κυπριακού.

Στην έκθεση προόδου της Ε.Ε. η κυβέρνηση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δέχθηκε κριτική για τον εκδημοκρατισμό των θεσμών της χώρας. Η έκθεση τονίζει ότι η Άγκυρα δεν προχωρά με γοργούς ρυθμούς σε αυτό τον τομέα. Επίσης, υπογραμμίζει ότι η τουρκική κυβέρνηση δεν καταβάλλει προσπάθειες για ένα νέο σύνταγμα και ότι δεν δείχνει αρκετή ευαισθησία για τις πολιτικές και θρησκευτικές ελευθερίες καθώς και για την ελευθεροτυπία. Παράλληλα, ειδική μνεία γίνεται στην έλλειψη συνεργασίας των τουρκικών πολιτικών παραγόντων για την προώθηση των μεταρρυθμίσεων.

Στην έκθεση προόδου υπογραμμίστηκε για μια ακόμη φορά το γεγονός ότι οι ένοπλες δυνάμεις στην Τουρκία επεμβαίνουν στην κοινωνική και πολιτική δομή της χώρας.

Η www.kathimerini.com.cy επικοινώνησε με Τούρκους αναλυτές στην Κωνσταντινούπολη και στην Άγκυρα για τις πρώτες εντυπώσεις της τουρκικής πλευράς για την έκθεση. Σύμφωνα με τους αναλυτές, φαίνεται ότι αυτή τη στιγμή στην Τουρκία επικρατεί κλίμα απαισιοδοξίας για το μέλλον της χώρας. Υπό το φως της κρίσης στις σχέσεις του Ισραήλ με την Τουρκία και της συγκεκριμένης αρνητικής έκθεσης, πολλοί είναι οι τούρκοι αναλυτές που εκφράζουν την ανησυχία τους για το γεγονός ότι η τουρκική εξωτερική πολιτική κινδυνεύει να βρεθεί σε πολλά αδιέξοδα ταυτοχρόνως. Οι ίδιοι κύκλοι υπενθυμίζουν το γεγονός ότι ακόμη και το άνοιγμα της Τουρκίας στο Αρμενικό Ζήτημα δεν έχει τοποθετηθεί σε μια σταθερή βάση, καθώς αξιωματούχοι της κυβέρνησης στην Άγκυρα τώρα κάνουν λόγο για την ικανοποίηση των τοποθετήσεων του Μπακού, γεγονός που βρίσκει αντίθετο το Εριβάν. Επίσης, τονίζεται ότι οι διαπραγματεύσεις στο Κυπριακό δεν έχουν επιφέρει κανέναν ουσιαστικό αποτέλεσμα το οποίο θα μπορούσε να εξασφαλίσει "περιθώρια ανάσας" για την Άγκυρα στο πεδίο των σχέσεων της με τις Βρυξέλλες και σε γενικά πλαίσια στο πεδίο της εξωτερικής πολιτικής.

www.kathimerini.com.cy