5.10.09

Εντολή σχηματισμού κυβέρνησης λαμβάνει τη Δευτέρα ο Γιώργος Παπανδρέου

05/10/09 07:49
Στον Πρόεδρο στις 12


ΑΠΕ
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας συνομιλεί με τον Γιώργο Παπανδρέου
Αθήνα
Στείλε το άρθρο με emailΤύπωσε το άρθρο

Εντολή σχηματισμού κυβέρνησης αναμένεται να λάβει το μεσημέρι από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ο Γιώργος Παπανδρέου.

Bάσει χρονοδιαγράμματος, ο απερχόμενος πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής θα υποβάλει την παραίτηση της κυβέρνησής του.

Την Τετάρτη, 7 Οκτωβρίου, θα γίνε η ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης ενώπιον του Κάρολου Παπούλια, συνέρχεται η νέα Βουλή και την Παρασκευή, 9 Οκτωβρίου, παρουσιάζονται οι προγραμματικές δηλώσεις της νέας κυβέρνησης.

Στις 18 Οκτωβρίου, με την ολοκλήρωση της συζήτησης επί των προγραμματικών δηλώσεων γίνεται ονομαστική φανερή ψηφοφορία για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στη νέα κυβέρνηση.

Το κυβερνητικό σχήμα

Βάσει της προεκλογικής του δέσμευσης, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αναμένεται να παρουσιάσει ένα ολιγομελές σχήμα με αρκετές γυναίκες.

Σύμφωνα με Τα Νέα της Δευτέρας, η νέα κυβέρνηση που θα σχηματίσει θα συνδυάζει την εμπειρία και την ανανέωση. Υπό υπουργοποίηση φέρονται οι Αννα Διαμαντοπούλου, η Λούκα Κατσέλη, η Μιλένα Αποστολάκη, η Μαρία Δαμανάκη, η Εύη Χριστοφιλοπούλου, η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, η Α. Λινού, η Μάγια Τσόκλη, όπως και οι Α.Γκερέκου, Ελπίδα Τσουρή, Ντ. Μπατζελή, Ελ.Παναρίτου.

Κατά την ίδια εφημερίδα ο κ. Παπανδρεου, προτίθεται να χρησιμοποιήσει μόνον πέντε από τα στελέχη που είχαν συμμετάσχει σε κυβερνήσεις του Κώστα Σημίτη. Πρόκειται για τους: Μ.Χρυσοχοΐδη, Ανδρέα Λοβέρδο, Γιώργο Φλωρίδη και Χρήστο Παπουτσή.

Αγωνστο παραμένει αν θα αξιοποιηθούν οι ανθυποψήφιοι για το προεδρικό αξίωμα στη διαδικασία του 2007 Ευάγγελος Βενιζέλος και Κώστας Σκανδαλίδη.

Πηγές προσκείμενες στον κ. Παπανδρέου ανέφεραν επίσης ότι στον Γ.Ραγκούση θα ανατεθεί θέση υπουργού Επικρατείας, ενώ διευθυντής του πολιτικού του γραφείου, με αυξημένες αρμοδιότητες, θα αναλάβει ο Νίκος Αθανασάκης.

Ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου φέρεται να παραμένει στην Ευρωβουλή, με πιθανή ανάθεση σε αυτόν της θέσης του επιτρόπου στην Κομισιόν.

Ο στενός συνεργάτης του κ. Παπανδρέου, Παύλος Γερουλάνος, θα αναλάβει υφυπουργός Τύπου και πιθανόν τη θέση του εκπροσώπου Τύπου του πρωθυπουργού.

Ο κ. Παπανδρέου έχει αποφασίσει να καταργήσει τη θέση του κυβερνητικού εκπροσώπου, όπως και το καθημερινό μπρίφινγκ των πολιτικών συντακτών, με παράλληλη δέσμευση του ίδιου να ενημερώνει τακτικά τον Τύπο για τις προθέσεις του σε ό,τι αφορά το κυβερνητικό πρόγραμμα.

Newsroom ΔΟΛ/in.gr