9.10.09

Ο Όλι Ρεν αθωώνει Τουρκία και για τα πετρέλαια... Σε προσέγγιση τουρκικού στόλου και όχι για παρενόχληση αναφέρεται η Κομισιόν

Bookmark and Share

Ράβουν κοστούμι για Άγκυρα
Η Κομισιόν συγκαλύπτει τις προκλήσεις του τουρκικού στόλου σε βάρος μας
Η ΚΟΜΙΣΙΟΝσυγκαλύπτει και τις τουρκικές προκλήσεις σε βάρος της Κύπρου στη θαλάσσια περιοχή της χώρας μας. Στο προσχέδιο της Έκθεσης Προόδου για την Τουρκία, το περιεχόμενο της οποίας αποκαλύπτει σήμερα ο «Φ», περιορίζεται να αναφέρει ότι το τουρκικό πολεμικό ναυτικό απλά «προσέγγισε» ιδιωτικά πλοία που πραγματοποιούσαν έρευνες για εντοπισμό κοιτασμάτων πετρελαίου εκ μέρους της Κυπριακής Δημοκρατίας.


Σημειώνεται συναφώς ότι στο πρώτο προσχέδιο γινόταν αναφορά σε παρενόχληση, η οποία εξαφανίστηκε ως διά μαγείας στο δεύτερο προσχέδιο. Ο Επίτροπος Διεύρυνσης, Όλι Ρεν, ο οποίος έχει την ευθύνη για τη σύνταξη της έκθεσης αποφεύγει επιμελώς να αναφέρει ότι οι έρευνες επραγματοποιούντο στην αποκλειστική οικονομική ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας και ότι η παρουσία του τουρκικού πολεμικού ναυτικού δεν συνάδει με την υποχρέωση της Άγκυρας για «καλή γειτονία».

Όπως και στο προσχέδιο του Εγγράφου Στρατηγικής, που αποκάλυψε προχθές ο «Φ», και στην έκθεση Προόδου υπάρχει σαφής τάση αποενοχοποίησης της Τουρκίας και συγκάλυψης των προκλητικών της ενεργειών. Στο προσχέδιο της Έκθεσης Προόδου διατηρείται και η προσπάθεια αθώωσης της Άγκυρας στο Κυπριακό, διά της επισήμανσης ότι «η Τουρκία συνέχισε να εκφράζει δημόσια υποστήριξη για εφ’ όλης της ύλης διαπραγματεύσεις… με σκοπό μια συνολική διευθέτηση του Κυπριακού προβλήματος».

Η Λευκωσία παρουσιάζεται έντονα ενοχλημένη με τη στάση της Κομισιόν, ενώ είναι αποφασισμένη να μην αποδεχθεί οποιαδήποτε απόφαση το Δεκέμβρη, η οποία θα επιτρέπει στην Άγκυρα να περάσει αλώβητη από την αξιολόγηση της Ε.Ε.

Ο Όλι Ρεν αθωώνει Τουρκία και για τα πετρέλαια...
Σε προσέγγιση τουρκικού στόλου και όχι για παρενόχληση αναφέρεται η Κομισιόν

ΤΟΥΠΑΥΛΟΥΞΑΝΘΟΥΛΗ, ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ

Ασταμάτητος φαίνεται να είναι ο επίτροπος Όλι Ρεν στην προσπάθεια αποενοχοποίησης της Τουρκίας, αθωώνοντας ακόμη και το Πολεμικό Ναυτικό της χώρας για τις προκλήσεις στη θαλάσσια περιοχή της Κύπρου. Το δεύτερο προσχέδιο της Έκθεσης Προόδου, το οποίο αποκαλύπτει ο «Φ», περιορίζεται να αναφέρει ότι το τουρκικό Πολεμικό Ναυτικό «προσέγγισε» ιδιωτικά πλοία που πραγματοποιούσαν έρευνες για εντοπισμό κοιτασμάτων πετρελαίου εκ μέρους της Κυπριακής Δημοκρατίας, ενώ στο πρώτο προσχέδιο γινόταν αναφορά σε «παρενόχληση» (harassment), η οποία εξαφανίστηκε στο δεύτερο προσχέδιο. Πέραν τούτου, ο κ. Ρεν αποφεύγει να αναφερθεί στα «αυτονόητα», ότι δηλαδή οι έρευνες πραγματοποιούνταν στη αποκλειστική οικονομική ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας και ότι η παρουσία του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού δεν συμβιβάζεται με την υποχρέωση της Άγκυρας για «καλή γειτονία».

Ο τρόπος με τον οποίο η Ομάδα Ρεν «ρίχνει στα μαλακά» τις προκλητικές ενέργειες του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού στο προσχέδιο της Έκθεσης Προόδου δεν είναι πάντως μεμονωμένο περιστατικό. Θα πρέπει να αναγνωστεί σε συνδυασμό με το Έγγραφο Στρατηγικής της Κομισιόν, το οποίο όπως απεκάλυψε χθες ο «Φ» αποενοχοποιεί αφενός την Τουρκία στο επίπεδο της επίλυσης του Κυπριακού, ενώ αφετέρου αποφεύγει να εισηγηθεί την επιβολή κυρώσεων για τις ανεκπλήρωτες υποχρεώσεις της έναντι της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Όπως στο Έγγραφο Στρατηγικής, έτσι και στην Έκθεση Προόδου, ο επίτροπος Όλι Ρεν περιορίζεται σε διαπιστώσεις, καταγράφοντας ότι η Τουρκία δεν έκανε το παραμικρό για να εφαρμόσει το Πρωτόκολλο, να εξομαλύνει τις σχέσεις της με την Κυπριακή Δημοκρατία και να τερματίσει τη λογική τής άσκησης βέτο για τη συμμετοχή της Κύπρου σε διεθνείς οργανισμούς.

Στο προσχέδιο της Έκθεσης Προόδου διατηρείται και η προσπάθεια αθώωσης της Άγκυρας στο Κυπριακό διά της επισήμανσης ότι «η Τουρκία συνέχισε να εκφράζει δημόσια υποστήριξη για εφ’ όλης της ύλης διαπραγματεύσεις… με σκοπό μια συνολική διευθέτηση του κυπριακού προβλήματος». Υπενθυμίζονται πάντως και τα συμπεράσματα του Δεκεμβρίου 2008 και η έκκληση που είχε γίνει προς την Άγκυρα «να υποστηρίξει ενεργώς τις εν εξελίξει συνομιλίες και να λάβει πρακτικά μέτρα για να συμβάλει προς τη δημιουργία ενός εποικοδομητικού κλίματος», αναφορά η οποία πάντως απουσιάζει από το σημαντικότερο Έγγραφο Στρατηγικής, για προφανείς λόγους.
Η αναφορά για το Κυπριακό στην Έκθεση Προόδου

ΤΟ ΔΕΥΤΕΡΟπροσχέδιο της Έκθεσης Προόδου για την Τουρκία αναφέρει:
«Η Τουρκία συνέχισε να εκφράζει δημόσια υποστήριξη για εφ’ όλης της ύλης διαπραγματεύσεις μεταξύ των ηγετών της ε/κ και της τ/κ κοινότητας υπό τις καλές υπηρεσίες του γενικού γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών με σκοπό μια συνολική διευθέτηση του κυπριακού προβλήματος. Ωστόσο, όπως υπογραμμίστηκε στα συμπεράσματα της 8ης Δεκεμβρίου 2008 και σύμφωνα με το διαπραγματευτικό πλαίσιο, η Τουρκία αναμένεται να υποστηρίξει ενεργώς τις εν εξελίξει συνομιλίες και να λάβει πρακτικά μέτρα για να συμβάλει προς τη δημιουργία ενός εποικοδομητικού κλίματος για μια τέτοια συνολική διευθέτηση.

Από την απόφαση του Συμβουλίου τον Δεκέμβριο 2006, η Τουρκία δεν επιτέλεσε καμιά πρόοδο προς την πλήρη εφαρμογή του συμπληρωματικού Πρωτοκόλλου και διατήρησε τα λιμάνια της κλειστά για πλοία από την Κυπριακή Δημοκρατία. Όπως επισημάνθηκε στα συμπεράσματα του Συμβουλίου του Δεκεμβρίου 2008, είναι τώρα επείγον η Τουρκία να εκπληρώσει την υποχρέωσή της για να διασφαλίσει πλήρη και χωρίς δυσμενείς διακρίσεις εφαρμογή του συμπληρωματικού Πρωτοκόλλου. Η Τουρκία δεν έκανε καμιά πρόοδο στην εξομάλυνση των διμερών σχέσεων με την Κυπριακή Δημοκρατία. Συνεχίζει να ασκεί βέτο στην ένταξη της Κύπρου σε διάφορους διεθνείς οργανισμούς και διευθετήσεις, όπως η συμφωνία Βασενάαρ… Ιδιωτικά πλοία πραγματοποιώντας έρευνες για πετρέλαιο εκ μέρους της Κυπριακής Δημοκρατίας προσεγγίστηκαν (were approached) από τον τουρκικό Στόλο σε αρκετές περιπτώσεις στη διάρκεια της περιόδου που καλύπτει η έκθεση».

ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ