3.10.09

ΩΣ ΠΟΤΕ;


Στον αέρα η «Νικηφόρος»

Posted: 02 Oct 2009 04:40 AM PDT

Ο υπουργός Άμυνας Κώστας Παπακώστας άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να μην πραγματοποιηθεί η διακλαδική άσκηση «Νικηφόρος» της Εθνικής Φρουράς. Όπως είπε, αυτό είναι θέμα πολιτικής απόφασης την οποία θα λάβει η Κυβέρνηση. Ιστάμενος δίπλα στον Υπουργό ο Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς Πέτρος Τσαλικίδης επιβεβαίωσε με νεύμα ότι η Εθνική Φρουρά είναι έτοιμη να πραγματοποιήσει την άσκηση. Ο Υπουργός Άμυνας απέκρουσε την άποψη ότι η πιθανή ματαίωση της «Νικηφόρος» επηρεάζει τη στρατιωτική συνεργασία με την Ελλάδα. Επί υπουργείας μου, είπε, η συνεργασία αυτή έγινε πιο στενή.
Ασκήσεις με την Ελλάδα είπε ο Υπουργός προγραμματίζονται από κοινού σε διάφορα επίπεδα.
Νωρίτερα ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας της Ελλάδας Ευάγγελος Μεϊμαράκης μιλώντας λίγο μετά τη στρατιωτική παρέλαση διαβεβαίωσε τον κυπριακό Ελληνισμό ότι η Ελλάδα βρίσκεται στο πλευρό της Κύπρου. Στον αμυντικό τομέα, είπε, ισχύουν αυτά που ίσχυαν και στο παρελθόν.
«Η συμπαράσταση και η συμπαράταξη και η συνεννόηση και η συνεργασία των ελληνικών δυνάμεων και των κυπριακών σε επιχειρησιακό επίπεδο είναι συνεχής και διαρκής. Υπάρχει μια άριστη συνεννόηση και συνεργασία, τόσο μεταξύ των Υπουργείων όσο και μεταξύ των αρχηγών των γενικών επιτελείων», ανέφερε.
Πρόσθεσε ότι αυτό καταγράφεται, φαίνεται και είναι ορατό και στους διεθνείς οργανισμούς.

Η κυπριακή πλευρά μάς είπε...

Ερωτηθείς για το γεγονός ότι εδώ και χρόνια δεν έχουν πραγματοποιηθεί κοινές ασκήσεις μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου, ο κ. Μεϊμαράκης ανέφερε ότι έχουν πραγματοποιηθεί και πέρυσι και πρόπερσι.
«Φέτος υπήρξαν κάποια ζητήματα, που και η κυπριακή πλευρά μάς είπε να μην προχωρήσουμε και να αναβάλουμε για κάποιο χρονικό διάστημα τις κοινές ασκήσεις», ανέφερε.
Πρόσθεσε ότι οι περισσότερες κοινές ασκήσεις είναι ασκήσεις επί χάρτου, για λόγους οικονομικούς, ωστόσο, είπε, γίνονται και στην πράξη.

Το Δόγμα υπάρχει

Ερωτηθείς κατά πόσο θα γίνουν και ευρείας κλίμακας ασκήσεις όπως η «Νικηφόρος» και η «Τοξότης», ο κ. Μεϊμαράκης ανέφερε ότι το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας της Ελλάδας βρίσκεται σε συνεχή συνεννόηση με την κυπριακή ηγεσία των ενόπλων δυνάμεων όπου συζητούνται όλα αυτά. Διαβεβαίωσε ότι η Ελλάδα βρίσκεται στο πλευρό της Κύπρου, συμπαρατάσσεται και οτιδήποτε χρειαστεί αυτά που ίσχυαν στο παρελθόν ισχύουν και τώρα.
Ερωτηθείς κατά πόσο ισχύει το Δόγμα του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου, ο κ. Μεϊμαράκης ανέφερε ότι το Αμυντικό Δόγμα υπάρχει.
Ο κ. Μεϊμαράκης μετέφερε τους χαιρετισμούς και τη συμπαράσταση του Πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή σε όλους τους αγώνες του κυπριακού λαού.
Συνεχάρη τον Αρχηγό και τα στελέχη των ενόπλων δυνάμεων αλλά και τον Υπουργό Άμυνας για την «άψογη παρέλαση», όπως τη χαρακτήρισε.

Ισχυρές ένοπλες δυνάμεις
Ο κ. Μεϊμαράκης ανέφερε ότι από την παρέλαση φάνηκε πως οι ένοπλες δυνάμεις της Κυπριακής Δημοκρατίας έχουν το ηθικό, την εκπαίδευση, τον επαγγελματισμό αλλά και τα κατάλληλα οπλικά συστήματα για να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν την οποιαδήποτε επιβουλή και ταυτόχρονα να προχωρήσουν με το αποτρεπτικό δόγμα που έχουν τα στελέχη των ενόπλων δυνάμεων.
Ο κ. Μεϊμαράκης αναφερόμενος στην επέτειο, είπε ότι η ημέρα είναι μέρα γιορτής, χαράς, μνήμης και περισυλλογής.
«Κλείνουμε ευλαβικά το γόνυ σε όλους αυτούς που έδωσαν τη ζωή τους για να ζούμε εμείς ελεύθεροι και δημοκρατικά και τους υποσχόμαστε ότι θα συνεχίσουμε τον αγώνα τους, ώστε η Κύπρος να πάψει να είναι η τελευταία διχοτομημένη χώρα στην Ευρώπη και στον κόσμο», ανέφερε.

ΣΗΜΕΡΙΝΗ